ولایت لوگر

لوگَر یکی از ولایت‌های افغانستان است. مرکز این ولایت شهر پل علم است. نام لوگر از کلمهٔ لوگهر (دروگر) گرفته شده‌است. این محل در قدیم به نام (سکاوند یا سجاوند) هم یاد می‌گردید.[2]

ولایت لوگر
تصویری از ولایت لوگر
اطلاعات کلی
نام رسمی :ولایت لوگر
کشور :افغانستان
مردم
جمعیت۳۵۴٬۹۰۰ نفر[1]
تراکم جمعیت:۱۲۰
نفر بر کیلومتر مربع
زبان‌های گفتاری:پشتو و فارسی
جغرافیای طبیعی
مساحت:۳٬۸۸۰ کیلومتر مربع

جمعیت این ولایت را ۵۵٪ پشتون‌ها و ۴۵٪ را تاجیکان پارسی‌گوی تشکیل می‌دهند.[3][4]

پیشینه

استوپای بودایی تازه حفاری شده از مس عینک در ولایت لوگر افغانستان که از زمان مائوریای ها است. مقبره های مشابه در ولایات غزنی همسایه و سمنگان کشف شده است.

در زمان پیش از اسلام، دارای معابد مشهور بود که توسط صفاریان تخریب گردید. در هنگام اشغال شوری از جمله بزرگ‌ترین کانون‌های مقاومت بر ضد شوری بود و رهبری آن توسط داکتر فضل‌الله مجددی، مولوی محمد نبی محمدی و حکمتیار بود. کهساران چرخ زمانی بزرگ‌ترین کانون جهاد علیه دولت بابری هند که در کابل تسلط داشتند به‌شمار می‌رفت و و مرکز سلسلهٔ روشانیان و سپهداران بزرگ استقلال خراسان از سلسلهٔ بابری هند بود و در هنگام انقلابات انگلیسی به ده‌ها هزار از مردم این ولایت اعم از تاجیک و پشتون اشتراک کرده بودند.

مردم

نیمی از جمعیت مردم آن پشتون بوده و نیم دیگر آن تاجیک‌ها و اورمرها نیز در آن سکونت دارد. از نگاه مساحت از جمله ولایات کوچک می‌باشد. زبان‌های آن پشتو، فارسی و اورمری می‌باشد قبایل متوطن آن احمدزی، ستانکزی، کوچی‌ها، مسعود و غیره می‌باشد و در فاصلهٔ تقریباً ۴۰ کیلومتری کابل قرار دارد.

سرشناسان

از مشاهیران خانوادهٔ چرخی قهرمانان رزم علیه انگلیس نایب امین‌الله خان لوگری معاون شورای انقلابی درانقلاب اول ضد انگلیسی، علامه فیضانی، اشرف غنی احمدزی کاندیدا برای سرمنشی ملل متحد در سال ۲۰۰۷ و غیره می‌باشد.

اقتصاد

پیشه مردم این ولایت زراعت و مالداری بوده. سیب آن در بازارهای کابل به‌عنوان نازک بدن مشهور بوده و دارای رودخانهٔ خروشانی به‌نام دریای لوگر است که باعث رونق زراعت می‌گردد.

منابع طبیعی مس دارد، مشهور به‌نام مس عینک لوگر می‌باشد که یکی از بهترین مس‌های جهان شناخته شده‌است.

از تولیدات زراعتی این ولایت می‌توان به سیب، انگور، زردآلو، شفتالو و در زراعت گندم، جواری، کچالو، لوبیا، پیاز و غیره نام برد.

فرهنگ

از جمله آلات موسیقی مشهور این ولایت دهل دوسره می‌باشد.

تقسیمات

ولسوالی‌های لوگر

جستارهای وابسته

ولایت‌های افغانستان

پانویس

ویکی‌سفر یک راهنمای سفر برای ولایت لوگر دارد.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ ولایت لوگر موجود است.
  1. Central Statistics Office of Afghanistan. "Settled Population of country by Provinces and sex for 2006-2009 years". Archived from the original on 28 Januaryٔ 2010. Retrieved 2009-11-30.
  2. عوزیرالله ستانکزی عین مقاله.
  3. "Province: Logar" Program for Cultrual and Conflict Studies, Naval Postgraduate School, a نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا website, accessed 24 January 2009
  4. «Logar provincial profile» (PDF). بایگانی‌شده (PDF) از روی نسخه اصلی در ۳۰ ژوئیه ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۳۰ ژوئیه ۲۰۰۹.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.