کرخه

کرخه سومین رود بلند ایران پس از کارون و سفید رود است. این رود که از کوه‌های زاگرس سرچشمه می‌گیرد و در شمال خوزستان (پل زال) از به هم پیوستن دو رودخانه زال و سیمره، کرخه در شوش و منطقه عبدالخان تشکیل شده و پس از طی مسیری نزدیک به ۷۵۵ کیلومتر در جهت جنوب غربی به تالاب هورالعظیم در مرز ایران و عراق می‌ریزد. نام کرخه برگرفته از شهری در کوره شوش خوزستان به نام کوردوخ یا کوردخه برگرفته شده‌است. مقدسی جغرافی‌دان متقدم مسلمان آن را شهری کوچک، پرجمعیت و مطلوب که باغات و قصر داشته معرفی کرده‌است. نام این رود در کتاب تورات و همچنین در سنگ نبشته‌های باستانی آشور به نام رود اولای آمده و در کنار این رودخانه باستانی چندین نبرد مهم تاریخ باستان رخ داده است؛ مانند نبرد تیل توبا یا نبرد رود اولای که طی آن آشوربانیپال پادشاه شهیر و کشور گشای آشور توانست عیلام را شکست دهد و پادشاه عیلام را به‌قتل رسانده و پادشاهی عیلام را منهدم کند.[1] رودخانه کرخه از شمال به سوی جنوب جریان دارد و پس از گذر از کنار آثار شوش باستان به سوی باختر تغییر مسیر می‌دهد. در چهل کیلومتری شمال اهواز مسیر آن دوباره تغییر کرده و وارد عراق می‌شود. بزرگ‌ترین سد ایران، سد کرخه در اندیمشک، بر روی رود کرخه ساخته شده‌است.

رود کرخه -شوش- چشم‌انداز زیبای قلعه نصیر- کارگروه مطالعات دوستداران شهر و طبیعت شوش
کرخه
مکان
کشور ایران
 عراق
ویژگی‌های ظاهری
سرآب 
  مکانرشته کوه زاگرس
  ارتفاع- متر
دهانهدجله
طول۹۰۰ کیلومتر
دبیمتر مکعب بر ثانیه

در دوازدهم فروردین ۱۳۹۸ و در جریان سیل‌های ۱۳۹۸ ایران، دبی رود کرخه در ورودی سد کرخه به ۸٫۴۰۰ متر مکعب در ثانیه رسید.[2]

منابع

  1. Ehlers Eckart. (2011). KARḴEH RIVER بایگانی‌شده در ۱۵ مه ۲۰۱۹ توسط Wayback Machine Encyclopædia Iranica, December 15.
  2. «سد کرخه دو سیلاب مهیب تاریخ خود را مهار کرده است / هیچ خطری سد را تهدید نمی‌کند / شرایط دائم پایش می‌شود». ایلنا. ۲۰ فروردین ۱۳۹۸. دریافت‌شده در ۲۰ فروردین ۱۳۹۸.

برخی از داده‌ها از GIS development

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.