استکهلم

اِستُکهُلم (به سوئدی: Stockholm) پایتخت کشور سوئد و بزرگ‌ترین شهر این کشور و پرجمعیت‌ترین شهر در سرزمین‌های نوردیک است. جمعیت این شهر ۹۰۹٬۹۷۶ نفر است که با حومهٔ آن حدود ۱٬۳۷۲٬۵۶۵ نفر است. شهر استکهلم در شهرستان استکهلم (به سوئدی: Stockholms län) قرار دارد.
مکان استکهلم برای نخستین بار در حماسه‌های اسکاندیناوی به نام آگنافیت ذکر شده‌است و نام آن در کتاب شعر هیمس‌کرینگلا اسنوری استورلوسون به آگنی شاه ربط داده شده‌است.

استکهلم
نمای هوایی از گملا ستان، خپسبرون، ساختمان شهرداری استکهلم، ساختمان هوتوریت، اریکسون گلوب و کاخ سلطنتی استکهلم.
نشان دولتی
لقب(ها): 
اکن، ونیز شمال، ونیز اسکاندیناوی،[1] مالاردروتنینگن
استکهلم
مختصات: ۵۹°۱۹′۴۶″ شمالی ۱۸°۴′۷″ شرقی
کشورسوئد
سرزمین‌های سوئدسودرمانلاند و اوپلاند
استان‌های سوئداستان استکهلم
شهرداری‌ها
نخستین اشاره۱۲۵۲
اجازه‌نامهقرن ۱۳
مساحت
  شهر۱۸۸ کیلومتر مربع (۷۳ مایل مربع)
  شهری
۳۸۱٫۶۳ کیلومتر مربع (۱۵۰ مایل مربع)
  کلان‌شهری
۶۵۱۹ کیلومتر مربع (۲۵۰۰ مایل مربع)
بلندی
۰ متر (۰ پا)
جمعیت
 (۳۱ دسامبر ۲۰۱۵)[3][4][5]
  شهر۹۰۹٬۹۷۶
  شهری
۱٬۳۷۲٬۵۶۵
  تراکم شهری۳۵۹۷/کیلومتر مربع (۹۳۲۰/مایل مربع)
  کلان‌شهری
۲٬۱۹۲٬۴۳۳
نام اهلیت(ها)Stockholmare
منطقه زمانییوتی‌سی +۱ (زمان اروپای مرکزی)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی +۲ (ساعت تابستانی اروپای مرکزی)
Postal code
۱۰۰ ۰۰–۱۹۹ ۹۹
پیش‌شماره(های) تلفن+۴۶–۸
وبگاه

جغرافیا

این شهر به همراه حومه ۲٬۰۲۵٬۷۵۱ نفر جمعیت دارد.[6]

بخشی از محدودهٔ شهری استکهلم در اوپلاند و بخشی دیگر در سودرمان‌لاند قرار گرفته‌است.

استکهلم در تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۰۶، ۷۸۲٫۸۸۵ نفر جمعیت داشت. جمعیت محدودهٔ کلان‌شهری استکهلم ۱٬۴ میلیون نفر است. مساحت شهر ۱۸۸ کیلومتر مربع است. شهر بر روی چهارده جزیره که با پل پیوند دارند بنا شده‌است و این شهر و پیرامونش ۲۴٫۰۰۰ جزیره دارد. به خاطر آب‌راه‌های زیاد موجود در استکهلم، آن را «ونیز شمال» نیز نامیده‌اند. طول روز در استکهلم در اوایل تابستان بیش از ۱۸ ساعت و در اواخر پاییز در حدود ۶ ساعت است.[7] این شهر به خاطر استفاده از وسایل نقلیه پاک و ترغیب مردم به استفاده از دوچرخه و حرکت به سمت حذف کربن از محیط شهری و البته به کارگیری از فناوری‌های پاک که سبب پایین آمدن میزان تولید آلاینده‌های زیست‌محیطی می‌شد به عنوان پایتخت سبز اروپا در سال ۲۰۱۰ میلادی انتخاب شد.

آمار

بر اساس آمار ۲۲٪ جمعیت کلی کشور سوئد در استکهلم زندگی می‌کنند که ۲۹٪ تولید ناخالص ملی این کشور را شامل می‌شود. در دسامبر سال ۲۰۱۲ میلادی شمار ۲۰۱٬۸۲۱ خارجی در ین شهر زندگی می‌کنند که بیشترین شمار آن مربوط به اتباع فنلاندی (۱۷٬۵۷۹) و عراقی (۱۶٬۳۷۴) هستند. بیشترین زبان مورد تکلم در این شهر سوئدی، فنلاندی، عربی، کردی، ترکی، فارسی و بوسنیایی است.
این شهر با حومه شامل ۲۶ منطقه (شهرداری) است که مناطق استکهلم با جمعیت ۸۴۶٬۹۲۸ نفر پرجمعیت‌ترین منطقه این شهر است که پس از آن بوتشیرکا (۵۴٬۲۸۰) که در جنوب غربی استکهلم واقع شده‌است و دانده‌رید با جمعیت ۲۵٬۸۳۰ دومین و سومین مناطق پرجمعیت این شهر هستند.

سیاست

مقر دولت و پارلمان سوئد و کاخ سلطنتی پادشاه سوئد، کارل گوستاف شانزدهم در استکهلم قرار گرفته‌اند. استکهلم همچنان یکی از پررشدترین پایتخت‌های اروپا است.

اقتصاد

قریب به ۸۵٪ از ساکنان استکهلم در صنایع خدماتی و مشاغل بانکی فعال هستند. این شغل‌ها شامل شرکت‌های فناوری مانند آی‌بی‌ام، اریکسون و الکترولوکس و در مشاغل بانکی همانند شرکت خدمات ملی نوردیا، سوئدبانک، هندلسبانکن و شرکت خدمات مای اس‌ئی‌بی شاغل هستند. نبود نیروگاه‌های با سوخت فسیلی در این شهر سبب شده‌است که استکهلم پاک‌ترین کلان‌شهر جهان نام بگیرد. همچنین وجود شرکت‌های سهامی خاص همانند شرکت خدمات مالی اسکاندیا و شرکت بیمهٔ فولکسام (بزرگ‌ترین شرکت بیمه در کشور سوئد) در این شهر هم سبب درآمدزایی و هم اشتغال‌زایی بیشتر در این شهر‍ شده‌است.
یکی دیگر از موارد درآمدزای استکهلم، شرکت چندملیتی تولید پوشاک و لوازم آرایشی اچ اند ام است. گردشگری نیز یکی دیگر از بخش‌های مهم و تأثیرگذار در اقتصاد شهر است، به‌طوری‌که این شهر دهمین شهر پربازدید در قاره اروپا است.

مترو

متروی استکهلم در سال ۱۹۳۳ تأسیس شده و هم‌اکنون دارای ۷ خط و ۱۰۰ ایستگاه می‌باشد.

آموزش

آموزش دانشگاهی به صورت نوین در این شهر به قرن هجدهم میلادی باز می‌گردد که در این سده در این شهر به صورت آکادمیک در دانشگاه رشتهٔ پزشکی آموزش داده می‌شد. از دیگر پژوهش‌های آغازین در این شهر می‌توان به ساخت رصد خانه استکهلم در همین سده اشاره کرد. مؤسسه سلطنتی فناوری در سده نوزدهم با نام کوتاه شده KTH یا با آوا نوشت سوئدی (Kungliga Tekniska högskolan) در استکهلم ساخته شد که در این مکان آموزشی که امروزه یکی از مکان‌های آموزشی برتر جهان است رشته‌های همچون زیست‌فناوری، مهندسی برق، علوم رایانه، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مهندسی شیمی و دیگر رشته‌ها تدریس می‌شود. از دیگر دانشگاه‌های این شهر می‌توان به دانشگاه استکهلم (دارنده چهار نشان در جایزه نوبل شیمی و دو نشان در جایزه نوبل ادبیات) دانشکده اقتصاد استکهلم، کالج سلطنتی موسیقی استکهلم و انستیتو پزشکی کارولینسکا که در رشته‌های پزشکی و فیزیولوژی جایزه نوبل را اهدا می‌کند.

فرهنگ

ادبیات

استکهلم دارای ادیبان زیادی می‌باشد که از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به کارل میکل بلمان شاعر کتاب مانان، اگوست استریندبرگ نویسندهٔ اثر معروف اتاق سرخ و متاهل، یلمار سودربری، ایویند یانسون و اورت توب اشاره کرد.

ورزش

محبوب‌ترین ورزش‌ها در شهر استکهلم، فوتبال و هاکی روی یخ هستند. پرطرفدارترین تیم‌های فوتبال در این شهر باشگاه فوتبال آی‌ای‌کی و دیور گاردن هستند. در هاکی روی یخ نیز باشگاه آی‌ای‌کی محبوب‌ترین باشگاه این شهر است. استکهلم تاکنون یک‌بار در سال ۱۹۱۲ میزبان بازی‌های المپیک تابستانی بوده‌است. همچنین این شهر در سال ۱۹۵۶ میزبان بازی‌های سوارکاری المپیک تابستانی بوده‌است. دیگر میزبانی‌های مهم این شهر میزبانی در المپیک کشورهای نوردیک در سال ۱۹۰۱ بوده‌است.

نگارخانه

منابع

  1. "20 Famous Cities You Can Visit Without Breaking The Bank – TripAdvisor Vacation Rentals". TripAdvisor Vacation Rentals. Retrieved 10 February 2016.
  2. "Localities 2010, area, population and density in localities 2005 and 2010 and change in area and population". Statistics Sweden. 29 May 2012. Archived from the original on 17 December 2012. Retrieved 10 March 2014.
  3. "Folkmängd i riket, län och kommuner 30 september 2014". SCB. Retrieved 31 December 2014.
  4. "Stockholm" (به Swedish). Nationalencyklopedin. Retrieved 30 January 2014.
  5. "Folkmängd per tätort och småort 2010, per kommun" (XLS) (به Swedish). Statistics Sweden. 20 June 2013. Retrieved 2 February 2014.
  6. "Folkmängd i riket, län och kommuner 31 mars 2010 och befolkningsförändringar kvartal ۱ ۲۰۱۰" (به سوئدی). Unknown parameter |ناریخ بازدید= ignored (help)
  7. مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Stockholm». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۴ اردیبهشت ۱۳۹۰.
  • Wikipedia contributors, "Stockholm," Wikipedia, The Free Encyclopedia, (accessed October ۲۱، ۲۰۰۹).

پیوند به بیرون

ویکی‌سفر یک راهنمای سفر برای استکهلم دارد.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ استکهلم موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.