گوگد

گوگَد شهری در بخش مرکزی شهرستان گلپایگان استان اصفهان ایران است. ارگ گوگد از بناهای قدیمی و تاریخی این شهر است. . مسجد جامع و امامزاده عمران بن علی از بناهای معروف این شهر است.

گوگد
غوقه
کشور ایران
استاناصفهان
شهرستانگلپایگان
بخشمرکزی
نام(های) دیگرگوگه
نام(های) پیشینغوغه
مردم
جمعیت۶،۰۱۲ نفر (۱۳۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۷۹۳ متر[1]
اطلاعات شهری
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۳۱۵۷
شناسهٔ ملی خودرو ایران
کد آماری۱۴۲۷

بیشتر جمعیت این شهر فارس هستند. مراسم عزاداری دوازدهم محرم از مراسم شایع در این شهر است.

گوگد به سه منطقه تقسیم شده است:محله بالا، محله پایین، بنیاد (شهرک ولیعصر)

وجه تسمیه

نام شهر گوگد در قدیم یا در ابتدا (قوقه) بوده و عده ای این کلمه را به معنای محل پهلوانان و جوانمردان معنا نموده‌اند، کلمه قوقه به مرور زمان تغیر شکل پیدا کرده و در حال حاضر آنرا گوگد تلفظ می‌کنند[1]

یکی دژ برآمد به راه نخست ز رزم‌آوران نام آن را بجست
شنید این سخن نام دژ گوگد است درو ایمن از هرچه دیو و دد است

جغرافیا

گوگد در فاصله ۱۸۵ کیلومتری مرکز استان اصفهان وغرب استان و ۳۶۰ کیلومتری تهران قرار دارد (در ۲۱ دقیقه و ۵۰ درجه طول جغرافیای و ۲۸ دقیقه و ۳۳ درجه عرض جغرافیای قرار گرفته) که ارتفاع آن از سطح دریا ۱۸۱۳ متر می‌باشد[1] این شهر در پنج کیلومتری شرق گلپایگان و در مسیر راه اصلی اراک - اصفهان و گلپایگان - تهران قرار دارد.

تاریخچه

این منطقه در زمان اشکانیان جز. نواحی (ماد) بوده‌است که بعد از حمله اسکندر مقدونی یونانیان این ناحیه را ميريا می‌خوانده‌اند[1]. وجود قلعه تاریخی گوگد که دومین بنای خشتی و گلی ایران با قدمت ۴۰۰ ساله می‌باشد موجب جذب گردشگران شده است[1].

آب و هوا و اقلیم

شهر گوگد در دشتی معتدل و خشک در شش کیلومتری شرق گلپایگان واقع شده و دارای آب و هوایی معتدل و خشک است [1]

اقتصاد

مردم گوگد عموماً به کشاورزی و دامداری و باغداری مشغول هستند.[1]

جمعیت

این شهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیتی برابر با ۶۶۸۶ نفر داشته‌است[1] و جمعیت آن بالغ بر ۷۰۰۰ نفر که کلیه ساکنین شهر به زبان فارسی صحبت می‌کنند[1]

منابع

مرکز آمار ایران

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.