پتیدین

پتیدین (Pethidine) یا دمرول (demerol ) یا مپریدین (mepridine) داروی مخدری از گروه شبه‌تریاک‌هاست که به روش صنعتی تولید و برای درمان دردهای متوسط تا شدید استفاده می‌شود. پتیدین در قرن بیستم از محبوب‌ترین داروهای مخدر پزشکان چه برای دردهای حاد و چه دردهای مزمن بود.

پتیدین
سامانه‌شناسی نام (آیوپاک)
Ethyl 1-methyl-4-phenylpiperidine-4-carboxylate
داده‌های بالینی
رده بارداری Category C (USA)
Dependence liability Moderate - High
تجویز oral, intranasal, rectal
داده‌های فارماکوکینتیکی
فراهمی زیستی ۵۰–۶۰%
متابولیسم کبد
نیمه‌عمر 3–5 hours
دفع Renal
شناسه
شماره سی‌ای‌اس 57-42-1 Y
کد ATC N02AB02
پاب‌کم CID 4058
بانک‌دارو DB00454
کم‌اسپایدر 3918 Y
UNII 9E338QE28F Y
KEGG D08343 Y
ChEMBL CHEMBL607 Y
داده‌های شیمی
فرمول C۱۵H۲۱NO۲ 
وزن مولکولی 247.33g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
 Y(what is this?)  (verify)

در گذشته تصور میشد شاید پتیدین در مقایسه با مرفین داروی کم‌خطرتری باشد و احتمال اعتیاد به آن کمتر است. اما مشخص شده این تصورات اشتباه بوده و در عین حال قدرت کم، مدت کوتاه اثربخشی و عوارض خطرناک (مانند تشنج و هذیان) در مقایسه با دیگر شبه‌تریاک‌ها از محبوبیت پتیدین کاسته‌است.

این دارو در آمریکا بیشتر با نام مپریدین (meperidine) شناخته می‌شود. نام دیگر این دارو دمرول(demerol ) می باشد .

پتیدین تأثیر مهاری بر انتقال‌دهنده‌های دوپامین و نورآدرنالین نیز دارد و وقوع سندرم سروتونین با مصرف آن نشان می‌دهد که بر روی نورون‌های سروتونینی نیز تأثیرگذار است.

مشخصات

فرمول شیمیایی پتیدین C۱۵H۲۱NO۲ است. درصد چسبندگی آن به پروتئین پلاسما ۶۵٪ تا ۷۵٪ است. از طریق ادرار دفع می‌شود و نیمه عمر آن حدود ۳ تا ۵ ساعت است. در دو فرم خوراکی (قرص) و تزریقی (وریدی و عضلانی) موجود است.

تداخل دارویی

تداخل پتیدین و مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز بسیار خطرناک است. تعدادی از داروهای دیگر مانند برخی از ضدافسردگی‌ها، بنزودیازپین‌ها، شُل‌کننده‌های عضلات و الکل نیز ممکن است با پتیدین تداخل نشان دهند.

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.