رم

رُم پایتخت کشور ایتالیا، بزرگترین و پرجمعیت‌ترین شهر این کشور با ۲٬۸۷۹٬۷۲۸ سکنه و همچنین مرکز ناحیهٔ لاتزیو می‌باشد. هم چنین رم با مساحت ۱۳۶٫۲۸۷ کیلومتر مربع، وسیع‌ترین شهرداری ایتالیا به حساب می‌آید.

رم
Roma Capitale
پرچم
نشان
لقب(ها): 
The Eternal City, Capital of the World, Throne of St. Peter
The territory of the comune (Roma Capitale, in red) inside the Metropolitan City of Rome (Città Metropolitana di Roma, in yellow). The white area in the centre is Vatican City.
Rome
Location within Italy
Rome
Location within Europe
مختصات: ۴۱°۵۴′ شمالی ۱۲°۳۰′ شرقی
Countryایتالیا[persian-alpha 1]
ناحیه‌های ایتالیالاتزیو
مدیریت
  نوعSpecial کومونه ("Roma Capitale")
  هیئت حاکمهRome City Council
  Mayorویرجینیا راجی (جنبش پنج ستاره)
مساحت
  Total۱۳۰۰ کیلومتر مربع (۴۹۶٫۳ مایل مربع)
بلندی
۲۱ متر (۶۹ پا)
جمعیت
 (۳۰ آوریل ۲۰۱۸)
  رتبهفهرست شهرهای ایتالیا (4th in EU)
  تراکم۲۲۳۶/کیلومتر مربع (۵۷۹۰/مایل مربع)
  Comune
۲٬۸۷۲٬۸۰۰[1]
  Metropolitan City
۴۳۵۵۷۲۵'"`UNIQ--ref-۰۰۰۰۰۰۰۴-QINU`"'
نام اهلیت(ها)ایتالیایی: romano (masculine), romana (feminine)
انگلیسی: Roman
منطقه زمانییوتی‌سی +۱ (زمان اروپای مرکزی)
کد پستی
00100; 00118 to ۰۰۱۹۹
پیش‌شماره(های) تلفن۰۶
وبگاه
میراث جهانی یونسکو
نام رسمیHistoric Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura
منابع۹۱
ثبت۱۹۸۰ (چهارمین نشست)
مساحت۱٬۴۳۱ هکتار (۳٬۵۴۰ جریب فرنگی)

مقر اصلی سازمان جهانی غذا و کشاورزی (فائو) در رم قرار دارد.

تاریخچه

تاریخ رم را معمولاً از ۲۲ آوریل ۷۵۳ ق‌م، تاریخ سنتی بنیانگذاری شهر رم (که در دوره‌ای مبدأ تاریخ به‌شمار می‌آمده) - تا ۴ سپتامبر ۴۷۶، یعنی تاریخ برکناری رومولوس آگوستولوس، آخرین امپراتور رم غربی در نظر می‌گیرند.

این دوازده قرن تاریخ را ادوارد گیبون، سیاست‌مدار انگلیسی سدهٔ ۱۸ و مشهورترین مورخ تاریخ رم، در ۶ جلد جا کرده و ویل دورانت، یک جلد ۹۰۰ صفحه‌ای از تاریخ تمدن‌اش را به آن اختصاص داده‌است.

تاریخ رم با افسانه شروع می‌شود.

انیید، یکی از بازماندگان شهر تروا در آن جنگ افسانه‌ای، به سرزمین ایتالیای امروزی می‌آید.

نوادگانش رموس و رمولوس، بنا به دستور پادشاهی که پسران را می‌کشته، به آب افکنده می‌شوند و از قضا، توسط ماده‌گرگی پرستاری و بزرگ می‌شوند؛ و بعدها این دو تن، شهر رم را بر روی هفت تپه نزدیک به رود تیبر بنیان می‌گذارند. این افسانه، خالی از حقیقت هم نیست. بنیانگذاران شهر رم، مردمانی غیر از ساکنان بومی سرزمین ایتالیا بودند که امروزه قوم و تمدن شان به نام اتروسکانی شناخته می‌شود. آن طور که محققان حدس می‌زنند، کسانی از بابل یا الهام گرفته از تمدن بابل بودند که به رم آمدند و شهرنشینی را به آن سرزمین آوردند.

تاریخ رم، سه دوره آغازین و جمهوری، امپراتوری، و افول و سقوط امپراتوری را شامل می‌شود.

سنای رم، مجلسی که به تقلید از یونانی‌ها برپا شده بود، بازیگر ثابت هر سه دوره بود. در ابتدا، پس از منازعات فراوان، اختلاف طبقاتی بین اشراف و توده‌های زیردست برداشته شد و جمهوری شکل گرفت. نشان اصلی شناسایی قدرت سنای روم حروف اختصاری (اس.پی. کیو. آر) بوده‌است که به معنای سنا و مردم رم است

رمی‌ها به خاطر ارتش منظم شان توانستند قلمرو خود را از دشت‌های پیرامون رم (موسوم به لاتیوم، یعنی سرزمین مردم لاتین) به کل ایتالیا گسترش بدهند (۲۳۸ ق‌م). بعد نوبت تسلط بر دریای مدیترانه بود.

رمی‌ها بر سر تصرف جزیره سیسیل با دولت کارتاژ درگیر شدند و بعد از سه جنگ بزرگ، عاقبت در (۱۴۹ ق‌م) دولت کارتاژ که روزی بر تمامی ساحل دریای مدیترانه، از سیسیل تا اسپانیا تا آفریقا حکومت می‌کرد، به کلی نابود شد.

یونان هم در (۱۲۹ ق‌م) به دست رمی‌ها افتاد.

امپراتوری شکل گرفته بود. با ظهور چهره قدرتمندی به نام ژولیوس سزار، اختلافات داخلی تمام شد و جایگاه امپراتور به عنوان بالاترین قدرت و مظهر اراده رم شکل گرفت.

در دوره طلایی (۲۷ ق‌م تا ۱۹۲ م) آن‌ها به همسایگی امپراتوری ایران رسیدند و رم از شهری آجری به شهری از مرمر تبدیل شد.

تمام ادیبان و فیلسوفان مهم رم در این دوره زندگی می‌کردند و اکثر داستان‌های رم باستان، مربوط به این دوران است.

پادشاهی کومودوس پایان عصر طلایی بود. بعد از او، دیگر هیچ چیز مثل قبل نبود. سرداران کشور را چند پاره کردند و اختلافات بین هواداران مسیح و کافران به کیش جدید هم به این چندپارگی افزود.

کنستانتین، تنها امپراتور بزرگ پس از عصر طلایی، کشور را متحد کرد، مسیحیت را آئین رسمی اعلام کرد و شهر کنستانتینوپل (استانبول) را به عنوان پایتخت جدید ساخت (۳۳۶ م). با این کار البته میراث رم تا قرن‌ها بعد در امپراتوری بیزانس حفظ شد، اما در واقع کنستانتین به شهر رمولوس خیانت کرد.

پانتئون رم، مه ۲۰۰۵

با مرگ او، امپراتوری به دو بخش غربی و شرقی تقسیم شد (۳۹۵م). فاصله این دو پاره امپراتوری، مدام با هم بیشتر می‌شد. دیگر نه رم شرقی تاب مقابله با امپراتوری ایران را داشت و نه رم غربی می‌توانست مانع از هجوم هون‌ها و وندال‌ها و گوت‌ها و سایر اقوام بیابان‌گرد بشود. آتیلا در(۴۴۴ م) رسماً برای حمله نکردن به رم از امپراتوران غرامت می‌گرفت. اوضاع در داخل امپراتوری از این هم عجیب‌تر بود. یکی از آخرین امپراتورها، خودش هم از این که به مرگ طبیعی می‌میرد و هیچ‌کس علیه‌اش توطئه نکرده در تعجب بود.

آخرین امپراتور رم، پسربچه‌ای به نام رمولوس اگوستوس بود.[2] ادووآکر، پسر ادکون، وزیر ایتالیا با تهاجم به رم، به سادگی او را از پادشاهی خلع کرد (۴۷۶ م) و پایان امپراتوری رم را اعلام کرد. او دستور داد از آن به بعد، آن سرزمین را ایتالیا بخوانند.

برخی آثار گردشگری

کولوسئوم

قلعه سن آنجلو

موزه اسپادا

فرهنگ

فشن

رم به‌طور گسترده‌ای به عنوان پایتخت مد جهان است. اگرچه نه به اندازه اهمیت میلان. رم چهارمین مرکز مهم فشن در جهان پس از میلان، نیویورک و پاریس است و با لندن رقابت می‌کند. اکثر خانه‌های لوکس مد و زنجیره‌های طلا و جواهر مانند بولگارری، فندی، لائورا بیاجوتی و بریونی دفاتر مرکیشان در در این شهر واقع است. همچنین دیگر برچسب‌های مهم مانند شنل، پرادا، دولچه و گابانا، آرمانی و ورساچه بوتیک‌های لوکسی در رم دارند.

جغرافیا

رم در کنار رودخانه تِوِره و در نزدیکی دریای مدیترانه قرار گرفته‌است. کشور واتیکان در درون شهر رم قرار گرفته‌است.

در سال ۲۰۰۷ رم به عنوان یازدهمین مکان بازدید شده در جهان، سومین در اروپا و اولین در ایتالیا توسط گردشگران شناخته شد. از استودیوهای معروف و تاریخی فیلم در رم چینه‌چیتا است و بقایای کولوسئوم، آمفی‌تئاتر معروف رومی نیز در همین شهر است.

مترو

متروی رم در سال ۱۹۵۵ تأسیس شده و هم‌اکنون دارای ۳ خط و ۷۳ ایستگاه می‌باشد.

فضاهای شهری

بوستان‌ها و باغ‌ها

باغ‌های ویلا بورگز

.

پلکان اسپانیایی و ترینیتا دی مونتی

پارک‌های عمومی و ذخایر پوشش طبیعی یک منطقه بزرگ در رم، و شهری که یکی از بزرگترین فضاهای سبز را بین پایتخت‌های اروپایی دارد. مهم‌ترین بخش این ناحیه سبز توسط ویلاها و باغ‌های ایجاد شده توسط حکومت اشرافی ایتالیا جلب نظر می‌کند. در حالیکه اغلب بوستان‌های احاطه شده توسط ویلاها در خلال رونق ساختمان‌سازی در قرن نوزدهم از بین رفت. برخی آثار بر جای مانده که برجسته‌ترین آن‌ها شامل ویلا بورگز، ویلا ادا و ویلا دوریا پامفیلی است. ویلا پامفیلی در غرب تپه جانیکولو متشکل از ۱٫۸ کیلومتر مربع (۰٫۷ مایل مربع) است. همچنین ویلای شیارا بر روی تپه جانی کولو با زمین بازی برای کودکان و یک ناحیه پیاده‌رو سایه دار قرار دارد.

شهرهای خواهرخوانده

رم از ۹ آوریل ۱۹۵۶ به‌طور انحصاری و متقابلاً تنها با شهر زیر دوقلو شده‌است:

شهرهای خواهر و شریک رم عبارتند از:

ورزش

ورزشگاه المپیک رم تقریباً به عنوان یک ورزشگاه مشترک برای بازی‌های خانگی در سری آ برای باشگاه فوتبال لاتزیو و باشگاه فوتبال آ. اس. رم که در شهرآورد دلا کاپیتاله رقابت می‌کنند استفاده می‌شود.

جستارهای وابسته

یادداشت‌ها

  1. به استثنای واتیکان

پانویس

  1. "Statistiche demografiche ISTAT". Archived from the original on 7 July 2017. Retrieved 14 February 2018.
  2. Romulus Augustulus (Roman emperor) - Britannica Online Encyclopedia
  3. "Sister Cities". Beijing Municipal Government. Retrieved 23 June 2009.
  4. "Le jumelage avec Rome" (به French). Municipalité de Paris. Archived from the original on ۱۶ دِسامبر ۲۰۰۸. Retrieved 9 July 2008. Check date values in: |archivedate= (help)
  5. "Kraków – Miasta Partnerskie". Miejska Platforma Internetowa Magiczny Kraków (به Polish). Archived from the original on 2 July 2013. Retrieved 10 August 2013. Unknown parameter |trans_title= ignored (help)
  6. "Mapa Mundi de las ciudades hermanadas". Ayuntamiento de Madrid. Archived from the original on 26 May 2012. Retrieved 17 October 2009.
  7. "NYC's Partner Cities". The City of New York. Archived from the original on 14 August 2013. Retrieved 16 December 2012.
  8. "International Cooperation: Sister Cities". Seoul Metropolitan Government. www.seoul.go.kr. Archived from the original on ۱۰ دِسامبر ۲۰۰۷. Retrieved 26 January 2008. Check date values in: |archivedate= (help)
  9. "Seoul -Sister Cities [via WayBackMachine]". Seoul Metropolitan Government (archived 2012-04-25). Archived from the original on 25 March 2012. Retrieved 23 August 2013.
  10. "Twinning Cities: International Relations" (PDF). Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. Archived from the original (PDF) on 10 October 2011. Retrieved 23 June 2009.
  11. Twinning Cities: International Relations. Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. Retrieved on 25 January 2008.
  12. "Cooperation Internationale" (به French). 2003–2009 City of Tunis Portal. Archived from the original on 8 May 2008. Retrieved 31 July 2009.
  13. "Visita a Washington del Sindaco". Retrieved 3 October 2011.

منابع

  • Bertarelli, Luigi Vittorio (1925). Guida d'Italia (به Italian). IV. Rome: CTI.
  • Brilliant, Richard (2006). Roman Art. An American's View. Rome: Di Renzo Editore. ISBN 978-88-8323-085-1.
  • Coarelli, Filippo (1984). Guida archeologica di Roma (به Italian). Milano: Arnoldo Mondadori Editore.
  • De Muro, P. , Monni, S. , Tridico, P. (2011), "Knowledge-based economy and social exclusion: shadow and light in the Roman socioeconomic model", in International Journal of Urban and Regional Research Vol. 35 issue 6, pp. 1212–1238, November.
  • Rome – Eyewitness Travel. DK. 2006. ISBN 978-1-4053-1090-1.
  • Hughes, Robert (2011). Rome. Weidenfeld & Nicolson.
  • Kinder, Hermann; Hilgemann, Werner (1964). Dtv-atlas zur Weltgeschichte (به German). 1. Zürich: Ex Libris.
  • Lucentini, Mario (2002). La Grande Guida di Roma (به Italian). Rome: Newton & Compton Editori. ISBN 978-88-8289-053-7.
  • Rendina, Mario (2007). Roma ieri, oggi, domani (به Italian). Rome: Newton & Compton Editori.
  • Spoto, Salvatore (1999). Roma Esoterica (به Italian). Rome: Newton & Compton Editori. ISBN 978-88-8289-265-4.

پیوند به بیرون

ویکی‌سفر یک راهنمای سفر برای رم دارد.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ رم موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.