شلمزار

شَلَمزار، شهری از توابع بخش مرکزی و مرکز شهرستان کیار در استان چهارمحال و بختیاری است.

شلمزار
کشور ایران
استانچهار محال بختیاری
شهرستانکیار
بخشمرکزی
نام(های) پیشینشلم زار
سال شهرشدن۱۳۷۰
مردم
جمعیت۶،۸۹۹ نفر (۱۳۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۲۰۳۴ متر
آب‌وهوا
روزهای یخبندان سالانهزمستان
اطلاعات شهری
شهرداربهمنی [1]
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۳۸۳۲۶۲
وبگاهhttp://shalamzar.rzb.ir

وجه تسمیه

شلم در دایرةالمعارف علی اکبر دهخدا به معنی کتیرا می‌باشد و لذا شلمزار به معنی کتیرا زار یعنی جایی که کتیرا در آن بسیار می‌روید می‌باشد اکنون نیز گیاه کتیرا در کوه‌های اطراف وجود دارد. البته وجه تسمیه‌های دیگری نیز بیان شده که سندیت محکمی ندارد از قبیل شالم زر یعنی کسی که شالی از طلا دارد این حاکی از حکایتی است که دریکی از کتب ارامنه ساکن شلمزار قدیم نوشته شده که بیان‌کننده داستانی از نبرد پهلوان شاه عباس با یک مرد تنومند و قوی از ارامنه شلمزار بوده‌است و دیگر آنکه برخی گفته‌اند شلمزار به معنای دشتی است که در آن شلم (گیاهی از خانواده کتیرا) می‌روییده و برخی گفته‌اند شلم با ضمه تلفظ شده و به معنای محلی بوده که پس از بارندگی همراه با گل و شل می‌شده‌است.

مردم‌شناسی

مردم این منطقه فارس چهارمحالی هستند و به زبان لری تکلم می کنند.[2]

جمعیت

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۶٬۸۹۹ نفر (۲٬۱۱۶ خانوار) بوده‌است.[3]

اقتصاد

کشاورزی

زمین‌های کشاورزی شلمزار به وفور در این شهر دیده می‌شود؛ که این شهر یکی از بهترین دارنده‌های زمین‌های حاصلخیز به نام‌های دیز دشت، شلمزار بالا، چاری، سل آباد، سر سه گرد، در استان چهارمحال و بختیاری می‌باشد. این شهر دارای باغهایی به نام‌های احمدآباد و چزغان، چنار سبز، همایی، قزلجه و دولا می‌باشد.

صنعت

کارخانه مواد شوینده اطلس شیمی آذرخش و کارخانه آرد سازی و کارگاه‌های متعدد ترشی‌سازی. لازم است ذکر شود که در این شهر فرش‌های متعددی با نقش‌های ترنج و خشتی در قدیم توسط همین اهالی بافته می‌شد که از شهرت زیادی برخوردار بودند. منبع درآمد اهالی شلمزار= مهمترین شغل‌های این شهر کامیون داری و مشاغل متعدد در کویت و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس می‌باشد بنابراین مردمان این دیار نسبت به اطراف مسطیع تر می‌باشند.

گردشگری

١-قلعه صمصام السلطنه ٢-دریاچه شلمزار ٣-حمام قدیمی دوران صفویه مشهور به حمام پایین شلمزار ٤-حمام گرکعلی ۵_ کوه زره ۶ _قلعه تاریخی چنار سبز ۷ _ باغ محسن خان‌فروغی از جاذبه های گردشگری این شهر هستند .

ورزش

شلمزار به دلیل ارتفاع بیش از دو هزار متری از سطح دریااز سوی کارشناسان ورزشی به عنوان یکی از مستعدترین مناطق برای ورزشهای انفرادی به ویژه دو و میدانی در ایران اعلام شده‌است.[4] عباس صمیمی، محمد صمیمی ،دانیال صفی و محمود صمیمی از جمله نام آوران این شهر در رشته پرتاب دیسک هستند.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.