حمیدرضا پهلوی

حمیدرضا پهلوی (۱۳ تیر ۱۳۱۱ – ۳۱ تیر ۱۳۷۱) آخرین و یازدهمین فرزند رضا شاه پهلوی بود.

حمیدرضا پهلوی
زاده۱۳ تیر ۱۳۱۱
تهران، ایران
درگذشته۳۱ تیر ۱۳۷۱(۶۰ سال)
بیمارستان شهدای تجریش، تهران
آرامگاه
قطعه ۷۶ ردیف ۲۷ شماره ۶۴ بهشت زهرا
همسران
  • مینو دولتشاهی(طلاق)
  • هما خامنه(طلاق)
فرزند(ان)نیلوفر پهلوی
نازک پهلوی (متوفی)
بهزاد پهلوی (متوفی)
دودمانخاندان پهلوی
پدررضا شاه پهلوی
مادرعصمت دولتشاهی

او که هفتمین پسر رضاشاه و پنجمین فرزند وی از عصمت دولتشاهی بود، در ۱۳ تیر ماه ۱۳۱۱ برابر با ۴ ژوئیه ۱۹۳۲ به دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی را در تهران سپری کرد.

او پس از برکناری و تبعید پدرش با او به آفریقای جنوبی رفت و پس از مرگ رضاشاه در سال ۱۳۲۳ برای ادامه تحصیل به بیروت فرستاده شد. ولی به‌دلیل عیاشی و صرف هزینه‌های زیاد برای فساد اخلاقی، تحصیل را ناتمام گذاشت و به ایران بازگشت. وی اهل خوشگذرانی بود به همین خاطر در سن ۱۹ سالگی مقدمات ازدواج او را فراهم کردند و در سال ۱۳۳۰ با دخترعموی مادرش مینو دولتشاهی فرزند ابوالفتح دولتشاهی ازدواج کرد و صاحب یک دختر به نام نیلوفر پهلوی شد ولی این ازدواج اندکی بعد به جدایی انجامید.[1]

او سپس با هما خامنه ازدواج کرد که از او هم صاحب دو فرزند به نامهای نازک و بهزاد شد. این ازدواج هم دوامی نیافت.

جدایی از خاندان سلطنتی

نامه سازمان اطلاعات و امنیت کشور دربارهٔ اعتیاد حمیدرضا پهلوی

حمیدرضا از سوی خاندان سلطنت متهم بود که در مجامع و محافل موجبات آبروریزی خانواده سلطنتی را فراهم می‌آورد. گزارش‌هایی از سوی ساواک خطاب به دربار ارسال می‌گردید که حاکی از اعتیاد و اعمال خلاف شئون از سوی او بود. عصمت دولتشاهی، مادر حمیدرضا، ضمن تأیید اعتیاد وی می‌گوید که او بر سر دستگیری دو تن از دوستان هما خامنه توسط ساواک، با نصیری درگیر شده و به ضمن کندن درجه‌های او به وی سیلی زده است و همین امر سبب تشدید گزارش‌ها علیه او توسط ساواک بوده‌است.[2] او پس از انقلاب نیز با نامهای مستعار مختلف به قاچاق مواد مخدر ادامه داد.[3]

در سال ۱۳۴۰، او به‌طور کامل از خاندان سلطنتی جدا شد.

درگذشت

مدفن حمیدرضا پهلوی در بهشت زهرا تهران

حمیدرضا به علت عدم ارتباط با خاندان پهلوی، پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ ایران را ترک نکرد. وی چندی زندانی شد و نهایتاً در ۳۱ تیر ۱۳۷۱ درگذشت و در قطعه ۷۶ ردیف ۲۷ شماره ۶۴[4] بهشت زهرا دفن شد.

پانویس

  1. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۸ سپتامبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۶ نوامبر ۲۰۱۲.
  2. «جام جم». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ ژانویه ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۳ ژانویه ۲۰۱۵.
  3. Gholamali Haddad Adel, Mohammad Jafar Elmi, Hassan Taromi-Rad (۲۰۱۲). The Pahlavi Dynasty: An Entry from Encyclopaedia of the World of Islam. EWI Press,. صص. ۱۴۴. شابک ۱۹۰۸۴۳۳۰۱۹.
  4. وب گاه بهشت زهرا

منابع

  • به اختصار از کتاب «پهلوی ها»، جلال اندرمانی زاده و مختار حدیدی، ج ۲، ص ۴۲۷–۴۴۳

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.