دولت‌آباد (تهران)

شهرک دولت‌آباد یکی از محله‌های شهر تهران است که در قسمت جنوب شرقی پایتخت و در ضلع جنوبی بزرگراه آزادگان و در کنار بزرگراه امام علی واقع شده‌است.

این محله نسبت به محله‌های جنوب تهران از دیدگاه فرهنگ، رفتار مردمی و بافت شهری در جایگاه مطلوب‌تری قرار دارد. در کنار شهرک دولت‌آباد، محله‌هایی چون شاه عبدالعظیم و مشیریه واقع شده‌اند.

این شهرک در سال ۵۰–۱۳۴۹ توسط شرکت دولت‌آباد (خصوصی) ساخته شد. از آغاز ساخت، این شهرک دارای سیستم فاضلاب بوده و می‌توان گفت اولین شهرک تهران است که در سال ۱۳۵۰ مجهز به فاضلاب شهری شد.

شهرک دولت‌آباد تهران دارای سه فلکه و یک میدان بزرگ به نام میدان دولت‌آباد یا بروجردی می‌باشد. اطراف این میادین مغازه‌های متعدد و مختلفی وجود دارد.

محلهٔ دولت‌آباد تعداد زیادی حسینیه، ۷ مسجد، ۵ ورزشگاه، چند پایگاه بسیج، ۲ استخر، ۲ ایستگاه آتش‌نشانی، ۱ پارک آبی روباز و ۹ شعبه مختلف بانکی دارد. همچنین بیش از ۱۰ دفتر و آژانس هواپیمایی و ۶ داروخانه در این شهرک دایر می‌باشد.

در سال‌های اخیر به دلیل توسعهٔ اطراف فلکه سوم و ایجاد ساختمان‌های مسکونی نوین و تغییر کاربری برخی مغازه‌ها و ایجاد ساختمان تجاری-پزشکی خوش‌نما به جای گرمابه قدیمی ولیعصر، باعث رونق و شکوفایی فلکه سوم گشته به نحوی که اهالی شهرک و اطراف آن عصرها در محدودهٔ فلکه سوم به گشت‌وگذار می‌پردازند.

بخشی از ساکنان محله دولت‌آباد را ایرانی‌تباران بازگشته از عراق (معاودان ایرانی عراق) تشکیل می‌دهند. معاودین مردمی هستند ایرانی‌تبار که در زمان حکومت صدام حسین بر عراق به دلیل عدم تمدید اقامتشان از کشور عراق به ایران بازگشتند و اغلب آنان ملیت ایرانی دارند و متأسفانه هنوز خیلی از این معاودین ایرانی تبار شناسنامه ندارند.

شهرک دولت‌آباد تهران را می‌توان * محله مساجد وحسینیه‌ها * لقب داد. مسجد اباذر و مسجد چهارده معصوم و پایگاه بسیج شهرک در کنار دیگر مساجد وحسینیه‌ها در حوزه تربیت نوجوانان در این شهرک فعالیت خوبی دارند.

کلانتری شهرک دولت‌آباد در خارج از این شهرک قراردارد، در حالی که در پیش از انقلاب در نزدیکی فلکه اول قرار داشت و به راحتی در دسترس دولت‌آبادی‌ها بود.

علاوه بر درمانگاه شهید یغمائی (این درمانگاه دولتی بوده و متأسفانه از سال ۱۳۵۳ تاکنون ساختمان آن توسعه پیدا نکرده) وبا وجود درمانگاه علی‌اصغر و درمانگاه خیریه دارالتوحید (بلوارقدس)، درابتدای سال ۱۳۹۳ بیمارستان و زایشگاه حضرت صدیقه طاهره در بلوار قدس افتتاح گردید.

قرار بود در سال ۱۳۹۲ و در فاز اول، مترو خط ۶ از شهرک دولت‌آباد تا میدان سپاه به بهره‌برداری برسد اما متأسفانه به سال ۹۴ و سپس به سال ۹۶ موکول گشت و اجرایی نشد. در فروردین سال ۱۳۹۸ ایستگاه متروی دولت‌آباد افتتاح گردید.

این محله در سال ۱۳۹۶ دارای یک رسانه مردمی شد که در شهرری (جنوب دولت‌آباد) و خود محله دولت‌آباد فعالیت می‌کند.

این محله دارای بوستان بزرگی به نام آزادگان است و ساکنان محله و حتی اهالی مناطق دیگر پایتخت هم به این بوستان بزرگ برای تفریح می‌روند اما در سال‌های اخیر به دلیل بی‌توجهی، قسمت‌هایی از آن از بین رفته‌است یا در حال تخریب است.

بقعهٔ امام زادگان ابراهیم و اسماعیل مسجد اباذر در قلعهٔ دولت‌آباد از آثار قدیمی این محله می‌باشد. شعاع‌السلطنه در زمان صفویان (اوایل قاجار) در این محل بوده و محل تفریح مردم تهران قدیم به‌شمار می‌رفته و در مقابل قلعه آثار تاریخی بوده که در دههٔ ۶۰ مورد تخریب قرار گرفته و به جای آن منازل مسکونی شهرک وحدت احداث شده همچنین در محله باروتکوبی دولت‌آباد باغی به نام شازده وجود دارد که هنوز هم آثار سردَر این باغ باقی است.


منابع

بر پایهٔ داده‌هایی از: روشن، یسنا، دولت‌آباد، محله معاودین ساکن تهران، در ایرانیان انگلستان، برگرفته از بی‌بی‌سی فارسی.

    پیوند به بیرون

    رسانه دولت آباد بایگانی‌شده در ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۹ توسط Wayback Machine

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.