کلروپلاست

سبزدیسه یا کلروپلاست (به انگلیسی: chloroplast) پلاست‌هایی دارای کلروفیل(سبزینه) هستند که در سیتوپلاسم سلول‌های گیاهی یافت می‌شود. کلروپلاست‌ها به امواج مختلف طیف نوری حساس‌اند و با استفاده از سبزینهٔ خود انرژی فوتونها را به مولکولهای شیمیایی تبدیل می‌کنند. شمار کلروپلاستها به‌طور ژنتیکی معین است. همچنین کلروپلاست از واحدهایی به نام گرانوم ساخته شده‌است که انرژِی خورشید را به دام می‌اندازد و خود این گرانوم‌ها نیز از واحدهایی به نام تیلاکوئید تشکیل شده. درون کلروپلاست مایعی سیال به نام استروما یا بستره تشکیل شده‌است. در واقع کار اصلی کلروپلاست فوتوسنتز است (فوتوسنتز: فرایندی است که انرژی خورشید را جذب می‌کند و ان را به صورت مواد غذایی یا قندها تبدیل می‌کند). کلروپلاست دارای دو غشا است که عبارتند از:

سبزدیسه یا کلروپلاست در گیاه آویشن

۱- غشا درونی

۲- غشا خارجی که این دو غشا فضای درون کلروپلاست رو به سه بخش تقسیم می‌کنند که عبارتند از:

الف- فضای بین غشا داخلی و خارجی. ب- فضای درون غشا داخلی (استروما) که گرانوم‌ها (شامل تیلاکوئیدها) در ان قرار دارد. پ- فضای درون تیلاکوئیدها. همچنین درون کلروپلاست DNA حلقوی و کلروفیل(a,b) و کاروتنوئید که از اجزای مهم کلروپلاست است وجود دارد.

منابع

  • زیست‌شناسی و آزمایشگاه ۱، پایهٔ دوم دبیرستان، زیست‌شناسی دوره پیش دانشگاهی، وزارت آموزش و پرورش
  • ویکی‌پدیای فرانسوی
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.