نورآباد (ممسنی)

نورآباد یکی از شهرهای لُرنشین استان فارس در جنوب ایران است. این شهر مرکز شهرستان ممسنی است. در تقسیمات کشوری سال ۱۳۸۷ بخش رستم با مرکزیت شهر مصیری از این شهرستان جدا و از شهر به شهرستان ارتقا پیدا کرد. فاصلهٔ شهر نورآباد تا کلانشهر شیراز حدود ۱۶۰ کیلومتر است.

نورآباد ممسنی
کشور ایران
استانفارس
شهرستانممسنی
بخشمرکزی
نام(های) پیشینانبوران، نوبندگان، شولستان، مالکی، مماسنی
سال شهرشدن۱۳۴۱
مردم
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۹۲۰
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۲۱
میانگین بارش سالانه۶۰۰
اطلاعات شهری
شهردارامیررضا خورشیدی
ره‌آوردمحصولات کشاورزی مخصوصاً برنج معطر، انواع مرکبات، فرآورده‌های لبنی و دامی، گلیم، جاجیم، فرش دست‌باف و…
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۷۱۴۲۵۲
شناسهٔ ملی خودرو ایران ۸۳ ب

ساکنان شهر نورآباد به زبان لری سخن گفته و اکثریت پیرو دین اسلام و مذهب شیعهٔ دوازده‌امامی هستند. مجید گودرزی در این شهر متولد گردید

نام‌گذاری

نام‌گذاری نورآباد به دلیل وجود آتشکده میل آژدها در چند کیلومتری این شهر در منطقه تفریحی بنام سرچشمه در مجاور روستای دیمه میل می‌باشد. در گذشته‌های دور این منطقه را نیز مالکی می‌گفته‌اند؛ و قبل تر به آن شولستان گفته می‌شد

جغرافیا

موقعیت جغرافیایی

این شهر در شمال باختری استان فارس قرار دارد.

آب و هوا

این شهر در دامنهٔ رشته‌کوه زاگرس قرار گرفته‌است و بخش وسیعی از آن دارای آب و هوای نسبتاً معتدلی است. از دو بخش دشت‌های مرتفع و منطقهٔ کوهستانی کم‌ارتفاع تا کمی مرتفع تشکیل شده‌است. با این وجود بخش‌هایی از جنوب آن متأثر از جریان‌های گرم و خشک جنوبی ایران، دارای اقلیم گرم و خشک‌تری است.

مردم‌شناسی

ساکنین شهر نورآباد لُرتبار هستند. ساکنین شهرستان از قدیم در ۵ طایفهٔ اصلی و بزرگ تقسیم‌بندی می‌شدند که هنوز نیز رایج است:

  • بکش
  • دشمن‌زیاری
  • جاوید
  • رستم
  • ساکنین بخش ماهور میلاتی که اغلب عشایر کوچ‌رو قشقایی هستند.

جمعیت

بر پایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۵۷٬۰۵۸ نفر (۱۶٬۴۳۰ خانوار) بوده‌است.[1]

جمعیت تاریخی
سالجمعیت±%
۱۳۵۵۱۰٬۹۸۴    
۱۳۶۵۲۵٬۳۳۳+۱۳۰٫۶٪
۱۳۷۰۳۳٬۹۱۳+۳۳٫۹٪
۱۳۷۵۴۲٬۲۴۳+۲۴٫۶٪
۱۳۸۵۵۲٬۵۹۷+۲۴٫۵٪
۱۳۹۰۵۵٬۷۳۶+۶٪
۱۳۹۵۵۷٬۰۵۸+۲٫۴٪

زبان

مردم نورآباد لر هستند و به زبان لری جنوبی صحبت می‌کنند. این گویش با گویش بختیاری و خرم‌آبادی تفاوت دارد. ابن‌بطوطه در سفر اول خود به ایران از این منطقه عبور کرده و از مردمانش با عنوان کوچ‌نشین، پرهیزگار و عُبّاد یاد کرده. برخی از روستاهای آن به زبان عربی نیز صحبت می‌کنند.

گردشگری

آتشکده میل آژدها

شهرستان ممسنی آثار باستانی بسیاری از پیش و پس از اسلام را در خود دارد که می‌توان به لیدوما، آتشکدهٔ میل‌اژدها، تل(تپه) نوراباد، نقش برجسته کرونگون، گوردخمه دی و دور (آرامگاه آریوبرزن)، نقش برجسته سراب بهرام، تپه سورنا (سورنا نام سردار دلیر اشکانی) و … نورآباد ممسنی دارای گردشگاه‌های فراوانی است؛ از جمله، تنگ زیبای بوان، رودخانهٔ برمشور، کوه شاه‌نشین، آبشار خوش‌منظر تنگ گجستان، روستای کهن و تاریخی تنگ چوگ، طبیعت بکر چوبال، وُرد سکو، سرکرم، میزک، روستای دشت و روستای آب پخشان، مهرنجان، بخش جوزار جاوید، جوزار بکش و خرنگان، چناربرگ، گویم، ده گردو و مناظر زیبای روستای بردنگان، طبیعت زیبای درهٔ پل بریم، دشت الاکرمی، روستای امامزاده پیرشمس، طبیعت منطقهٔ عالیشاهی و منطقهٔ زیبا و جنگلی پیراشکفت و جنگل‌های زیبای بلوط که در جای جای این شهرستان وجود دارد.

به دلیل آب و هوای مناسب و بارش فراوان باران در سه فصل پاییز، زمستان و بهار و وجود رودخانه‌های کتی، فهلیان، تنگ شیو و کره سیاه بسیاری را به پیشهٔ کشاورزی مشغول کرده‌است که عمده زراعت در این منطقه گندم، جو، برنج، کُلزا، ذرت و صیفی‌جات مختلف را تشکیل می‌دهد.

دانشگاه‌ها

  • مرکز آموزش عالی نورآباد
  • مجتمع آموزش عالی سلامت نورآباد
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد نورآباد
  • دانشگاه پیام نور نورآباد
  • دانشکدهٔ فنی و حرفه‌ای امام رضا (ع)

پانویس

  1. «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵». مرکز آمار ایران.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.