جزایر حوار

جزایر حَوار مجموعه‌ای از جزیره‌های مسکونی از توابع کشور پادشاهی بحرین است که در جنوب خاوری جزایر اصلی بحرین واقع شده‌اند.

جزایر حوار
نام محلی: جزر حوار
جزایر حوار
جغرافیا
مکانخلیج فارس، اقیانوس هند
مختصات۲۵٫۶۴۷°شمالی ۵۰٫۷۷۶°شرقی / 25.647; 50.776
مجمع‌الجزایربحرین
مجموع جزیره‌ها۳۶
جزیره‌های مهمشمار جزیره‌ها: ۶ اصلی و ۳۰ کوچک
مساحت۵۰٫۶ کیلومتر مربع (۱۹٫۵۴ مایل مربع)
بیشترین ارتفاع۲۲ متر (۷۲ پا)
کشور
اطلاعات جمعیتی
جمعیت۳۸۷۵ (از ۲۰۰۱)
تراکم۷۶٫۵۸ /کیلومتر مربع (۱۹۸٫۳۴ /مایل مربع)

جزایر حوار واقع در خلیج بحرین در خلیج فارس و بخشی از استان جنوبیه بحرین هستند و یکی از نقاط دیدنی این کشور به‌شمار می‌آیند.

این مجمع‌الجزایر شامل ۳۶ جزیره است[1] که ۱۶ جزیره آن بزرگ‌تر از بقیه هستند.[2]

جمعیت این جزایر در سال ۲۰۰۱ برابر با ۳۸۷۵ نفر بود و مجموع مساحت جزایر حوار ۵۰٫۶ کیلومتر مربع است. جزیره اصلی حوار، ۱۷ کیلومتر درازا و ۳ کیلومتر پهنا دارد.[1]

فاصلهٔ حوار تا تا رأس‌البر در جنوبی‌ترین نقطه جزیره اصلی بحرین ۲۰ کیلومتر است و به وسیلهٔ قایق‌های تندرو گردشگران از بحرین به جزیره حوار می‌روند و مدت مسافرت از بندر بحرین تا جزیره ۴۵ دقیقه است. این جزیره مسکن اصلی قبیله دواسر بوده‌است.

نام حوار در عربی به معنی بچه شتر است و از این‌رو که ساکنان، جزایر حوار را مانند بچه‌شتری در برابر شتر مادر یعنی جزایر بحرین در نظر گرفته‌اند این نام به این گروه از جزیره‌ها داده شده‌است.[3]

بزرگ‌ترین جزیره از این جزایر حوار نام دارد و بقیه جزایر بزرگ‌تر این مجمع‌الجزایر عبارتند از: رُبَض غربی، ربض شرقی، عُجَیره، الحاجیات، اَلمَحْزوره، جنان، ام جنی، بو سداد، الوکور، سواد شمالی، سواد جنوبی، بوتمر و ام خودره.

جزیره حوار دارای ذخیرهٔ گاز طبیعی است.

پوشش گیاهی و پرندگان

گیلانشاه خالدار، هوبره و پرستوهای پشت‌سفید جزو مهمترین گونه‌های جانوری موجود در جزیره هستند. همچنین می‌توان گفت که این جزیره یکی از با ارزش‌ترین و مهم‌ترین پناهگاه‌های حیات وحش پرندگان، لاک‌پشتهای دریایی، ماهیها و دلفینها و جزء مناطق حفاظت شده کشور بحرین است.

اماکن آسایش و خواب و پذیرایی

هتلی در حوار

این جزیره دارای مکان‌های آسایش و خواب و پذیرایی است. امکانات فراوانی نیز برای بازدیدکنندگان و گردشگران در نظر گرفته شده‌است. یک هتل ۴ ستاره، به اضافه ویلاهای متفرقه که به‌طور شبانه‌روزی کرایه داده می‌شوند. همچنین مکان‌هایی برای غواصی و ماهی‌گیری نیز در نظر گرفته شده‌است.

کشمکش سرزمینی

مجموعهٔ جزیره‌های حوار در نزیکی خاک کشور قطر واقع شده‌است و تنها یک کیلومتر از خاک کشور قطر فاصله دارند. چندین سال بر سر مالکیت این جزیره‌ها مناقشاتی بین دو کشور بحرین و قطر در جریان بوده‌است. آل ثانی قبیله حاکم بر قطر مدعی است که منطقه حوار و جزایر هم‌گروه با آن به اشغال بحرین درآمده و در اصل متعلق به قطر و خاندان آل ثانی است. آل ثانی این‌گونه استدلال می‌کنند که این مناطق در فاصله بسیار کوتاهی از قطر قرار گرفته‌اند اما بیش از بیست کیلومتر از بحرین فاصله دارند.

آل خلیفه قبیله مسلط بر بحرین نیز مدعی است که در سده هجدهم پس از جنگ با ایرانی‌ها در ۱۷۸۲ و شکست ناصر المذکور حاکم بحرین و بوشهر، منطقه زباره در ساحل شمال غرب قطر را در حاکمیت خود گرفته و در آن مستقر شده بود و از این‌رو هم‌اینک نیز بر این منطقه ادعای سرزمینی دارد.

اختلافات دو خاندان حاکم در بحرین و قطر زمانی به اوج خود رسید که بالگردهای قطری در بهار ۱۹۸۶، کارگران ساختمانی مشغول به کار ساختن یک پست دیده‌بانی ساحلی در فشست و دبال در نزدیک ساحل قطر را ربوده و از آنجا دور ساختند. این کشمکش با میانجی‌گری عربستان به پایان رسید و با عقد یک پیمان ترک مخاصمه بحرین توافق کرد تأسیسات خود را از منطقه خارج کند.

اما هنگامی که قطر در سال ۱۹۹۱ مسئله اختلافات سرزمینی را به دیوان بین‌المللی لاهه ارجاع کرد، اختلافات به اوج خود رسید و هر دو مدعی شدند که نیروهای دریایی هر یک مانع کشتیرانی طرف مقابل در آب‌های مورد کشمکش شده‌اند. بر پایه رای داوری دیوان بین‌المللی دادگستری اختلافات مرزی طرفین در ۲۰۰۱ به پایان رسید. بحرین همچنان جزایر حوار و قطعه الجرده را در کنترل خود گرفت اما از ادعای خود بر جزیره جنان و زباره دست کشید. بر پایه این رای، قطر مناطق عمده‌ای از دریا و منابع آن را به دست آورد. قطر و بحرین به نشانه دوستی در پایان اختلاف بر سر زباره، برای ایجاد یک پل دوستی میان قطر و بحرین که زباره را به بحرین پیوند می‌دهد، به توافق رسیده‌اند.

منابع

  • کتاب بلدیة البحرین:(الأماکن الأثریة فی البحرین) انتشار سال ۱۹۷۹
  • کتاب:(السیاحة والتسویق والتجارة) انتشار سال ۱۹۸۸
  • سیاحة فی جزر الحوار، اصدار بلدیة العاصمة.
  • لفتنانت کولونیل، سیر آرنولد ویلسون، «(تاریخ عمان والخلیج)» ، انتشار سال ۱۹۸۸ میلادی.
  • احمدی، حمید (استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران)، مقاله «کشمکش‌های سرزمینی در کشورهای خلیج فارس»، برای ارائه به همایش خلیج فارس، کیش، ۸–۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۹.
  1. Mike Hill: Hawar Islands. Miracle Publishing, 2005, ISBN 99901-37-13-7
  2. Clarke, Angela. 1981. The islands of Bahrain: an illustrated guide to their heritage. [Manama, Bahrain] (P.O. Box 5087, Manama): Bahrain Historical & Archaeological Society.
  3. Clarke, Angela. 1981. The islands of Bahrain: an illustrated guide to their heritage. [Manama, Bahrain] (P.O. Box 5087, Manama): Bahrain Historical & Archaeological Society. p.7.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.