شهرستان اسکو

شهرستان اسکو یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی ایران است.مرکز این شهرستان، شهر اسکو می‌باشد.

شهرستان اسکو
موقعیت شهرستان اسکو در استان آذربایجان شرقی
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانآذربایجان شرقی
سایر شهرهاسهند،ایلخچی
بخش‌هامرکزی،ایلخچی
سال تأسیس۱۳۷۶ خورشیدی
نام‌های پیشیناوشکایا
اداره
فرماندارآقای بابک رضی منش
مردم
جمعیت۱۵۸،۲۷۰ نفر (۱۳۹۵)
تراکم جمعیت۹۰ نفر بر کیلومتر مربع
مذهبشیعه
جغرافیای طبیعی
مساحت۱،۷۶۳ کیلومتر مربع
داده‌های دیگر
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۴۱
وبگاهفرمانداری اسکو

نام قدیم این شهرستان «اوشکایا» بود.[1]ساکنان شهرستان اسکو آذربایجانی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند.

شهرستان اسکو یکی از قطب‌های مهم صنایع دستی و گردشگری در استان آذربایجان شرقی  است.

اسکو مرکز اصلی تجمع کارگاه‌های چاپ باتیک یا چاپ کَلاقه‌ای در استان آذربایجان شرقی و قطب اصلی این هنر-صنعت در کشور محسوب می‌شود. اسکو از مراکز مهم تولید پارچه‌های حریر ابریشمی به‌خصوص پارچه‌های زیبا و خوش‌سلیقهٔ کلاقه‌ای است که به صورت طبیعی و مصنوعی توسط هنرمندان اسکویی تولید می‌شوند، و علاوه بر مصرف در داخل، به کشورهای مشترک‌المنافع نیز صادر می‌گردند. تولید این نوع پارچه به دورهٔ انقلاب مشروطیت برمی‌گردد. برخی از اهالی شهر اسکو که در آن زمان جهت امرار معاش به کشورهای اقماری شوروی سابق رفته بودند، هنگام بازگشت به میهن، صنعت بافت و تولید پارچه‌های کلاقه‌ای را از شهر گنجه جمهوری آذربایجان با خود به اسکو منتقل کردند و رفته‌رفته رونق و آوازهٔ این نوع پارچه‌های ساخت اسکو در منطقه فراگیر شد.

موقعیت جغرافیایی

شهرستان اسکو در شرق دریاچه ارومیه با وسعت ۱۷۶۳ کیلومتر مربع قرار گرفته که از سمت شرق با شهرستان تبریز، از سمت شمال با شهرستان شبستر، از سمت غرب با دریاچه ارومیه و از سمت جنوب با شهرستان آذرشهر هم‌مرز است.

گردشگری

  • روستای توریستی کندوان از روستاهای شهرستان اسکو است که از پیشینه تاریخی هفت هزار ساله برخوردار است. این روستای تاریخی و باستانی دارای جاذبه‌های گردشگری فراوانی‌ است که به‌دلیل شکل خانه‌های آن که به‌ مانند کندوی عسل در دل کوه کنده شده‌اند مناظر زیبایی جهت بازدید گردشگران داخلی و خارجی دارد. این روستا در ۱۸ کیلومتری شهر اسکو واقع می‌باشد.
  • روستای صخره‌ای حیله ور در شهرستان اسکو در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر اسکو و نرسیده به روستای توریستی کندوان قرار گرفته است. شیوه معماری این روستا منحصر به فرد می‌باشد به این صورت که خانه‌ های آن در دل زمین به صورت زاغه‌ های زیبا و با سبک بسیار عالی کنده شده و از استتار کافی برخوردار هستند. در واقع به این دلیل که خانه‌ های این روستا از دید رهگذران پنهان می‌ باشند به نام حیله‌ ور معروف است. برخی از خانه های این روستا در برابر طلوع و غروب خورشید قرار گرفته اند که به اعتقاد برخی پژوهشگران این معماری حکایت از عقاید مردمان حیله ور به آیین میتراییسم دارد. همچنین برخی پژوهش های صورت گرفته و حدس و گمان ها در خصوص این روستا قدمت آن را تا دوره مادها نیز می رساند.

روستاهای هدف گردشگری عنصرود و گنبر در شهرستان اسکو از قطب های تولید گل محمدی در استان آذربایجان شرقی می باشند که هر ساله جشنواره برداشت گل محمدی شهرستان اسکو در این روستاهای دارای جاذبه‌های گردشگری برگزار می‌شود.

تقسیمات کشوری

شهرستان اسکو دارای ۲ بخش، ۵ دهستان و ۳ شهر به شرح زیر است:

شهرستان اسکو

بخش مرکز بخش جمعیت بخش ۱۳۹۵ نام دهستان مرکز دهستان جمعیت دهستان ۱۳۹۵ شهر جمعیت شهر ۱۳۹۵
مرکزی اسکو ۱۲۷،۴۵۲ نفر باویل کلجاه ۹،۳۹۷ نفر سهند

اسکو

۸۲،۴۹۴ نفر

۱۸،۴۵۹ نفر

سهند اسفنجان ۹،۳۳۹ نفر
گنبر گنبر ۷،۷۶۳ نفر
ایلخچی ایلخچی ۳۰،۸۱۸ نفر شورکات جنوبی خاص‌آباد ۱۱،۷۴۵ نفر ایلخچی ۱۶،۵۷۴ نفر
جزیره سرای‌ده ۲،۴۹۹ نفر

جمعیت

جمعیت شهرستان اسکو براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۵۸،۲۷۰ نفر بوده‌است‌‌.[2]

جستارهای وابسته

منابع

  1. فرمانداری اسکو (۲۰۲۰-۰۵-۰۱). «سابقه تاریخی شهرستان اسکو». https://osku.ostan-as.ir. پیوند خارجی در |وبگاه= وجود دارد (کمک)
  2. «درگاه ملی آمار > سرشماری عمومی نفوس و مسکن > نتایج سرشماری > جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری سال 1395». www.amar.org.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۵-۰۱.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.