منطقه حفاظت‌شده هلن

منطقه حفاظت شده هلن، در بخش ناغان شهرستان‌ کیار، بخش میانکوه شهرستان اردل و بخش ارمند شهرستان خانمیرزا از توابع استان چهارمحال و بختیاری با فاصله تقریبی ۱۱۰ کیلومتری از شهرکرد واقع شده‌است. نام این منطقه به پاس‌ خدمات پزشکی هلن جفریز بختیار، پرستار و فرمانده ارشد نیروی دریایی آمریکا، به نام ایشان نامگذاری شده است. آبشار دره عشق و روستای توریستی پوراز، رودخانه ارمند و رود کارون از جمله مناطق گردشگری این منطقه است.[1] منطقه حفاظت‌شده هلن پس از منطقه حفاظت شده سبزکوه، دومین منطقه حفاظت شده در چهارمحال‌وبختیاری با ۴۰هزار هکتار وسعت و تنها منطقه حفاظت‌شده جنگلی است که ۳۰هزار هکتار آن پوشیده از جنگل عمدتاً از نوع بلوط است. تراکم پوشش گیاهی و درختان جنگلی در این منطقه تا ۳ دهه پیش به اندازه‌ای بود که کمتر کسی به خودش اجازه وارد شدن به جنگل را می‌داد، اما اینک بر اثر تجاوز و تخریب، بخش‌هایی از جنگل در معرض تنک شدن و نابودی پوشش گیاهی قرار دارد.این منطقه از بکرترین مناطق استان چهارمحال و بختیاری است.[2][3][4]

هلن
مکانچهارمحال و بختیاری، ایران
مساحت۴۰هزار هکتار

موقعیت جغرافیایی

بین عرض جغرافیایی ۳۱/۵۵ و ۳۱/۴۰ شمالی و طول جغرافیایی ۵۰/۵۳ و۳۲ /۵۰ شرقی در شهرستان‌های اردل،کیار و لردگان از توابع استان چهارمحال و بختیاری با فاصله تقریبی ۱۱۰ کیلومتری از شهرکرد واقع شده و نزدیک‌ترین شهر به آن، ناغان است که در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری از آن قرار گرفته‌است. منطقه حفاظت شده جنگلی هلن دارای وسعتی حدود ۴۰ هزار و ۲۰۰ هکتار بوده که ۳۰ هکتار آن جنگل و مابقی به صورت مرتع است.

هلن کاملاً کوهستانی بوده و کمترین ارتفاع آن در کنار رودخانه زیبای ارمند و بیشترین آن در ارتفاعات قلل سر به آسمان کشیده بزمنی قرار دارد.

آب و هوای منطقه

میانگین دما در سردترین ماه سال (دی ماه) به ۲/۴ درجه سانتی گراد، در گرم‌ترین ماه سال (تیر ماه) ۱۴/۱۹ درجه سانتی گراد و میانگین بارندگی سالانه آن ۵۰۵/۹ میلی‌متر است. علاوه بر رودخانه کارون، چشمه‌هایی همچون چشمه پوراز،آبشار دره عشق ،برد بلند گل سفید، چشمه سیبا، آب سفید، تاگک، چشمه دل بالا، گردک، شه پیر، چشمه کنمز در روستای جوزستان منابع آب این منطقه هستند.

آب و هوای نیمه‌مرطوب با تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌های نیمه سرد، منابع آبی رودخانه‌ای و چشمه‌ای فراوان، راه‌های دسترسی، پوشش‌های انبوه جنگلی(۷۵ درصدی) و مرتعی سبب ایجاد بوم سازگان‌های ویژه از انواع رودخانه‌ای، حاشیه رودخانه‌ای، جنگلی و مرتعی گردیده‌است که در کنار شرایط توپوگرافی و طبیعی منطقه موقعیت منحصر به‌فردی را برای جذب حیات وحش فراهم آورده‌است.

مشکلات زیست‌محیطی منطقه

دخالت‌های انسان مانند شکار پرندگان و جانوران، صید بی رویه ماهی، چرای دام، قطع جنگل، کشت نامناسب، زیرآشکوب، توسعه روستاها، عبور خط لوله نفت، خطوط انتقال برق و احداث دکل‌های مخابرات ازجمله موارد دخالت انسانی و طبعاً بروز مشکلات زیست‌محیطی منطقه هستند.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.