پرچم کردستان

پرچم کردستان پرچم رسمی حکومت اقلیم کردستان است.[5][6] طرح این پرچم با توجه به قدمت اش، از پرچم ایران برگرفته شده (پرچم سه رنگ مدرن و امروزی ایران در جریان جنبش مشروطه خواهی و انقلاب مشروطه در قانون اساسی که در اکتبر ۷ اکتبر ۱۹۰۷ میلادی وضع شد ، طراحی و رسمی شد)[7][8] که در سال ۱۹۱۹، در جریان کشمکش‌های استقلال‌طلبانهٔ کُردها و ارمنی‌ها در جمهوری آرارات در امپراتوری عثمانی برای نخستین بار توسط جلادت بدرخان (۱۹۵۱–۱۸۹۳) و احسان نوری پاشا و سازمان خویبون (Xoybûn) طراحی و به کار رفت که پس از سرکوب جمهوری آرارات توسط نیروهای مسلح ترکیه، برچیده شد.[9][10][11]

اولین طراحی پرچم مهاباد شوروی توسط بانو فاطمه اسد شاهین[3]
دومین طراحی پرچم مهاباد شوروی توسط خانم سیدزادە فاطمە سید مناف حسینی[4]

قبل از آن، پرچمی توسط شاه محمود برزنجی طراحی شده بود[12] که نشان دولت شاهی کردستان غربی که آن حکومت هم دوره جمهوری آرارات بود که توسط انگلیسی‌ها سرکوب شد.

بعدها در فاصله سال‌های ۱۹۲۰ تا ۱۹۳۶ در دوره قیمومیت فرانسه بر سوریه و تشکیل چند دولت محلی در آن کشور، شمایی از خورشید این پرچم با تیشک (تاج‌های خورشید) توسط دولت العلویین (علوی‌ها) بکار رفت.[13]

پس از اتمام جنگ جهانی دوم و شروع جنگ سرد، در اوخر دوره دوم اشغال ایران توسط متفقین، پس از تشکیل جمهوری مهاباد شوروی، حالت پرچم تغییر یافت. به درخواست و دستور قاضی محمد، دو پرچم طراحی شد که اولین طراحی پرچم توسط بانو فاطمه اسد شاهین به پیشنهاد مصطفی بارزانی[14] و دومین طراحی پرچم توسط خانم سیدزادە فاطمە سید مناف حسینی به پیشنهاد میرزا کریم احمدین (وزیر پست و تلگراف دولت مهاباد شوروی و همسر این خانم)[15] انجام شد.

ملا مصطفی بارزانی از خانم فاطمه اسد شاهین خواسته بود پرچم مورد نظر قاضی محمد را طراحی کند که مطابق نظر قاضی محمد این پرچم دوخته شد و به خاطر علاقه شدید قاضی محمد به این طراحی، پرچم در اعلام استقلال مهاباد شوروی و بعد در بلندترین مکان در مهاباد برافراشته شد. بعد از آن ، به پیشنهاد میرزا کریم احمدین (وزیر پست و تلگراف دولت مهاباد شوروی و همسر دومین طراح) پرچم سیاسی بر اساس طرح اول طراحی شد که نشان دهنده حاکمیت و رهبری سوسیالیسم شوروی بر مهاباد باشد. طرح دوم همانند طرح اول بود که گل، گندم و روبان پارچه‌ای سرخ (نشان طبقه پرولتاریا) به آن اضافه شد.[16][17] پس از سرکوب جمهوری مهاباد شوروی، قاضی محمد پرچم اول را به ملا مصطفی بارزانی می‌دهد و در مهاباد می‌ماند و توسط ارتش شاهنشاهی ایران اعدام می‌شود و سال‌ها سال بعد، ملا مصطفی بارزانی و فرزندان‌اش و حزب دموکرات کردستان (عراق) به یاد جمهوری مهاباد شوروی، پرچم را مطابق با آن طراحی کردند که در عراق توسط حکومت اقلیم کردستان به عنوان پرچم ملی کردستان قرار داده‌اند که توسط دولت عراق به عنوان پرچم اقلیمش به رسمیت شناخته شده‌است.

این پرچم فعلی که از آن بعنوان پرچم قوم کُرد نیز یاد می‌شود تنها فقط در اقلیم کردستان عراق است و در حکومت خودمختار شمال و شرق سوریه (کردستان غربی یا روژاوا) از پرچم‌های دیگری استفاده می‌شود.

مقایسه با پرچم ایرانیان آریایی

پرچم کردستان مشتمل بر سه رنگی است که از پرچم ایرانیان آریایی برگرفته شده که تنها با بالا و پایین کردن رنگ‌ها و ایجاد نشان در مرکز پرچم ایجاد شده‌است که با آن هم معنا است: قرمز که یادآور خون شهیدانی است که در راه این سرزمین شهید شده‌اند، سفید نشان‌دهندهٔ خوی صلح‌دوستی این مردم است و سبز که نشان‌دهندهٔ سرسبزی، زیبایی، طراوت این سرزمین و مردمان ایرانی‌تبار است.[18] خورشید وسط این پرچم نماد آیندهٔ روشن و آزادی و یکی از قدیمی ترین نماد های ایرانی آریایی است (نماد میترا که همراه با شیر و خورشید است) که امروزه در نشان قوم کرد استفاده می شود.[19][20][21] همچنین خورشید وسط آن دارای بیست و یک تیشک (تاج‌های خورشید) است که نشان دهنده جشن نوروز در بیست و یکم ماه مارس (یکم فروردین سال خورشیدی) است.

پرچم مردمی ایران پیش از انقلاب ۱۳۵۷

دیگر پرچم‌های استفاده شده توسط کُردها

جستارهای وابسته

منابع

  1. https://books.google.com.tr/books?id=i9IsAAAAIAAJ&q=kurmuş,+üç+renkli&dq=kurmuş,+üç+renkli&hl=tr&ei=pxC1TN76JYrRcbG9kNcI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDMQ6AEwAg. پیوند خارجی در |title= وجود دارد (کمک)
  2. «Syrian History - Syrian souvenirs from a Paris chocolate-maker in 1932». syrianhistory.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  3. «'I didn't know the flag I made for the Kurds would be so important' – The Kurdistan Memory Programme». kurdistanmemoryprogramme.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  4. persian، Basnews. «دوزندە نخستین پرچم جمهوری کوردستان در مهاباد درگذشت». www.basnews.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۱۰.
  5. "Flag of Kurdistan". Wikipedia. 2020-12-05.
  6. «Kurdistan: Short-lived independent states». www.crwflags.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۲-۰۷.
  7. تبیان، موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی. «تندروهای انقلاب مشروطه چه کسانی بودند». article.tebyan.net (به Persian). دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  8. «FLAGS i. Of Persia – Encyclopaedia Iranica». iranicaonline.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  9. «Curdi repubbliche». www.rbvex.it. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۲-۰۸.
  10. «کۆماری ئارارات، ئاوڕدانه‌وه‌یه‌ک له مێژوو». chawykurd.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۲-۰۸.
  11. «Republics of Ararat». www.ekurds.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۲-۰۸.
  12. «Archives Drakhshan HafidIRK9220174PBW | Kurdistan-Photolibrary.org». kurdistan.photoshelter.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  13. «Syrian History - Syrian souvenirs from a Paris chocolate-maker in 1932». syrianhistory.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  14. «'I didn't know the flag I made for the Kurds would be so important' – The Kurdistan Memory Programme». kurdistanmemoryprogramme.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  15. persian، Basnews. «دوزنده نخستین پرچم جمهوری کوردستان در مهاباد درگذشت». www.basnews.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۰۲.
  16. «Curdi repubbliche». www.rbvex.it. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۲-۰۸.
  17. «Mahabad Republic (Iran, January-December 1946)». www.fotw.info. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۲-۰۸.
  18. "Pan-Iranian flags". commons.wikimedia.org. Retrieved 2021-03-02.
  19. «Lion and Sun, the Origins of the Motif of Iran | People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK)». mojahedin.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۶-۰۹.
  20. «Iran, Iranian, History, Land, and People, Rebirth, incarnation, Persia, Persian Culture, Art, Aryan, History Land and People, Poetry, religion, Organizations and directories, Nothing but Iran, Iran, IranPetition, PetitionIran, Iranpetition.org, PetitionIr». peymanmeli.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۶-۰۹.
  21. «میترا (ایرانیکا)». https://iranicaonline.org. پیوند خارجی در |وبگاه= وجود دارد (کمک)

پیوند به بیرون

پرچم کردستان

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.