رزا منتظمی

فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی (زاده ۱۳ مرداد ۱۳۰۱ - درگذشته ۱ آبان ۱۳۸۸[1])، استاد آشپزی و نویسنده کتاب مشهور هنر آشپزی بود.

رزا منتظمی
زادهٔ۱۳۰۱
شهسوار
درگذشتجمعه ۱ آبان ۱۳۸۸ (۸۷ سالگی)
تهران
آرامگاهبهشت زهرا
دیگر نام‌هافاطمه بحرینی
آثارهنر آشپزی

متولد شهرستان شهسوار، او در تحصیلات ابتدایی بسیار موفق بود، طوری که در امتحانات نهایی بین مدارس دخترانه و پسرانه شاگرد اول شد.[2] نخستین نسخه کتاب هنر آشپزی در سال ۱۳۴۳ با ۶۰۰ دستور غذایی منتشر شد.[3] او خودش ناشر کتابش بود و مدت‌ها این کتاب را در خانه‌اش به فروش می‌رساند. او که پیش از انقلاب کلاس‌های آشپزی برپا می‌کرد، پس از انقلاب تنها از فروش این کتاب امرار معاش می‌کرد.[4] به گفته خانم منتظمی نوشتن این کتاب بیش از دو سال طول کشید. آخرین چاپ‌های هنر آشپزی در دو جلد منتشر می‌شود و شامل بیش از ۱۷۰۰ غذای ایرانی و فرنگی است.[3]


رزا منتظمی نقل کرده‌است که از سال ۱۳۳۷ در تهران کلاس آشپزی و شیرینی‌پزی داشته‌است و هزاران نفر در کلاس‌های او شرکت می‌کردند. کتاب هنر آشپزی در زمان حیات نویسنده‌اش بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شد و حدود یک میلیون نسخه از آن به فروش رسید.[4][3] چاپ چهل و یکم این کتاب در دو جلد منتشر شده و بیش از ۱۷۰۰ غذای ایرانی و فرنگی را شامل می‌شود. کتاب رزا منتظمی در چند دههٔ اخیر در منزل بیشتر مردم طبقهٔ متوسط ایران یافته می‌شود و از هدایای معمول به زوج‌های جوان است. این کتاب در سال‌های جنگ هشت‌سالهٔ ایران و عراق و دوران کمبود کاغذ و مشکلات چاپ در ایران، برای جلوگیری از فروش به صورت بازار سیاه، با «دفترچه بسیج اقتصادی» فروخته می‌شد. هنگام خرید کتاب این دفترچه‌ها ممهور می‌شد تا نشان‌دهندهٔ آن باشد که خریدار سهمیهٔ هنر آشپزی را دریافت کرده‌است.[3] فاطمه بحرینی در ۸۷ سالگی در ۱ آبان ۱۳۸۸ درگذشت.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «جزئیات متوفی». سازمان بهشت زهرا. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۳ اکتبر ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۳-۱۰-۲۰۱۸. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  2. «رزا منتظمی دیگر نمی‌تواند آشپزی کند». ایرانیان انگلستان. ۶ شهریور ۱۳۸۴. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ مه ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۵.
  3. «رزا منتظمی، مشهورترین معلم آشپزی ایران درگذشت». بی.بی. سی فارسی. ۲ آبان ۱۳۸۸.
  4. «رزا منتظمی، معلم آشپزی ایران، درگذشت». خبرآنلاین. ۲ آبان ۱۳۸۸. دریافت‌شده در ۲۳ اکتبر ۲۰۱۸.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.