مهربان (سراب)

مِهرَبان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش مهربان شهرستان سراب واقع شده‌است. این شهر مرکز بخش مهربان است.

خیابان امام
مهربان
مِهروان
کشور ایران
استانآذربایجان شرقی
شهرستانسراب
بخشمهربان
مردم
جمعیت۵،۷۷۲ نفر (۱۳۹۵)[1]
رشد جمعیت۵٪
اطلاعات شهری
ره‌آوردقالی , فطیر ,عسل
وبگاهhttp://www.mehrabancity.ir
شناسهٔ ملی خودرو ایران
کد آماری۱۲۱۶

برپایهٔ آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۹۵ صورت گرفته‌است، شهر مهربان با جمعیتی بالغ بر۵،۷۷۲ نفر می‌باشد.[1] سابقه تاسیس شهرداری درمهربان به اواخر دهه سی خورشیدی واستقرار رسمی آن به اوایل دهه چهل خورشیدی ( ۱۳۴۱ ) می رسد. ولی با این وجود امروزه به‌عنوان یکی از شهرهای کوچک و کم‌جمعیت ایران به‌شمار می‌رود. مهربان در ۵۸ کیلومتری غرب سراب، ۶۹ کیلومتری شرق تبریز و ۵۸۰ کیلومتری شمال غرب تهران واقع شده‌است.

تاریخچه شهر مهربان

مهربان از شهرکهای قدیمی حومه تبریز به شمار می رود و در وقف نامه رشیدی که از طرف خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی در قرن هشتم هجری تنظیم شده است، مهربان به صورت مهرآبان قید شده است. برابر اسنادی که در آرشیو اسناد ملی شمال غرب کشور در تبریز موجود است، مهربان در سال ۱۱۳۵ هجری قمری توسط شاه طهماسب دوم مصالحه شده است. این سند دارای اطلاعات ارزشمند تاریخی در زمینه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی است به طوری که هر فرازی از آن نکته بارزی را از یک دوره تاریخی برای پژوهشگران و علاقه مندان آشکار می سازد. به علاوه جمله ای به خط شاه طهماسب دوم در حاشیه این مصالحه نامه به چشم می خورد که شاید منحصر به همین سند باشد.

مردم

برپایهٔ سرشماری سال ۱۳۹۰ خورشیدی، از مجموع ۶۰۹۵ نفر جمعیت این شهر، ۳۰۸۴ نفر مرد و ۳۰۱۱ نفر زن بوده‌اند. شمار خانوارهای این شهر نیز ۱۷۲۸ خانوار بوده‌است. برپایهٔ آمار سرشماری سال ۱۳۸۵ از مجموع کل جمعیت شهر مهربان، ۴٬۲۷۵ نفر باسواد و ۱٬۱۶۸ نفر بی‌سواد هستند. به‌عبارت دیگر بیش از ۷۰ درصد از مردم این شهر باسوادند.[1]

فرش نفیس مهربان

درمهربان و شهرهای همجوار بهترین نوع فرش تولید و عرضه می‌شود. فرش این مناطق درشت بافت بوده و نخی که از آن برای بافت استفاده می‌شود از پشم گوسفند تشکیل می‌شود. از همسایه‌های این شهر که در آن‌ها فرش تولید می‌شود می‌توان به هریس، شربیان، بخشایش، کلوانق، گوراوان و زرنق اشاره کرد که در بین این تولید کنندگان فرش هریس و مهربان و زرنق از معروفیت ویژه‌ای برخوردار بوده و نقشهٔ مهربان و زرنق بعد ازهریس از مرغوب‌ترین فرش‌ها از لحاظ رنگ و نقشه می‌باشند. کیفیت بافت هرسه شهر تقریباً یکسان است و فرش‌های تولید شده در این مناطق از دوام بسیار زیادی برخوردارند مهربان یکی از مهم‌ترین شهرهای آذربایجان از لحاظ تولید فرش و قالی می‌باشد و نقشه‌های موجود در مهربان معروف به آبی گل، حاج محرم، افشان ، بیگلر و صیاد هستند. رنگ نخ‌های مورد استفاده در قدیم گیاهی و طبیعی بود ولی با آمدن رنگ‌های شیمیایی این رنگ‌ها فوراً جای رنگ‌های طبیعی را گرفتند. بیشتر بافندگان قالی در این شهر را بانوان تشکیل می‌دهند اما مردانی هم هستند که هنوز به قالی بافی مشغولند. رنگ‌های اصلی فرش مهربان عبارت اند از قرمز، سیاه، سفید، سرمه‌ای و آبی. گلیم بافی نیز در طرح راه راه و با رنگ های متنوع در این شهر تولید می شود. مادران مسن مهربانی با ادغام دو هنر فرش و گلیم ، پشتی های خوش طرح و رنگی خلق می کنند.

شیرینی جات مهربان

نان سنتی شهر مهربان که در اصطلاح " فطیر " نامیده می‌شود، یکی از سوغاتی‌های پر طرفدار و شیرین این شهر می‌باشد. مردم مهربان فطیر را به معمولاً در صبحانه و عصرانه میل می‌کنند.

مراکز علمی و تحصیلی

دانشگاه آزاد اسلامی مهربان در سال ۱۳۸۷ به همت آقایان مجید نصیرپور سردهائی نماینده مردم سراب در مجلس هشتم شورای اسلامی و سعید سامی فعالیت خود را آغاز کرد.

مکان‌های دیدنی

  • بقعه حاج‌علمدار
  • برج ایل‌باغی
  • مسجد اسنق
  • مسجد جمال‌آباد
  • گوی دره
  • شرشر دره
  • سد اردلان
  • دربند برآغوش
  • سد قیصرق
  • دربند جمال آباد
  • آبشار و دربند گورگور دمیرچی
  • بازار مهربان

نگارخانه

میدان جمهوری

منابع

  1. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.