هنگامه شهیدی

هنگامه شهیدی (زاده ۲۴ اردیبهشت ۱۳۵۴ در مشهد) روزنامه‌نگار، عضو حزب اعتماد ملی و مشاور مهدی کروبی در امور زنان، فعال حقوق زنان، خبرنگار سیاسی ایرانی است.

هنگامه شهیدی
زادهٔ۲۴ اردیبهشت ۱۳۵۴
مشهد
ملیتایرانی
پیشهفعال حقوق زنان، روزنامه‌نگار
سال‌های فعالیتاز سال ۱۳۷۲ تاکنون
فرزندانپارمیس طاهریان
والدینهاشم شهیدی
ناهید کرمانشاهی
وبگاه

زندگی‌نامه

او در ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در خانواده‌ای فرهنگی از پدر و مادری دانش‌آموخته و آموزگار به دنیا آمد. او که فرزند ارشد خانواده بود در کنار دو برادر و چهار خواهر رشد کرد. هنگامه در سال ۱۳۷۲ ازدواج کرد، و در سال ۱۳۷۴ فرزند دختری به نام «پارمیس طاهریان» به دنیا آورد.[1]
هنگامه شهیدی در سال ۱۳۷۲ وارد دانشگاه شد و در سال ۱۳۷۶ در رشته روزنامه‌نگاری فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۳۷۷ در مقطع کارشناسی ارشد ارتباطات پذیرفته شد که در پی آن در سال ۱۳۷۹ با کسب درجه عالی از این رشته فارغ‌التحصیل شد.[2] او هم‌اکنون دانشجوی مقطع دکترا در رشته حقوق بشر در کشور بریتانیاست[3]

فعالیت حرفه‌ای

روزنامه‌نگاری

هنگامه شهیدی روزنامه‌نگاری را از سال ۱۳۷۳ با روزنامه اخبار آغاز به کار کرد و با فعالیت در روزنامه‌های مختلف که بیشتر آن‌ها از روزنامه‌های اصلاح طلب بوده‌است در نشریات مختلفی قلم زد.
هنگامه شهیدی گزارش‌ها، گفتگوهای سیاسی و مقالات متعدد سیاسی با عناوین سیاست داخلی ایران، سیاست بین‌الملل و موضوعات ویژه زنان در بسیاری از نشریات به چاپ رسانده‌است.[4] از جمله فعالیت‌های دیگر وی می‌توان به همکاری با وبگاه خبری روز آنلاین اشاره کرد.[5] حضور در جنگ‌های عراق و افغانستان به عنوان «اولین روزنامه‌نگار زن ایرانی» وی را حائز رتبه اول یازدهمین جشنواره مطبوعات کرد.[6]

حقوق بشر

هنگامه شهیدی از سال ۱۳۷۹ عضو شبکه مدافعین کمیسیون حقوق بشر اسلامی است و در زمینه حقوق مطبوعات و حقوق زنان فعالیت دارد.[7] او همچنین از اعضای شبکه داوطلبان بین‌المللی سازمان دیده‌بان حقوق بشر و یکی از اعضای فدراسیون دانشجویان مدافع صلح و حقوق بشر است.[8] در سال ۱۳۸۲ هنگامه شهیدی نامه سرگشاده‌ای برای نجات افسانه نوروزی به سید علی خامنه‌ای نوشت که در رسانه‌ها بازتاب یافت.[9] او که از حمایتگران اولیه دادخواست کمپین قانون بی سنگسار است[10] در دهم تیر ماه ۱۳۸۵ با ارسال نامه‌ای خواستار لغو مجازات سنگسار برای نازنین فتحی شد.[11] در ششم مرداد ۱۳۸۵ با ارسال نامه‌ای به شاهرودی رئیس قوه قضاییه در خصوص توقف حکم اسلامی سنگسار از او خواست تا رأفت اسلامی را شامل حال اشرف کلهر و ملکه قربانی و چند تن دیگر از زنان در شرف سنگسار نماید.[12]

سیاسی

هنگامه شهیدی از فعالان سیاسی با گرایش‌های اصلاح طلبانه است.[13][14] او از جمله کاندیداهای حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات دوره دوم شوراهای اسلامی شهر و روستای تهران بوده‌است که حائز رتبه ۴۹ تهران گردید.[15] هنگامه شهیدی در دو سال آخر ریاست جمهوری سید محمد خاتمی به عنوان مشاور رئیس سازمان ملی جوانان خدمت می‌کرد.[16] او از اواخر سال ۸۳ تا انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ در ستاد انتخاباتی هاشمی رفسنجانی به فعالیت مشغول بود و مسئولیت کمیته بانوان این ستاد را بر عهده داشت و عضو «اتاق فکر» هاشمی رفسنجانی محسوب می‌شد.[17] هنگامه شهیدی در پاییز ۱۳۸۷ با عضویت در حزب اعتماد ملی استان تهران به عنوان مشاور مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی برگزیده شد و در زمینه مسائل زنان و بین‌الملل به وی مشاوره می‌داد.[18]

اقتصادی

دستخطی از هنگامه شهیدی به رئیس شعبه سوم بازپرسی مجتمع امور اقتصادی برای وثیقه گذاری ۵۰ هکتار زمین در گرمسار استان سمنان جهت آزادی حمید باقری درمنی موجود است.[19] درسال ۱۳۹۴ یک قطعه زمین پانصد هزار متری از هدایت الله اقایی به نام ایشان انتقال سند داده می شود که در سال بعد تلاش می شود از این زمین به عنوان وثیقه برای ازادی حمید باقری درمنی ملقب به سلطان قیر که نهایتا به دلیل جرایم اقتصادی اعدام می شود استفاده شود.

بازداشت

هنگامه شهیدی در روز سه شنبه ۹ تیر ۱۳۸۸ در جریان حوادث پس از انتخابات آن سال بازداشت شد.[20] در ابتدا برای آزادی او در خواست وثیقه یک میلیارد ریالی شد ولی در ۲ آبان قرار مجرمیت برای او صادر شد و پرونده او به دادگاه فرستاده شد. اتهامات شهیدی شامل شرکت در اجتماعات غیرقانونی، تبانی به قصد برهم زدن امنیت، تبلیغ علیه نظام، اخلال در نظم عمومی و اهانت به ریاست جمهوری بود[21] در ۳ آبان ۱۳۸۸ شهیدی دست به اعتصاب غذا و دارو زد و پس از ۱۲۱ روز بازداشت توانست با مهدی کروبی تماس تلفنی داشته باشد.[22] شهیدی در ۱۰ آبان ۱۳۸۸ با سپردن وثیقه ۹۰ میلیون تومانی آزاد شد.[23]

در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۹ مادر او در نامه‌ای به هاشمی رفسنجانی نوشت:[24]

با توجه به روند غیرقانونی بازداشت و بازجوییها و حتی اعمال فشار وزارت اطلاعات به دادگاه تجدید نظر برای تأیید حکم دادگاه بدوی، از ریاست قوه قضاییه بخواهید این پرونده مجدداً مورد بررسی قرار گیرد و برای اعمال ماده ۱۸ به دیوان عالی کشور ارسال شود.

در اردیبهشت ۱۳۸۹ قاضی شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران شهیدی را به شش سال حبس تعزیری محکوم کرد. قاضی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب او را دربارهٔ تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری و به اتهام اجتماع و اقدام علیه امنیت کشور به پنج سال حبس تعزیری و به اتهام توهین به رئیس دولت به ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم کرده بود که این حکم در دادگاه تجدید نظر به ۶ سال حبس تعزیری تبدیل شد.[25]

اسفند ۱۳۹۵

هنگامه شهیدی در ۱۹ اسفند ۱۳۹۵ بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.[26] یک وکیل دادگستری با بیان امنیتی بودن جرائم شهیدی در این باره گفت: «مرجع دستگیری وی شعبه دوم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه تهران است.[27]»

تیر ۱۳۹۷

هنگامه شهیدی در ۵ تیر ماه ۱۳۹۷ در حالی که در تحت تعقیب قضایی توسط مأمورین پلیس بود، در جزیره کیش و درحالیکه از ماسک برای مخفی ماندن، از دید مأمورین استفاده می‌کرد دستگیر شد.[28][29] عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران روز سه‌شنبه دربارهٔ علت بازداشت وی گفت: «وی چند ماهی متواری بود و همان‌طور که در شبکه‌های مجازی می‌دیدم هر روز اهانت‌هایی آشکاری به دستگاه قضایی و مسئولینش می‌کرد. به جای این که خود را معرفی کند توییت‌های بسیار مجرمانه‌ای منتشر می‌کرد. امروز در جزیره کیش در حالی که مدعی بود تا تغییر مسئولان دستگاه قضایی خود را معرفی نخواهد کرد، دستگیر شد… وی پرونده سنگین در دستگاه قضایی دارد.[30][31]

در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۹۷ شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی صلواتی، هنگامه شهیدی را علاوه بر محکومیت به ۱۲ سال و ۹ ماه حبس، به ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها و احزاب و فعالیت‌های مجازی و مطبوعاتی همچنین ممنوعیت خروج از کشور محکوم کرد.[32]

آزادی

هنگامه شهیدی روز ۶ اسفند ۱۳۹۹ در ویدیو تصویری با اشاره به میزان محکومیت و گذراندن سه سال حبس از محکومیتش گفت شخصا مورد عفو علی خامنه‌ای قرار گرفته و از زندان آزاد شده است.[33]

اعتصاب غذا

براساس گزارش‌های منتشر شده هنگامه شهیدی از ۲۵ مردادماه در بند ۲۴۱ زندان اوین اعلام اعتصاب غذای خشک کرده‌است. علت اعتصاب وی اعتراض به کارشکنی مسئولان ذی‌ربط در روند پرونده‌اش و امتناع از آزادی وی عنوان شد. وکیل هنگامه شهیدی در این باره گفت: «برای خانم شهیدی قرار وثیقه صادر شده بود، وثیقه کارشناسی شد و تقریباً کارهای توقیف آن تمام شد اما در نهایت گفتند صبر کنید.» هنگامه شهیدی پیش از این نیز در اعتراض به بازداشت غیرقانونی خود در اعتصاب غذا به سر برده‌است روزنامه‌نگاران را محکوم و خواهان آزادی بدون قید و شرط همه روزنامه‌نگاران و شهروند خبرنگاران زندانی شد.[26]

آثار و جایزه‌

از این نویسنده کتاب «جعبه سیاه خرم‌آباد» که به تشریح دقیق واقعه خرم‌آباد می‌پردازد به چاپ رسیده‌است.[34]

  • رتبه اول یازدهمین جشنواره مطبوعات برای حضور در جنگ‌های عراق و افغانستان و تهیه گزارش از آنها.[35]

منابع

  1. کتاب «با روزنامه‌نگاران» نوشته ژیلا بنی یعقوب
  2. کتاب «با روزنامه‌نگاران» نوشته ژیلا بنی یعقوب
  3. «پیام جمعی از دانشجویان حقوق بشر به نشست کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو». سایت گویا نیوز. دریافت‌شده در ۲۵ مارس ۲۰۰۸.
  4. کتاب «با روزنامه‌نگاران» ژیلا بنی یعقوب
  5. «گزارش‌ها و مقالات». سایت روز آنلاین. دریافت‌شده در ۲۴ مارس ۲۰۰۸.
  6. «دولت در انتظار - سفرنامه هنگامه شهیدی در جنگ عراق قسمت اول تا قسمت هفتاد». گویا نیوز و روزنامه اعتماد در یک زمان اقدام به انتشار کردند. دریافت‌شده در ۹ می ۲۰۰۸.
  7. «از پلکان هواپیما تا درب خروجی فرودگاه با شیرین عبادی، پیام فضلی نژاد». خبرنامه گویا. ۲۳ مهر ۱۳۸۲. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۰۸.
  8. «پیام دانشجویان عضو فدراسیون دانشجویان مدافع صلح وحقوق بشر به اعضای کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل». خبرنامه گویا. ۱۴ اسفند ۱۳۸۴. دریافت‌شده در ۲۳ مارس ۲۰۰۸.
  9. «نامه سرگشاده «هنگامه شهیدی» عضو مدافعین حقوق زنان در کمیسیون حقوق بشراسلامی به رهبرانقلاب برای آزادی «افسانه نوروزی»». گویا نیوز. ۱۸ مهر ۱۳۸۲. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۰۸.
  10. «کمپین قانون بی سنگسار». میدان زنان. دریافت‌شده در ۲۴ مارس ۲۰۰۸.
  11. «آقای شاهرودی نازنین را اعدام تکنید!». پی‌نوشت. بایگانی‌شده از اصلی در ۷ اوت ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۰۸.
  12. «آقای شاهرودی سنگسار را متوقف کنید! نامه هنگامه شهیدی». گویا نیوز. ۷ مرداد ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ آوریل ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۰۸.
  13. «مصاحبه داریوش سجادی با هنگامه شهیدی روزنامه‌نگار مقیم لندن در برنامه از نگاه میهمانان ـ تلویزیون هما». سایت گویا نیوز. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ آوریل ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۰۸.
  14. «گفتگوی روزنامه ایتالیایی "ایل رفرمیستاً با هنگامه شهیدی و مهرانگیز کار». سایت گویا نیوز. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ آوریل ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۰۸.
  15. - 29k «آخرین اخبار از انتخابات شوراها جبهه مشارکت و کارگزاران فهرست نامزدهای انتخاباتی را ارائه کردند» مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). روزنامه ایران. ۱۹ بهمن ۱۳۸۱. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۰۸.
  16. - 15k «مشاور ارتباطات سازمان ملی جوانان منصوب شد» مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). خبرگزاری فارس. ۲ آذر ۱۳۸۲. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۰۸.
  17. - 24k «اخبار: «اتاق فکر» یا اضمحلال مطبوعات، ش. نوربخش» مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). گویا نیوز. ۱۵ اسفند ۱۳۸۳. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۰۸.
  18. «آشنایی با حمیدرضا باقری درمنی: سلطان قیر و املاک ایران». سایت خبرگزاری فارس. دریافت‌شده در ۲۴ دسامبر ۲۰۱۸.
  19. نگرانی از وضعیت جسمی هنگامه شهیدی رادیو زمانه
  20. پرونده هنگامه شهیدی به دادگاه ارسال شد بایگانی‌شده در ۲۹ اکتبر ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine روزنامه نواندیش
  21. تماس هنگامه شهیدی پس از ۱۲۱ روز بازداشت با مهدی کروبی بایگانی‌شده در ۳ نوامبر ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine راه سبز
  22. هنگامه شهیدی آزاد شد بایگانی‌شده در ۴ نوامبر ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine خبرگزاری ایلنا
  23. «دیدار مادر هنگامه شهیدی با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام». کلمه. ۱۱ مه ۲۰۱۰.
  24. «محکومیت قطعی هنگامه شهیدی به ۶سال حبس تعزیری». هرانا. ۱۱ مه ۲۰۱۰. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۴ مه ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۱۱ مه ۲۰۱۰.
  25. «هنگامه شهیدی بار دیگر دست به «اعتصاب غذای خشک» زد». بایگانی‌شده از اصلی در ۲ سپتامبر ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۲ سپتامبر ۲۰۱۷.
  26. «اعلام علت بازداشت هنگامه شهیدی». تابناک یزد. ۲۲ اسفند ۱۳۹۵.
  27. «هنگامه شهیدی در کیش بازداشت شد». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۱۲-۰۱.
  28. «هنگامه شهیدی در جزیره کیش دستگیر شد - اخبار تسنیم - Tasnim». خبرگزاری تسنیم - Tasnim. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۶-۲۶.
  29. «عاملان آشوب دیروز بازار تهران بازداشت شدند». خبرگزاری فارس. ۵ تیر ۱۳۹۷.
  30. «هنگامه شهیدی بازداشت شد». euronews. ۲۰۱۸-۰۶-۲۶. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۱۲-۰۱.
  31. «هنگامه شهیدی به ۱۲ سال زندان محکوم شد». euronews. ۲۰۱۸-۱۲-۰۱. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۱۲-۰۱.
  32. «هنگامه شهیدی عفو شد».
  33. «معرفی کتاب». روزنامه ایران. ۲۲ خرداد ۱۳۸۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ مارس ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۲۴ مارس ۲۰۰۸.
  34. «جوایز آثار برتر مطبوعات کشور در مسابقهٔ یازدهمین جشنواره مطبوعات اهداء شد». ایسنا. ۱۷ مرداد ۱۳۸۳. بایگانی‌شده از اصلی در ۹ آوریل ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۰۸.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.