پل خلیج فارس

پل خلیج فارس، پروژه‌ای در حال بررسی برای ایجاد پل بین جزیره قشم و سواحل جنوبی ایران بر روی آب‌های خلیج فارس است.

تاریخچه

در سال ۱۳۵۱ دولت وقت تصمیم گرفت نخستین بندر آزاد تجاری ایران در جزیره قشم ایجاد شود. در اولین گام، تصمیم گرفته شد با ایجاد یک پل سنگی از ناحیه «لافت» که در میانه شمالی جزیره‌است و تا ساحل مقابل ۲ کیلومتر فاصله دارد، ارتباط زمینی بین قشم و سواحل جنوبی ایران برقرار شده و جزیره قشم به یک مرکز بزرگ توریستی و تجاری بزرگ در دهانه خلیج فارس و تنگه هرمز مبدل شود. در روز پنجم فروردین سال ۱۳۵۴، استاندار وقت استان هرمزگان اعلام کرد: «جزیره قشم، که بزرگترین جزیره خلیج فارس است، به صورت بندر آزاد در می‌آید و با نصب یک پل، ارتباط زمینی با آن برقرار می‌شود.» با این حال، چنین اتفاقی رخ نداد و با وقوع انقلاب اسلامی و سپس جنگ ایران و عراق، این پروژه به تأخیر افتاد. در سال ۱۳۶۹ که جنگ به تازگی تمام شده بود، قشم منطقه آزاد تجاری و صنعتی اعلام شد و آرام آرام رو به توسعه گذاشت و در همان اوائل کار، بار دیگر زمزمه طرح احداث پل مطرح شد اما در حد حرف ماند.[1] طرح ساخت پل خلیج فارس از هنگام دولت هاشمی رفسنجانی مطرح گردید و نهایتاً در سال ۱۳۸۸ طرح‌های مطالعاتی تکمیل و در هیئت دولت مطرح شد اما پیشنهاد احمدی‌نژاد برای احداث تونل طرح را مجدداً به تعویق انداخت.[2][3][4]

برخی دلایلی که کارشناسان در مخالفت با احداث تونل بجای پل مطرح کرده‌اند چنین است:مشکلات عبور تونل از گسل‌ها و همچنین شکاف بزرگ موجود در بستر گذرگاه به عمق حداکثر ۳۵ متر و سرعت جریان آب در حدود ۳٫۵ متر بر ثانیه و نیاز به تکنولوژی اجرایی بالا، جهت اجرای تونل در عمق حدود ۶۵ متر از سطح دریا.

  • در صورت برابری هزینه‌های احداث هر متر پل و تونل، با توجه به افزایش طول، هزینه‌ها در حدود ۹ برابر افزایش خواهد داشت.
  • ریسک بالا و در نتیجه، نیاز به نگهداری زیاد در طول بهره‌برداری از تونل.
  • امکان استفاده از توان اجرایی داخل کشور و نیاز کمتر به فناوری‌های خاص و تجهیزات ویژه در اجرای پل، در قیاس با تونل.
  • قابلیت مدیریت و کنترل خسارت موضعی در حوادث قهری، در گزینه پل.
  • امنیت روانی بیشتر در هنگام عبور از پل.
  • امکان تخریب و بازسازی مجدد به‌طور سهل در پدافند غیرعامل در گزینه پل به نسبت تونل.
  • وجود جاذبه توریستی و گردشگری در گزینه پل.
  • محدودیت فضای تونل در عبور تأسیسات و اتصالات مخابراتی و خطوط انتقال آب، برق، فاضلاب، گاز و نفت.[5]

پیوند به بیرون

سایت رسمی این پل به آدرس : www.persiangulfbridge.com قابل دسترس می‌باشد.

پانویس

  1. «پل خلیج فارس». ایران اکونومیست. ۸۹/۱۲/۲۳. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  2. «ایده احمدی‌نژاد ساخت پل خلیج فارس را به تعویق انداخت». جمهوریت. ۱۶ فروردین ۱۳۸۸. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ آوریل ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۵ آوریل ۲۰۰۹.
  3. «ضرورت احداث پل خلیج فارس برای رونق اقتصادی جزیره قشم». مردمسالاری. ۹ دی ۱۳۸۷.
  4. «مدیر عامل منطقه آزاد قشم: پل خلیج فارس جزیره قشم را به سرزمین اصلی متصل می‌کند». رسالت. ۸/۱۰/۸۷. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  5. «مقاومت یک مقام نامعلوم در برابر وزیر راه و اتلاف ۲هزار میلیاردی بیت‌المال». آینده نیوز.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.