ضیاءالدین نبوی

سید ضیاءالدین نبوی چاشمی (زادهٔ ۱۳۶۲ قائمشهر)[1] دانشجوی مهندسی شیمی در سال ۸۱ وارد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل شد و از سال ۸۲ تا ۸۶ با رای دانشجویان، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی این دانشگاه بود. وی دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی تهران است.

سید ضیاءالدین نبوی
زادهٔ۱۳۶۲
قائم شهر
محل زندگیتهران
ملیتایران
تحصیلاتکارشناسی شیمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی
کارشناسی ارشد علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی
پیشهفعال دانشجویی
مؤسس شورای دفاع از حق تحصیل

زندگی

در سال ۸۶ به دلیل برگزاری اعتصاب غذا به همراه ۱۵ دانشجوی دیگر این دانشگاه، در یورش شبانه نیروهای امنیتی به دانشگاه بازداشت شد. او همچنین دو ترم از تحصیل تعلیق شد. ضیا نبوی در کنکور کارشناسی ارشد سال ۸۷ علی‌رغم کسب صلاحیت علمی، از تحصیل محروم شد. پس از آن، با تشکیل شورای دفاع از حق تحصیل برای دفاع از حق دانشجویان محروم از تحصیل، به عضویت و به عنوان سخنگوی این شورا درآمد.[2] وی روز ۶ اسفند ۹۸ مجدداً بازداشت و چندی بعد آزاد شد.

بازداشت

ضیاٰالدین نبوی در اعتراضات جنبش سبز ایران حضور داشت و در شب ۲۵ خرداد ۸۸ با چند نفر از دوستانش و عاطفه نبوی بازداشت شد. در ابتدا جرم‌های وی شامل محاربه، «اقدام علیه امنیت ملی» و همکاری با سازمان مجاهدین خلق ایران بود که بعدها به «تشویش اذهان عمومی» کاهش یافت.[3] روند بازجویی و فشارهای جسمی و روحی که در طول ۱۲۰ روز تحقیقات مقدماتی بر این فعال دانشجویی وارد شد، بارها مورد اعتراض فعالین حقوق بشر قرار گرفت.

روز ۶ اسفند ۱۳۹۸ مجدداً ضیا نبوی بازداشت شد، هنوز علت بازداشت وی مشخص نیست.[4]

محاکمه

ضیاءالدین نبوی از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به قضاوت قاضی پیرعباسی، به ۱۵ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد، که ۱۰ سال از این حبس در شهرستان ایذه است. این حکم در دادگاه تجدیدنظر به ده سال حبس در تبعید تبدیل شد.[5][6][7][8][9][10] وی در تاریخ ۸۹/۷/۱ بدون اطلاع قبلی به زندان کارون اهواز منتقل شد و سپس در اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ به زندان سمنان منتقل شد.[11][12][13][14][15][16][17][18] عفو بین‌الملل اعلام کرده‌است که وی در خطر شکنجه است و همچنین درخواست آزادی بی‌قید و شرط نبوی را کرده‌است.[19]

اگرچه طبق ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی محکومین به حبس تا ده سال، پس از گذراندن یک سوم دوران زندان خود می‌توانند از آزادی مشروط استفاده کنند، اما به دلیل اتهام محاربه از طریق همکاری با سازمان مجاهدین خلق، از موافقت با آزادی مشروط وی جلوگیری شده‌است.[11] این فعال دانشجویی سابق و زندانی عقیدتی فعلی، در آخرین نامه اش به رئیس قوه قضائیه ایران در هشتم مهرماه ۱۳۹۵ بار دیگر اتهامش را رد کرده و گفته‌است که بار یک اتهام غیرواقعی بیشتر از حبس و زندان او را آزار می‌دهد.[20]

این دانشجوی زندانی بعداً و طی دوران زندان خود نیز بارها اتهامات خود را رد کرده و به نحوه دادرسی اعتراض کرده‌است، ۴۶ تن از همبندیان او نیز در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه شهادت دادند که این اتهام هیچ نسبتی با تفکرات و فعالیت‌های ضیا نبوی نداشته‌است. ضیا در نامه‌ای از زندان به رئیس قوه قضائیه در رد اتهام ارتباطش با سازمان مجاهدین خلق نوشت: «بنده به واسطهٔ موقعیت خاص خانوادگی که داشتم و با توجه به حساسیت‌های خاصی که متوجه خانوادهٔ بنده بود، همواره مراقب بودم که تا هیچگاه، حتی به صورت ناخود آگاه نیز، کوچکترین ارتباطی با گروه مزبور برقرار نکنم و به همین واسطه و همان‌طور که در گزارش وزارت اطلاعات نیز ذکر شده، بنده به هیچ تماس مشکوکی، حتی از سوی خبرگزاریها نیز پاسخ نمی‌دادم و در کمال ناباوری مشاهده می‌شود که این استنکاف از ارتباط که منطقا می‌بایست مدرکی به نفع بنده باشد به گونه‌ای ناباورانه علیه بنده استفاده شد و مستند حکم ۱۰ سال حبس تعزیری به جرم ارتباط و همکاری با منافقین قرار گرفته‌است.»[11][21]

آزادی

ضیا نبوی پس از گذراندن بیش از ۸ سال حبس در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ از زندان آزاد شد.[22]

ارتباط با فرهاد میثمی

ضیاء نبوی در تاریخ ۹ مرداد ۱۳۹۷ برای دیدار با فرهاد میثمی، فعال مدنی در منزل او به سر می‌برد. وی در این روز به همراه فرهاد میثمی بازداشت شد و پس از یک روز آزاد گردید.[23]

منابع

  1. «ضیا نبوی؛ طراوت فکر کنشگرانه». توانا.
  2. Iran: Escalating Repression of University Students | Human Rights Watch
  3. Student Activist Zia Nabavi Marks Another Birthday in Prison
  4. «ضیا نبوی، دانشجوی زندانی انتخابات ۸۸، دوباره دستگیر شد». دویچه وله فارسی. ۱۳۹۸-۱۲-۰۶.
  5. «از سوی دادگاه انقلاب اعلام شد: ضیاءالدین نبوی به ۱۵ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ مارس ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  6. «ضیاءالدین نبوی به ۱۵ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد».
  7. «ضیاءالدین نبوی دانشجوی ستاره‌دار، به 15 سال حبس تعزیری و 74 ضربه شلاق محکوم شد». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۲ ژوئن ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  8. «صدور حکم ۱۵ سال حبس ۷۴ ضربه شلاق برای ضیاالدین نبوی». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ دسامبر ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  9. «ضیاء الدین نبوی به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد». بایگانی‌شده از اصلی در ۸ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  10. «Report: Members of the Council to Defend the Right to Education Remain in Prison».
  11. «هشتیمن سال زندان ضیا نبوی؛ فعال دانشجویی که برای جرم مرتکب نشده زندانی است: کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران». دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۱۵.
  12. «تبعید ضیاءالدین نبوی به زندان اهواز».
  13. «تبعید ضیاءالدین نبوی به زندان اهواز». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  14. «تبعید ضیاءالدین نبوی به زندان اهواز».
  15. «شرایط دشوار ضیا نبوی فعال دانشجوی تبعید شده به زندان اهواز». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ اکتبر ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  16. «ضرب و شتم ضیاءالدین نبوی در بدو ورود به زندان اهواز».
  17. «آخرین وضعیت ضیاءنبوی دانشجوی ستاره دار در تبعید». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ مه ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۷ مارس ۲۰۱۱.
  18. «متن کامل دست‌نوشته‌های ضیاء نبوی در زندان کارون اهواز». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ مه ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۲ آوریل ۲۰۱۱.
  19. https://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE13/029/2011/en/bfbcd1a1-e030-4745-8f12-b495860d6cf1/mde130292011en.html
  20. «نامه ضیا نبوی به آملی‌لاریجانی: تحمل بی‌عدالتی یعنی بی‌اعتمادی به دستگاه قضا/ پس از ۷ سال حبس خشمگین نیستم «سایت خبری تحلیلی کلمه». دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۱۵.
  21. «جزئیات محاکمه ناعادلانه ضیاءنبوی؛ دانشجوی ستاره‌دارمحروم ازتحصیل: کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران». دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۱۵.
  22. «🍃ضیا نبوی از زندان آزادی شد». زیتون. ۲۰۱۸-۰۲-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۲-۱۴.
  23. الگو:«فرهاد میثمی بازداشت شد - خبرگزاری هرانا» (fa-IR). به کوشش خبرگزاری هرانا. ۱۳۹۷-۰۵-۱۰T13:53:43+04:30. بازبینی‌شده در 2018-08-26.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.