رضا عباسی

رضا عباسی (درگذشته ۱۰۴۴هـ / ۱۶۳۵ م) مشهورترین نقاش زمان شاه عباس صفوی، استاد بنام خطاطی و مینیاتور و فرزند مولانا علی‌اصغر کاشی است.[2]

رضا عباسی
نگاره‌ای از رضا عباسی که بعد از مرگ او و توسط جانشینش، معین مصور کشیده شده‌است.
زادهٔ۱۵۶۵
کاشان
درگذشت۱۰۴۴ هجری
۱۶۳۵
تبریز
ملیتایرانی
دورهصفویه
مکتبمکتب اصفهان
طراحی کاشی‌های سقف و زیر گنبد عظیم مسجد شاه اصفهان برعهده رضا عباسی بود.[1]

زندگی

مراوده‌های سیاسی و بازرگانی با کشورهای اروپا، در زمان شاه عباس، موجب رواج نقاشی‌های ایتالیایی در بازار اصفهان شده بود. رقابت دربار صفوی با دربار هنرپرور و با شکوه جهانگیر پادشاه گورکانی یا مغولی هند از یک سو و با دربار امپراتوری عثمانی در دیگر سو نیز سبب دیگری برای توجه به هنرمندان در این زمان بود. در این میان آقا رضا نامی سرآمد همه هنرمندان و نقاشان اصفهان گردید. شاه عباس او را به خود منسوب کرد و از آن پس به نام رضا عباسی مشهور شد.[3]

فعالیت هنری

ساختن بناهای متعدد در زمان شاه عباس اول در اصفهان، گونه‌ای تازه از نقاشی را به وجود آورد. پیش از آن در زمان شاه اسماعیل و شاه طهماسب، نقاشان بزرگ چون کمال الدین بهزاد به تصویر کردن کتاب‌های خطی می‌پرداختند. اما در این دوره نقاشی بر روی دیوارها و کشیدن تصاویر بزرگ برای تزیین بناها مرسوم گردید.

رضا عباسی در فاصله سال‌های ۱۶۳۹-۱۶۱۸ پرده‌های نقاشی بسیار آفرید که در آن‌ها به جای انبوه درباریان، تنها صورت یک یا دو آدمی زیبا نقش می‌شد. در این تصویرها رنگ آمیزی لباس و صورت و تزئینات و تجملات صحنه درخششی چشم گیر دارد. اما مهارت رضا عباسی، که بیشتر به نقاشی سیاه قلم تمایل داشت، در تصویر طبیعت و حالات روحی و اخلاقی مردم عادی بود.

از دیگر آثار باقی‌مانده از وی می‌توان به طراحی کاشی‌های سقف و زیر گنبد عظیم مسجد شاه اصفهان اشاره کرد.[1]

نگارخانه

سردیس رضا عباسی در اصفهان –بوستان مشاهیر صفوی

جستارهای وابسته

پانویس

  1. سقف مسجد شاه اصفهان و ۹ سقف زیبای دیگر جهان، بی‌بی‌سی فارسی
  2. رضا عباسی نقاش را نباید با علیرضا عباسی، خوشنویس هم‌زمان او که هر دو در دربار سلطنت شاه عباس بزرگ مشغول به کار بودند، اشتباه گرفت.
  3. «نوابغ تاریخ ایران - پایگاه میهن». بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ اکتبر ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۱۱ اوت ۲۰۰۷.

منابع

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ رضا عباسی موجود است.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.