سعید لیلاز

سعید لیلاز مهرآبادی، استاد دانشگاه، روزنامه نگار و تحلیل‌گر اقتصادی است. وی استاد گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی[1] و سردبیر روزنامه توقیف‌شده سرمایه بود. او اکنون قائم‌مقام ایران خودرو دیزل است[2] و پیش‌تر نیز مدیرعامل سبلان خودرو مایوان بود.

سعید لیلاز
ملیتایرانی
کارفرمادانشگاه شهید بهشتی
سازمانروزنامه سرمایه
شناخته‌شده برایحبس ۲۰۰۹
حزب سیاسیحزب کارگزاران سازندگی
همسر(ها)سپهرناز پناهی
فرزندانشهرزاد
محمدحسین

پیشینه

لیلاز در سال ۱۳۶۶ و در ۲۴ سالگی روزنامه‌نگاری را در روزنامه اطلاعات آغاز کرد ولی پیش تر از آن، مقالاتی برای این روزنامه فرستاده بود.

پدر او در سال‌های پیش از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ روزنامه‌نگار بود و در رسانه‌های همچون روزنامه آتش کار می‌کرده و دیدگاه‌های چپ داشته‌است.

دیدگاه‌ها

انتخابات ۱۳۸۸

وی در جریان اعتراضات پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۸۸ دستگیر و به نه سال زندان محکوم شد که در دادگاه تجدیدنظر به شش سال کاهش یافت و در تیر ۱۳۹۲ نیز با توقف حکمش، آزاد شد. لیلاز در هفته اول پس از انتخابات ریاست‌جمهوری دهم بازداشت شد و فردای انتخابات در مصاحبه‌ای نتیجهٔ رسمی انتخابات را انتخاب تاریخی رهبر توصیف کرد.[3] لیلاز در دادگاه معروف به متهمان پرونده کودتای مخملی محاکمه شد. اتهامات وی «فعالیت تبلیغی علیه نظام، نگهداری اسناد طبقه‌بندی شده و ارتباط با بیگانگان» بود. دادگاه همچنین مقاله‌های اقتصادی لیلاز در دهه ۱۳۸۰ را مبنای اتهام دیگری قرار داده و از این بابت وی را به یک سال زندان محکوم کرده‌است. وی به خاطر شرکت در راهپیمایی ۲۵ خرداد نیز به یک سال حبس محکوم شده‌است. به گفته محمود علیزاده طباطبایی وکیل مدافع وی، دادگاه سخنان لیلاز را به عنوان توهین به مسئولان تلقی کرده و بر مبنای این اتهام، وی را به دو سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کرده‌است.[4] با این حال حکم حبس ۶ ساله وی در تیر ۱۳۹۲ متوقف شد.[5]

واکنش به انتخابات ۹۲

پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ و به دنبال پیروزی حسن روحانی، سعید لیلاز با انتشار یادداشتی تحت عنوان فرصت بی نظیر تاریخی اعلام کرد: «پیروزی آقای حسن روحانی در یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری می‌تواند به خوبی نشان‌دهنده این واقعیت باشد که پس از تجربه هشت ساله دولت منتهی‌الیه جناح چپ و بعد از آن تجربه هشت ساله منتهی‌الیه جناح راست، شاهد به وجود آمدن نوعی گرایش و تمایل در ملت ایران به مرکزگرایی و اعتدال‌گرایی هستیم.»[6]

نظر در مورد برجام و محمدجواد ظریف

در روزهای امضای توافق برجام میان ایران و ۵+۱ در وین، سعید لیلاز در مصاحبه با رسانه‌ها اعلام می‌کند اقتصاد هم مانند سیاست خارجی، نیازمند مردانی مانند محمدجواد ظریف است.[7]

انتشار مصاحبه لیلاز با ظریف در ایران اینترنشنال

پنجم اردیبهشت ۱۴۰۰ شمسی، یک فایل صوتی (که سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید تقطیع شده‌است) از محمدجواد ظریف در شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال منتشر شد. این فایل محصول مصاحبه‌ای با حضور سعید لیلاز و محمدجواد ظریف است که ذیل پروژه‌ای تحت عنوان تاریخ شفاهی دولت حسن روحانی و زیر نظر مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری به ریاست حسام الدین آشنا انجام شده‌است که پس ازاین ماجرا ازسمت خود برکنارشد وعلی ربیعی جانشین وی شد . در بخش‌هایی از این گفتگوی محرمانه، محمدجواد ظریف، برخی از شکست‌های حوزه دیپلماسی را به علت ترجیح میدان (سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی و فعالیت‌های قاسم سلیمانی) بر مذاکره در جمهوری اسلامی ایران عنوان کرده‌است.

پی‌نوشت‌ها

  1. سعید لیلاز:آمار اقتصادی احمدی رجانیوز
  2. «سعید لیلاز قائم مقام مدیرعامل ایران خودرو دیزل شد». اقتصاد آنلاین. ۲۸ مرداد ۱۳۹۷. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۲ اوت ۲۰۱۸.
  3. سعید لیلاز: نتیجهٔ رسمی انتخابات، انتخاب تاریخی رهبر است رادیو بین‌المللی فرانسه، ۱۴ ژوئن ۲۰۰۹
  4. بی‌بی‌سی-لیلاز به ۹ سال حبس محکوم شد و تاجزاده سکوت کرد
  5. http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2013/06/130629_l45_leylaz_evin_arrest.shtml اجرای حکم ۶ سال حبس سعید لیلاز متوقف شد، خبرگزاری بی‌بی‌سی، شنبه 29 ژوئن 2013 - 08 تیر 1392.
  6. «فعالان سیاسی و روزنامه نگاران اصلاح طلب چه می‌گویند؟ تحلیل‌های اصلاح طلبانه از "برد"». پایگاه خبری-تحلیلی فرارو. ۲۶ خرداد ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۶.
  7. «دلیل سکوت «حلقه نیاوران» در قبال نامه۴وزیر». پایگاه تحلیلی خبری 598. ۲۰۱۵-۱۰-۱۱. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۱۰-۱۱.

منابع

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به سعید لیلاز در ویکی‌گفتاورد موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.