پرگابالین
پرِگابالین (به انگلیسی: Pregabalin) با نام تجاری لیریکا یا درمان نوعی صرع به نام صرع پارشیال (ناحیهای) میباشد. در این بیماری حملات تشنج کوتاه مدت در اثر اختلال جریان الکتریکی سلولهای یک سمت مغز رخ میدهد. از این رو علائم نیز در بخشی از بدن بروز میکند. پرگابالین با کاهش جریان الکتریکی غیرطبیعی سلولهای مغزی به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع جهت کاهش حملات تشنج استفاده میشود. پرگابالین همچنین در درمان دردهای مزمن ناشی از آسیب عصبی نیز تجویز میشود. این نوع درد که به درد نوروپاتی معروف است میتواند علل مختلفی مانند دیابت یا زونا داشته باشد. مورد دیگر مصرف پرگابالین در درمان علائم اختلالات اضطرابی، خصوصاً در افرادی که به داروهای دیگر درمانکنندهٔ این اختلال پاسخ ندادهاند میباشد.
نحوه مصرف پرگابالین
مقدار مصرف روزانهٔ پرگابالین ممکن است در هر فرد متفاوت باشد که توسط پزشک تعیین میشود لذا دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک و بهطور منظم مصرف نمایید.
_ از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تأثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفتهٔ ابتدایی درمان، احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، بااینحال درمان خود را ادامه دهید و طبق برنامهٔ منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان، کلیهٔ مشکلات و مسائل خود را از پزشک یا داروساز خود سؤال بفرمایید.
_ قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک، میتواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملهٔ تشنجی برای بیمار دربر داشتهباشد لذا قطع این دارو باید بهصورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
_ ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
_ این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و میتوان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. کپسول را به صورت کامل با یک لیوان آب ببلعید و از بازکردن یا جویدن آن بپرهیزید.
_ در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت دارو، بلافاصله پس از یادآوری آن را مصرف کنید مگر آنکه زمان یادآوری به نوبت مصرف بعدی دارو نزدیک باشد. در این شرایط نوبت فراموش شده را مصرف نکنید و نوبت بعدی را در زمان خودش مصرف کنید اما به هیچ وجه مقدار مصرف دارو را دو برابر نکنید.
_ این دارو به صورت کپسول در مقادیر متفاوت (دوز) از ۵۰ تا ۳۰۰ میلیگرم موجود است در نتیجه هنگام دریافت نسخهٔ جدید، دوز کپسول را چک بفرمایید و سوالات خود را از داروسازتان بپرسید.
_ در صورتی که فرم خوراکی مایع برای شما تجویز گردیدهاست، مقدار مصرف در هر نوبت را با سرنگ مخصوص بهطور دقیق اندازهگیری نمایید و در مورد نحوه مصرف و اندازهگیری، با داروساز خود مشورت نمایید.
عوارض شایع پرگابالین
_ احساس سرگیجه، خواب آلودگی، تاری دید یا دوبینی از عوارض این دارو میباشد لذا تا برطرف نشدن اثر دارو از رانندگی و کارهایی که نیاز به احتیاط و تمرکز دارند خودداری نمایید.
_ برای سردرد احتمالی ناشی از مصرف این دارو از داروساز خود در مورد داروی ضد درد مناسب سؤال بفرمایید.
_ خشکی دهان نیز از علائم مربوط به مصرف این دارو میباشد که با آدامس یا آبنبات فاقد شکر میتوان آن را برطرف نمود.
_ در صورت احساس تهوع ناشی از مصرف این دارو، مصرف غذاهای سبک و ساده و پرهیز از غذاهای پرچرب و پرادویه، این مشکل را برطرف میسازد.
_ تغییرات گوارشی مانند یبوست و اسهال ممکن است در اثر مصرف این دارو رخ دهد.
در صورت یبوست یک رژیم مناسب غذایی سرشار از فیبر و مصرف مایعات به مقدار مناسب و در مورد اسهال نیز مصرف مایعات به مقدار کافی مؤثر میباشد.
_ افزایش وزن نیز از عوارضی میباشد که ذهن بیماران مصرفکننده را مشغول میکند. اما درصورت رعایت یک رژیم غذایی مناسب و داشتن فعالیت بدنی متناسب با وزنتان جای نگرانی در این مورد وجود ندارد.
_ درصورت تغییر خلقوخو، عفونت دستگاه تنفسی، بی خوابی، احساس لرزش و هرگونه مشکلات در مدت درمان با این دارو، با پزشک خود صحبت کنید.
_ درصورت بروز علائم حساسیت مانند تنگی نفس، ورم صورت، زبان یا لبها، گلودرد و... فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
عارضه ای نادر اما مهم
_ این دارو میتواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علیرغم اینکه احتمال وقوع آنها کم میباشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم میباشد؛ لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد، خشکی و التهاب چشم و بروز لکههای قرمز پوستی فوراً به پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.
جستارهای وابسته
- گاباپنتین از کارخانههای وابسته به تولید پرگابالین
منابع
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Pregabalin». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۶ مارس ۲۰۱۸.