فهرست بازی‌های بین‌المللی باشگاه فوتبال استقلال تهران

باشگاه فوتبال استقلال تهران یک باشگاه فوتبال حرفه‌ای ایرانی است[1] که در ۴ مهر ۱۳۲۴ با نام نخستین کلوب دوچرخه‌سواران تاسیس شد. این باشگاه در ۱ اسفند ۱۳۲۸ با رای‌گیری اعضای هیئت مدیره‌اش به تاج تغییر نام داد. نام این باشگاه یک بار دیگر و در فروردین ۱۳۵۸ به عنوان یکی از عواقب انقلاب ۱۳۵۷ ایران به استقلال تغییر یافت و تاکنون نیز با همین نام فعالیت دارد.[2] این تیم نخستین بازی بین‌المللی‌اش در خارج از ایران را در مرداد ۱۳۲۹ و در سفری به افغانستان انجام داد و جدیدترین حضور بین‌المللی این تیم لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۰ است.

پیشینه

۵۷–۱۳۲۹: تاج در عرصه بین‌المللی

یاران تاج و تیم ارتش قفقاز پیش از یک بازی دوستانه در ۱۳۳۶

تیم دوچرخه‌سواران در اسفند ۱۳۲۶ در سفری به آبادان با تیم انگلیسی‌های مقیم آبادان روبرو شد. این بازی را می‌توان نخستین بازی بین‌المللی این تیم نامید. اما نخستین بازی بین‌المللی تاج در خارج از ایران در شهریور ۱۳۲۹ و در جشن استقلال افغانستان در کابل بود. تاج به دعوت سفیر افغانستان در ایران در این مسابقات حاضر شد و توانست یک پیروزی برابر تیم ملی افغانستان کسب کند. دیگر بازی این تیم نیز با شکست برابر تیم دانشگاه کابل به پایان رسید. این سفر در مجموع یک ماه به طول انجامید و نخستین سفر بین‌المللی یک باشگاه فوتبال ایرانی بود.[2]

در دهه ۱۳۳۰ و سال‌های نخست دهه ۱۳۴۰ خورشیدی تاج در جام‌های بین‌المللی حضور نیافت و بازی‌های بین‌المللی این تیم تنها محدود به دیدارهای دوستانه در برابر تیم‌های باشگاهی و ملی خارجی که به ایران سفر می‌کردند و یا حضور دوستانه در خارج از ایران می‌شد. تاج در این سال‌ها با تیم‌های مختلفی بازی کرد اما در بیشینه این بازی‌ها مغلوب حریفان خود شد که معمولاً تیم‌های قدرتمندی بودند و در برابر سایر تیم‌های ایرانی نیز پیروزی‌های آسانی کسب می‌کردند. در این سال‌ها تعدادی از بازیکنان تیم تاج و تیم‌های دیگر به ویژه شاهین نیز تیم منتخبی تشکیل می‌دادند و در مقابل این حریف‌های خارجی به میدان می‌رفتند.

در سال ۱۳۴۸ تاج در جام میلز هند حضور یافت و موفق به کسب عنوان قهرمانی در این بازی‌ها شد. این قهرمانی نخستین قهرمانی یک تیم ایرانی در یک جام بین‌المللی نیز بود. سال بعد و در فروردین ۱۳۴۹ تاج که به عنوان نماینده ایران در مسابقات باشگاهی قهرمانی آسیا ۱۹۷۰ شرکت کرد. این مسابقات که به نمایندگی خود تیم تاج و در ورزشگاه امجدیه انجام شد در نهایت با قهرمانی تاج به پایان رسید تا برای نخستین بار یک تیم ایرانی قهرمانی آسیا شود[2] و یکی از با ارزش‌ترین عناوین قهرمانی این باشگاه کسب شود. سال بعد و در بهار ۱۳۵۰ تاج که قهرمان جام منطقه‌ای ایران ۱۳۴۹ شده بود به عنوان نماینده ایران باز هم در مسابقات قهرمانی باشگاهی آسیا حاضر شد اما نتوانست از مقام قهرمانی‌اش دفاع کند و به عنوانی بهتر از سومی در مسابقات باشگاهی قهرمانی آسیا ۱۹۷۱ دست نیافت. در این سال‌ها تاج سه بار دیگر در جام میلز هند شرکت کرد و توانست در سال‌های ۱۳۴۹ و ۱۳۵۰ قهرمان این مسابقات شود پر در سال ۱۳۵۱ نیز در این مسابقات شرکت کرد اما در حالی که به دیدار نهایی نیز رسیده بود به دلیل تداخل برنامه این بازی‌ها با مسابقات دیگر پیش از برگزاری دیدار نهایی از هند به ایران بازگشت.

در ادامه دهه ۱۳۵۰ و پس از عدم برگزاری مسابقات قهرمانی باشگاهی آسیا و همچنین عدم حضور تیم تاج در مسابقات جام میلز حضور بین‌المللی تیم تاج محدود به بازی‌های دوستانه برابر تیم‌هایی که به ایران می‌آمدند و معدود سفرهای خارجی این تیم شد. از معروف‌ترین تیم‌های خارجی که به ایران سفر کردند می‌توان به هامبورگ آلمان، زسکا مسکو شوروی و چلسی انگلستان اشاره کرد. بازی با این‌گونه تیم‌ها معمولاً برای تیم تاج درآمدزایی خوبی به همراه داشت اما به دنبال انقلاب ۱۳۵۷ ایران و آغاز جنگ ایران و عراق سفر تیم‌های خارجی به ایران قطع شد و برگزاری این‌گونه بازی‌ها نیز به دست فراموشی سپرده شد.

۶۸–۱۳۵۸: حضور کم‌رنگ بین‌المللی

در سال‌های دهه ۱۳۶۰ خورشیدی و به عنوان یکی از پیامدهای انقلاب ایران توجه دولت به فوتبال کم شد. جنگ طولانی مدت ایران و عراق نیز دلیل دیگری برای عدم حضور قدرتمند بین‌المللی تیم‌های باشگاهی و ملی ایرانی بود.[3] به همین دلایل در سال‌های نخست این دهه بازی بین‌المللی چندانی در پیشینه تیم استقلال ثبت نشد. در زمستان ۱۳۶۰ استقلال در جام وحدت که در تهران و ورزشگاه شهید شیرودی برگزار شد شرکت کرد. این بازی‌ها با حضور چند تیم ایرانی و تیم‌های ارتش کشورهای عربی برگزار شد. از سال ۱۳۶۸ و با از سرگیری برگزاری لیگ سراسری فوتبال در ایران و توجه مجدد به حضور بین‌المللی تیم‌های ایرانی استقلال نیز مجدداً حضور بین‌المللی پررنگی پیدا کرد و در آبان ۱۳۶۸ بعد از بیش از یک دهه دوباره در جام‌های بین‌المللی از جمله جام‌های میلز و بوردولوی در هند شرکت کرد و توانست عنوان قهرمانی هر دوی این جام‌ها را به دست آورد.

۸۱–۱۳۶۹: سال‌های جام باشگاه‌های آسیا

استقلال قهرمان جام میلز ۱۹۸۹

استقلال که قهرمان جام قدس ۶۹–۱۳۶۸ شده بود به عنوان نماینده ایران یک بار دیگر بعد از نوزده سال غیبت پای در آوردگاه جام باشگاه‌های آسیا گذاشت و در نهایت موفق شد قهرمان جام باشگاه‌های آسیا ۹۱–۱۹۹۰ شود تا برای دومین بار این عنوان را از آن خود کند.[4] استقلال سال بعد نیز در مسابقات جام باشگاه‌های آسیا ۱۹۹۱ حاضر شد اما نتوانست از مقام قهرمانی‌اش دفاع کند و در دیدار نهایی و در ضربات پنالتی مغلوب الهلال عربستان شد.

استقلال به دنبال قهرمانی در جام حذفی ایران ۷۵–۱۳۷۴ برای نخستین بار در جام برندگان جام آسیا شرکت کرد اما در جام برندگان جام ۹۷–۱۹۹۶ به مقامی بهتر از چهارمی دست نیافت. در سال‌های بعد استقلال دو مرتبه دیگر نیز در این جام حاضر شد هرگز نتوانست به عنوانی بهتر از چهارمی دست یابد و افتخاراتش در جام باشگاه‌های آسیا را تکرار کند. در سال‌های پایانی دهه ۱۳۷۰ استقلال به دنبال دو قهرمانی دیگر در جام آزادگان دو مرتبه دیگر نیز در مسابقات جام باشگاه‌های آسیا شرکت کرد اما در تکرار عنوان قهرمانی‌اش ناکام بود و یک عنوان دومی در جام باشگاه‌های آسیا ۹۹–۱۹۹۸ و یک عنوان سومی در جام باشگاه‌های آسیا ۰۲–۲۰۰۱ کسب کرد.

حضور استقلال در جام‌های بین‌المللی در ابتدای دهه ۱۳۷۰ باز هم ادامه یافت و استقلال به ویژه به کشورهای عربی همچون قطر، امارات و کویت سفر کرد و در مسابقاتی همچون جام استقلال قطر و جام وحدت امارات حضور یافت. در سال‌های میانی دهه ۱۳۷۰ و به ویژه در دو فصل ۷۶–۱۳۷۵ و ۷۷–۱۳۷۶ استقلال بارها به عنوان مهمان در جام‌های دوستانه بین‌المللی شرکت کرد که از میان آن‌ها می‌توان به جام خزر و جام پرزیدنت ترکمنستان اشاره کرد. قهرمانی استقلال در جام پرزیدنت ترکمنستان نخستین و تا به امروز تنها عنوان قهرمانی یک تیم ایرانی در یک جام بین‌المللی و با حضور تیم‌های اروپایی هست. استقلال در دیدار فینال این جام موفق شد در ضربات پنالتی تیم زسکا مسکو روسیه را مغلوب کند.

هم‌اکنون–۱۳۸۱: سال‌های لیگ قهرمانان آسیا

استقلال در مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۳ برابر بوریرام تایلند در تابستان ۱۳۹۲

از ابتدای فصل ۰۳–۲۰۰۲ کنفدراسیون فوتبال آسیا با تغییر در نحوه برگزاری جام باشگاه‌های آسیا لیگ قهرمانان آسیا را پای‌گذاری کرد. استقلال در همان فصل ۰۳–۲۰۰۲ در این مسابقات حاضر شد اما موفق به صعود از گروهش نشد. این تیم در سال‌های بعد در دهه‌های ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰ خورشیدی نه مرتبه دیگر در این مسابقات حاضر شد اما هنوز موفق به تکرار قهرمانی‌هایش در سال ۱۹۷۰ و ۹۱–۱۹۹۰ نشده است و بهترین عنوان این تیم یک بار حضور در نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۳ است.

استقلال در سال‌های نخست دهه ۱۳۸۰ چند بار دیگر در جام دوستانه بین‌المللی شرکت کرد. جام چهارجانبه مشهد که در مهر ۱۳۸۰ و جام دوستی عربستان که در مرداد ۱۳۸۱ برگزار شدند از جمله این مسابقات بودند. اما در سال‌های بعد حضور استقلال در جام‌های دوستانه کم‌رنگ شد.

از اواخر دهه ۱۳۷۰ بدین سو استقلال در دوران آمادگی پیش فصل به اردوهای خارجی در کشورهای مختلف همچون ترکیه، آلمان و یوگسلاوی رفت. استقلال در زمان حضور در این کشورها دیدارهای دوستانه و تمرینی با تیم‌های حاضر در شهر برگزاری اردوهایش انجام می‌دهد. این دیدارها معمولاً با تیم‌های معروفی برگزار نمی‌شوند و به دلیل برگزاری در پیش‌فصل و دوران بدن‌سازی تیم‌ها کیفیت چندانی نیز ندارند. از مهم‌ترین حریفان استقلال در این بازی‌ها می‌توان به دینامو کیف اوکراین و بورسااسپور ترکیه اشاره کرد.

بازی‌های رسمی

مسابقات باشگاهی قهرمانی آسیا ۱۹۷۰

مسابقات باشگاهی قهرمانی آسیا ۱۹۷۱

جام باشگاه‌های آسیا ۹۱–۱۹۹۰

جام باشگاه‌های آسیا ۱۹۹۱

منبع[5]

جام برندگان جام آسیا ۹۷–۱۹۹۶

جام باشگاه‌های آسیا ۹۹–۱۹۹۸

منبع[6]

جام برندگان جام آسیا ۲۰۰۰–۱۹۹۹

جام برندگان جام آسیا ۰۱–۲۰۰۰

جام باشگاه‌های آسیا ۰۲–۲۰۰۱

منبع[7]

لیگ قهرمانان آسیا ۰۳–۲۰۰۲

منبع[8]

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۰۹

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۰

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۱

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۲

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۳

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۴

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۷

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۸

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۹

لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۰

جام‌های دوستانه

فستیوال استقلال افغانستان ۱۹۵۰

جام میلز ۱۹۶۹

منبع[9]

جام میلز ۱۹۷۰

جام میلز ۱۹۷۱

منبع[10]

جام میلز ۱۹۷۲

جام موستار ۱۹۷۸

جام وحدت ۱۹۸۲

منبع[11]

جام میلز ۱۹۸۹

جام بوردولوی ۱۹۸۹


جام استقلال قطر ۱۹۹۱

جام خداحافظی جمعه مبارک ۱۹۹۳

جام وحدت امارات ۱۹۹۴

جام نقش جهان اصفهان ۱۹۹۶

منبع[12][13]

جام صداقت امارات ۱۹۹۷

منبع[14]

جام خزر ۱۹۹۷

منبع[15][16][17]

جام پرچم ترکمنستان ۱۹۹۸

منابع[18][19]

چهار جانبه مشهد ۲۰۰۱

منبع[20]

جام دوستی عربستان ۲۰۰۲

منبع[21]

جام اتحادیه تهران ۲۰۰۳

منبع[22]

جام صلح و دوستی ۲۰۰۴

جام شیخ راشد دبی ۲۰۰۴

پس از انجام بازی دوم به دلیل فوت امیر امارات بازیها تعطیل شد و استقلال به ایران بازگشت.[23] [24]

جام ولایت ۲۰۱۱

بازی‌های دوستانه

منبع[27]

۴۹–۱۳۲۰

۷۹–۱۳۵۰

اکنون–۱۳۸۰

جستارهای وابسته

منابع

  1. «صدور مجوز حضور استقلال و پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا». Football Tribe Iran. ۲۰۱۷-۱۱-۱۲. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۱-۱۹.
  2. «استقلال 66 ساله شد!». گل.کام. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۱-۱۹.
  3. «FOOTBALL – Encyclopaedia Iranica». www.iranicaonline.org. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۱-۱۹.
  4. FIFA.com. «Welcome to FIFA.com News - Esteghlal the Iranian Crown». www.fifa.com (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۱-۱۹.
  5. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. ص. ۱۰۶ و ۱۰۷. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.

  6. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۱۰۹ تا ۱۱۰. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  7. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۱۱۴ و ۱۱۵. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  8. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۱۱۶ و ۱۱۷. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  9. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ص ۳۷۲. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  10. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ص ۳۸۷. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  11. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ص ۵۰۹. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  12. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۶۳۴. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  13. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. صص. ۶۳۴. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۴-۵.
  14. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۶۴۵. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  15. «حام بین اللمللی خزر».
  16. «گل فرهاد مجیدی در فینال جام خزر برابر تیم چوکلی تالش».
  17. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۶۴۶. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  18. «خبرآنلاین/نسخه چاپی:ژنرال فقط 13 قهرمانی با استقلال دارد / گزارشی کامل از قهرمانی‌های قلعه‌نویی با استقلال». www.khabaronline.ir. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۹-۱۶.
  19. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۶۴۷. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  20. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۶۹۱. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  21. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۷۰۳. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  22. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. صص. ۷۰۶. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
  23. «امیر قلعه نویی: تیم‌های حاضر در جام راشد در بلاتکلیفی به سر می‌برند درصورت لغو این جام، در امارات اردو می زنیم».
  24. «پس از سه روز سردرگمی در امارات؛ تیم استقلال ساعت 22 روز جمعه وارد تهران می‌شود».
  25. FarsNews.com: دروازه‌بان ناسیونال بهترین بازیکن زمین شد
  26. FarsNews.com: نوروزی بهترین بازیکن میدان شد
  27. احمدی، علی‌اکبر (۱۳۸۸). تاریخچه کامل باشگاه از دوچرخه سواران و تاج تا استقلال. تهران: انتشارات پایگان. ص. ۲۳۵ تا ۲۴۷. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۵۰۹۶-۵۷-۶.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.