کاخک

کاخْک شهری از توابع بخش کاخک شهرستان گناباد خراسان رضوی است. این شهر در سال ۱۳۹۵ ،۴٬۶۲۵ جمعیت داشته است.

کاخک
کشور ایران
استانخراسان رضوی
شهرستانگناباد
بخشکاخک
مردم
جمعیت۴٬۶۲۵ نفر (۱۳۹۵)
رشد جمعیت۵٪+ (۵سال)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۶۳۵ متر[1]
آب‌وهوا
میانگین بارش سالانه۲۲۰ میلی متر
اطلاعات شهری
شهردارعلی افتخاری نسب
ره‌آوردزعفران،خشکبار
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۵۱
وبگاهhttp://kakhk.ir
شناسهٔ ملی خودرو ایران۳۲-ق
کد آماری۱۳۸۴

این شهر زیارتگاه امامزاده سلطان محمد عابد در دامنه تپه مشرف به این شهر همچنین مزار علمدار در پانصد متری امامزاده قرار دارد.

این شهر دارای یک آبشار زیبا است و به آن جلوه‌ای بسیار زیبا می‌دهد و شهری ییلاقی و خوش آب و هوا است و کشاورزی و دامپروری نیز در این شهر رونق دارد. محصولات آن شامل زعفران ، گردو ، بادام ، زردآلو و سایر محصولات باغی است. این شهر باغها و دشت‌های سرسبز زیادی دارد. از چهره‌های سرشناس کاخک می‌توان رضا عطاران بازیگر و کارگردان مشهور سینما را نام برد.

وجه اسمیه

عده‌ای معتقدند که چون کاخک دارای درختان فراوان بوده‌است به آن «کاخَک» گفته‌اند و بر اثر کثرت استعمال تلفظ به شکل امروزی درآمده‌است که فتحه به سکون تبدیل شده‌است.

لکن این اعتقاد نیز وجود دارد یکی از پادشاهان ایران باستان در منطقه ییلاقی که امروز کاخک نامیده می‌شود کاخ باشکوهی بنا کرده که آن را «کاخ کی» نامیده‌اند.[2]

در کاخک (کاخک در گذشته کاخ بوده که با ورود اعراب حرف کاف جر به آن افزوده شده است. کاخ به معنای خانه های روی هم برافراشته و پلکانی می باشد و حرف کاف به معنای مثل و مانند است.کاخک یعنی خانه های برافراشته روی هم و بهم پیوسته مثل یک کاخ ) دو آسیاب آبی وجود داشته که متعلق به دوره قاجاریه است و تا ۴۰ سال پیش نیز کاربری داشته اند. این دو آسیاب در بین ساکنان محلی کاخک به آسیاب بالا و پایین معروف بوده اند. در گذشته آسیاب های بسیاری در گناباد وجود داشته که به مرور تخریب شده¬اند. همچون سه آسیاب قصبه که آنها را آسیاب بالا، پایین و میانه می¬نامیده¬اند و همچنین آسیاب گزافشوی شوراب، آسیاب های سرآسیاب زیبد و....

جمعیت

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۴٬۶۲۵ نفر (در ۱٬۵۴۹ خانوار) بوده‌است.[3]

جمعیت تاریخی
سالجمعیت±%
۱۳۶۵۴٬۸۸۴    
۱۳۷۰۵٬۰۳۰+۳٪
۱۳۷۵۴٬۹۶۴−۱٫۳٪
۱۳۸۵۴٬۰۱۵−۱۹٫۱٪
۱۳۹۰۴٬۴۱۳+۹٫۹٪
۱۳۹۵۴٬۶۲۵+۴٫۸٪

جستارهای وابسته

مقبره امام زاده سلطان محمد عابد

پانویس

منابع

  • سلطانحسین تابنده گنابادی، تاریخ و جغرافیای گناباد. چاپ دوم ۱۳۷۹ شمسی، انتشارات حقیقت. تهران
  • موسوی شهری، سید رضا. فرهنگ واژگان گویش گنابادی به همراه (اتیمولوژی برخی واژه ها).انتشارات ایرانا 1397 خورشیدی
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.