قطاب

قطاب نوعی شیرینی ایرانی است. این شیرینی از معروف‌ترین شیرینی‌های سنتی استان‌های یزد و کرمان است.[1]

قطاب

یکی از لذیذترین، شناخته شده‌ترین و پرطرفدارترین شیرینی‌های یزدی قطاب است که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. بنا به شنیده‌ها و مستندات، پیشینه این شیرینی به اواخر دوره قاجار برمی گردد.

قطاب یزد

این شیرینی در انواع سنتی یزدی و عسلی تهیه می‌شود.[2] قطاب یزدی از دو بخش لایه خارجی و مغز داخلی تشکیل شده‌است. لایه خارجی آن که نانی سرخ شده در روغن است از آرد گندم، شیر یا ماست و زرده تخم مرغ تشکیل شده‌است که پس از طبخ در پودر قند غلطانده می‌شود. مغز داخلی این شیرینی نیز از مخلوط پودر بادام، پودر قند و هل تشکیل شده‌است.[3] در قطاب عسلی، شیرین‌کننده اصلی بجای پودر قند، عسل است.[2] تنها خانواده ای که در گذشته به عنوان شاخص شیرینی سازی در این نوع معروف بوده خانواده شب پرساز بوده که درحال حاضر به متوسلیان بایگانی‌شده در ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۰ توسط Wayback Machine شهرت دارند و محصولات آن در فروشگاه ایرانی سوغات موجود است. همچنین مهارت پخت شیرینی قطاب یزدی به شماره ۱۱۸۴ و به نام متوسلیان ثبت ملی رسید.

قطاب کرمان

این شیرینی در دو نوع گردویی و پسته‌ای تهیه می‌شود. در لایه بیرونی که با خمیر درست می‌شود و با پودر قند تزیین می‌گردد و برای محتوای آن از مغز پسته و شکر آسیاب شده یا مغز گردو و شکر آسیاب شده‌استفاده می‌گردد. قطاب یکی از قدیمی‌ترین و اصیل‌ترین شیرینی‌های ایرانی به حساب می‌آید.

طعم دهنده طبیعی قطاب

متخصصان طراحی طعم شرکت طعم و عطر ماگنولیا با استفاده از دانش و فناوری روز در اقدامی بی نظیر و با هدف بازسازی و ماندگار کردن طعم‌های اصیل ایرانی، برای اولین بار موفق به طراحی طعم قطاب در ایران شدند و پس از انجام آزمون‌های ارزیابی حسی اولیه و دستیابی به نتایج قابل قبول، این طعم به صورت انبوه تولید و در اختیار صنایع غذایی ایران قرار گرفت.[4]

منابع

قطاب.[5] طعم دهنده قطاب.[4]

  1. «قطاب». مجله اینترنتی لقمه. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ آوریل ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۱۰ مهر ۱۳۸۹.
  2. «قطاب». وبگاه آشپز ایرانی. دریافت‌شده در ۱۰ مهر ۱۳۸۹.
  3. «طعم دهنده قطاب». ماگنولیا. دریافت‌شده در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸.
  4. بلاگ شرکت طعم و عطر ماگنولیا.
  5. مجله اینترنتی لقمه.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ قطاب موجود است.
کتاب آشپزی ویکی‌کتاب یک دستور آشپزی در این رابطه دارد:
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.