پل دوازده چشمه

پل دوازده چشمه یا دوازده پله، در دوران پادشاهی شاه عباس صفوی بر روی رود هراز در مرکز شهر آمل در ابتدای خیابان سبزه میدان به طور کامل احداث گردیده و در دوران قاجار به طور کامل مرمت و بازسازی شده و دو بخش شرقی و غربی شهر را بهم متصل می‌کند. محمدحسن اعتمادالسلطنه می‌گوید گرچه این پل پیش از دوره صفوی وجود داشته ولی در زمان شاه عباس صفوی به طور کامل ساخته شده‌است.

پل دوازده چشمه
نامپل دوازده چشمه
کشورایران
استانمازندران
شهرستانآمل
نام‌های دیگردوازده پله
هراز
دوازده معصوم
کاربریپل
اطلاعات ثبتی
تاریخ ثبت ملی۱۷ اسفند ۱۳۷۶
پل دوازده چشمه
نام رسمی دوازده چشمه
محل آمل، روی رود هراز
جنس بتنی
شمار ستون‌ها دوازده عدد تاق چهار ضلعی
درازترین ستون ۴ ضلعی
تاریخ آغاز ساخت ۱۰۰۰ سال پیش
تاریخ گشایش صفوی (رسمی)
عوارض عبور و مرور

ویژگی‌ها

این پل دارای ۱۲ طاق و دهنه می‌باشد که هر یک بر پایه‌های مستطیل شکل استوار شده‌اند به صورتی که ارتفاع آخرین نقطه طاق‌های قوسی شکل در محل تیزی تا سطح رودخانه حدود ۷ متر می‌باشد. فاصله بین هر پایه با پایه دیگر ۶ متر بوده که در ضلع جنوبی و در قسمت مخالف جریان آب دارای سیل برگردان می‌باشد. طول این پل تاریخی و دیدنی ۱۲۰ متر و عرض آن ۴/۶ متر است.

نام

نویسنده کتاب تاریخ خاندان مرعشی سه بار از این پل به نام پل هراز یاد کرده است. جهانگردانی از این پل دیدن کردند از آن به دوازده پله و دوازده چشمه و پل هراز (هنوی) یاد کرده‌اند.

مرمت

این پل بر اثر عوامل طبیعی از جمله زلزله یا طغیان رود هراز چندین بار آسیب دیده و بازسازی شد. نخستین مرمت این پل در دوره شاه عباس صفوی انجام شد. این پل در دوه دوره قاجار و پهلوی نیز تعمیر شد.

نگارخانه

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.