عبدالله مؤمنی

عبدالله مؤمنی (۱۰ خرداد۱۳۵۶ در کوهدشت) فعال سیاسی و اقتصادی و رئیس سابق تشکیلات دفتر تحکیم وحدت و سخنگوی ادوار تحکیم وحدت است. وی سابقهٔ بازداشت و تحمل زندان را به خاطر فعالیت‌های سیاسی خود دارد. او همچنین توسط وزارت دادگستری آمریکا بخاطر دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه حکومت ایران، تحت پیگرد بین‌المللی قرار دارد.[1]

عبدالله مؤمنی
زادهٔ۱۰ خرداد ۱۳۵۶
کوهدشت
محل زندگیتهران
ملیتایرانی
تحصیلاتفوق لیسانس جامعه‌شناسی
محل تحصیلعلامه طباطبایی
پیشهفعال سیاسی، دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت-رئیس شورای مرکزی سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت) فعال سیاسی دموکراسی خواه
سال‌های فعالیت۷۵ تاکنون
کارهای برجستهدبیر تشکیلات انجمن‌های اسلامی دانشجویان سراسر کشور (دفتر تحکیم وحدت از سال ۱۳۸۰تا ۱۳۸۴
-رئیس شورای مرکزی؛ رئیس تشکیلات و سخنگوی سازمان دانش آموختگان (ادوار تحکیم وحدت)
دیناسلام
مذهبشیعه
همسر(ها)فاطمه آدینه وند
فرزندانحمیدرضا مومنی
امیررضا مؤمنی
خویشاوندانفرج‌الله مؤمنی

او دارای تحصیلات لیسانس جامعه‌شناسی از دانشگاه تربیت معلم (خوارزمی) و فوق لیسانس در رشته جامعه‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی است. او پس از انتقال از بند امنیتی ۲۰۹ به بند عمومی ۳۵۰ زندان اوین از طریق شرکت در امتحانات پیام نور در مدت زمان در بند بودن موفق به اخذ مدرک کارشناسی رشته حقوق شداست و در حال حاضر دانشجوی رشته DBA در مقطع دکتری از دانشکده مدیریت و کار آفرینی دانشگاه تهران می‌باشد

زندگی سیاسی و زندان

در دوران فعالیت دانشجویی عبدالله مؤمنی تجربه سه بار تجربه بازداشت را دارد: درسال ۱۳۸۱ پس از صدور حکم اعدام بخاطر نقد روحانیت برای هاشم آقاجری دفتر تحکیم وحدت با اعتراضات سراسری در دانشگاه‌های کشور و تعطیلی کلاس‌های درس، به این حکم اعتراض کرد. دو روز پس از برگزاری چند تجمع گسترده اعتراضی در دانشگاه شریف و تربیت مدرس و امیرکبیر عبدالله مؤمنی بهمراه برخی از شورای مرکزی تحکیم بازداشت انفرادی در بند دو الف شدند. حکم اعدام آقاجری بعداً لغو شد.

بازداشت بعدی در۳۰ خرداد ۱۳۸۲ پس از برگزاری تجمعات دانشجویی در دانشگاه‌های شهر تهران دراعتراض به خصوصی‌سازی در دانشگاه‌ها بود که به مدت دو ماه را در انفرادی بند دو الف بازداشت شد. بعد از آزادی از زندان با شرکت در یک کنفرانس خبری از اعمال خشونت و شکنجه در بازجویی سخن گفت.

او در ۱۸ تیر سال ۱۳۸۶ پس از حمله مسلحانه نیروهای امنیتی به دفتر سازمان دانش آموختگان برای بار سوم بازداشت شد. در تجمعی که در روز ۱۸ تیر بمناسبت سالگرد ۱۸ تیر در سال ۱۳۸۶ در مقابل دانشگاه امیرکبیر توسط شورای مرکزی دفتر تحکیم صورت گرفت و همگی اعضا بازداشت شدند، در همان روز نیروهای امنیتی به دفتر ادوار تحکیم یورش برده و عبدالله مؤمنی را بازداشت کردند. در تیر ماه ۱۳۸۶ که وی بازداشت شده بود، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، منزل آن‌ها را به شدت بازرسی و تفتیش کردند و ۴ کارتن از وسایل شخصی او از جمله کیس کامپیوترش را با خود بردند.[2]

عبدالله مؤمنی در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۸۸ پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران در ساختمان ستاد شهروند آزاد در میدان ونک تهران که ریاست ستاد شهروند آزاد (حامیان کروبی) را بر عهده داشت بازداشت شد. او و سازمان ادوار تحکیم در این انتخابات از حامیان کاندیداتوری مهدی کروبی بودند.[3] مؤمنی معتقد بود «رای به کروبی رای به دموکراسی و حقوق بشر است.»[4]پس از سه ماه بی‌خبری مطلق و شکنجه و انفرادی در شعبه ۱۵دادگاه انقلاب به شش سال زندان محکوم شد و با توجه به داشتن ۲۳ ماه حبس تعلیقی بخاطر سازماندهی تجمعات دانشجویی در اعتراضات به حکم اعدام هاشم آقاجری، جمعاً بمدت هفت سال و یازده ماه در مرحله بدوی حکم گرفت.

در فروردین سال ۱۳۸۹ حکم دادگاه تجدید نظر قطعی شد و حکم بدوی در مرحله تجدید نظر به پنج سال قطعی گردید. از این مدت زندان را نه ماه در بند امنیتی ۲۰۹ گذراند که هشت ماه آن به‌صورت انفرادی بوده‌است و بقیه مدت زندان را در بند۳۵۰ اوین گذراند. در طی مدت پنج سال زندان یکبار به مرخصی آمد و چهارسال را بدون یک روز مرخصی سپری کرد. عبدالله مؤمنی در تاریخ ۲۲ اسفند ۱۳۹۲ پس از گذراندن پنج سال محکومیت زندان، از زندان اوین آزاد شد.[5]

نامه به علی خامنه‌ای

مؤمنی نامه‌ای سرگشاده خطاب به علی خامنه‌ای نوشت و در آن به مصائبی که در زندان بر وی رفته‌است سخن گفت. وی در قسمتی از این نامه می‌نویسد:

بازجویان اصرار به اعتراف به داشتن رابطهٔ نامشروع با دیگران، داشتند، قسم خوردم که به زنم پایبند بوده‌ام و نوشتم «من هیچ رفتار و عمل غیراخلاقی نداشته‌ام.» پس از خواندن کاغذ بازجویی، با مشت و لگد و سیلی به جان من افتادند و پس از کتک کاری مفصل و تحقیر و توهین گفتند «به تو اثبات می‌کنیم که حرامزاده و ولدزنا هستی.» نتیجه آن فروکردن سر من در چاه توالت بود، آن چنان‌که کثافت‌های درون توالت به دهان و حلق من وارد و به مرحله خفگی رسیدم. می‌گفتند که «باید کاملاً توضیح دهی که با چه کسی در چه زمانی و در کجا و چگونه ارتباط داشته‌ای» و حتی از من می‌خواستند که در برگه بازجویی ام بنویسم که «در دوران کودکی مورد تجاوز جنسی قرار گرفته‌ام». بارها به تجاوز و استعمال بطری و شیشه نوشابه و چوب تهدید می‌شدم تا جایی که فی‌المثل بازجوی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بیان می‌کرد که چوبی را در … استعمال می‌کنیم که صدتا نجار نتواند آن را در بیاورد.[6][7][8][9][10][11][12][13][14]

اتهام دور زدن تحریم‌ها در دستگاه قضایی آمریکا

او در زمستان ۱۳۹۹ در حالی که همچنان در ایران سکونت داشته متهم به دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران شد.[15] وزارت دادگستری آمریکا عبدالله مؤمنی و دو همدستش را متهم کرده که «شرکت‌های آمریکایی را فریب داده‌اند، کالاهای حساس آمریکایی را از طریق غیرقانونی به دست آورده‌اند و با نقض قانون آمریکا این کالاها را از مسیر امارات متحده عربی به ایران منتقل کرده‌اند.»[16]

او در بیانیه‌ای اتهام دور زدن تحریم‌های جمهوری اسلامی را رد کرد.[17]

مواضع سیاسی

«... «با کسانی که در خارج از کشور هستند و از عدم شرکت در انتخابات حرف می زنند، هیچ مبنای مشترکی ندارم. چون آنها تحت لوای خواسته‌ایی به‌نام نه به جمهوری اسلامی، تدارک بحث عدم شرکت در انتخابات را می‌بینند، بنده چنین مبنایی ندارم.»
عبدالله مومنی در مصاحبه با بی‌بی‌سی فارسی به تاریخ ۲۵ مه ۲۰۲۱.[18]

«
»

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

پانویس

  1. واکنش عبدالله مومنی به قرار گرفتن نامش در لیست تحریم‌‌های آمریکا، ایران اینترنشنال
  2. «یورش نیروهای امنیتی به منزل عبدالله مؤمنی»
  3. «عبدالله مؤمنی سخنگوی سازمان دانش آموختگان بازداشت شد - سایت ادوار». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ ژوئن ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۱۸ ژوئیه ۲۰۰۹.
  4. مؤمنی:رای به کروبی رای به دموکراسی و حقوق بشر است
  5. عبدالله مؤمنی با پایان محکومیت از زندان آزاد شد.
  6. «نامه تکان دهنده عبدالله مؤمنی به رهبر ایران دربارهٔ شکنجه و اعتراف‌گیری اجباری». کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۴-۲۳.
  7. «روایت تکان دهنده عبدالله مؤمنی از شکنجه‌ها و اعتراف‌گیری در زندان». وبگاه جرس. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۰.
  8. ««باید تک‌نویسی کنی تا شخصیت کذایی‌ات خورد شود»». وبگاه رادیو کوچه. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۴ اوت ۲۰۱۹.
  9. «نامه تکان دهنده عبدالله مؤمنی به رهبر ایران دربارهٔ شکنجه و اعتراف‌گیری اجباری». وبگاه ادوار نیوز. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۰.
  10. «نامه عبدالله مؤمنی به رهبر جمهوری اسلامی». وبگاه خودنویس. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۰.
  11. «نامه تکان دهنده عبدالله مؤمنی به آیت‌الله خامنه‌ای دربارهٔ شکنجه و اعتراف‌گیری اجباری». وبگاه تحول‌خواهی. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۰.
  12. «نامه تکان دهنده عبدالله مؤمنی به رهبر ایران دربارهٔ شکنجه و اعتراف‌گیری اجباری». وبگاه میزان خبر. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹.
  13. «روایت عبدالله مؤمنی از شکنجه‌ها و اعتراف‌گیری در زندان». وبگاه رهانا. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۰.
  14. «نامه تکان دهنده عبدالله مؤمنی به رهبر ایران دربارهٔ شکنجه و اعتراف‌گیری اجباری». وبگاه دانشجو نیوز. ۱۸ شهریور ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۰.
  15. "Three Charged with Illegally Exporting Goods to Iran". www.justice.gov. 2021-01-12. Retrieved 2021-01-16.
  16. آرش و امین یوسفی جم و عبدالله مومنی به نقض تحریم‌های آمریکا علیه ایران متهم شدند، بی‌بی‌سی فارسی
  17. «عبدالله مومنی: بر اساس کدام قاعده حقوقی اینجانب به عنوان یک فرد خارجی هزاران مایل دورتر از سرزمین ایالات متحده بایستی از قوانین داخلی آن کشور مطلع باشم و آن قواعد برای من لازم الاجرا و موجب مجازات باشد؟ « سایت خبری تحلیلی کلمه». www.kaleme.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۱۶.
  18. شواری نگهبان شگفتی آفرین این دوره انتخابات، بی‌بی‌سی فارسی
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.