سومار

سومار کم جمعیت‌ترین شهر ایران [2] و یکی از شهرهای شهرستان قصر شیرین است. این شهر مرزی میان بلندی‌های سارات، چغاامان و اردوبان قرار دارد و بلندی‌های مرزی گیسکه و کهنه‌ریگ همچون دیوار بلندی در غرب شهر قرار گرفته‌است.[3]

سومار
کشور ایران
استانکرمانشاه
شهرستانقصر شیرین
بخشسومار
سال شهرشدن۱۳۷۴[1]
مردم
جمعیت۳۸۰ نفر(۱۳۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۳۳۳ متر
اطلاعات شهری
شهرداراحسان مهدوی
پیش‌شمارهٔ تلفن0834248
شناسهٔ ملی خودرو ایران
کد آماری۲۱۹۷

سومار در مرز ایران و عراق واقع شده و فاصله آن با شهر مندلی عراق پانزده کیلومتر و یکی از نزدیکترین شهرهای ایران به بغداد است. این شهر دارای آب و هوایی ملایم در زمستان و تابستان‌هایی نسبتاً گرم است. سطح آن نیز با تپه‌ماهور پوشیده شده‌است. سومار در زمان جنگ ایران و عراق به تصرف نیروهای عراقی درآمد. از جمله عملیات‌های جنگی انجام‌شده در این منطقه عملیات مطلع‌الفجر بود.حفاظت از مرزهای سومار به عهده تیپ ۴۰متحرک هجومی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.

سومار از ۳۱ شهریور ۱۳۲۴ با تصویب هیئت وزیران، مرکز بخش ارگوازی و این بخش همراه با سرپل ذهاب، بخش‌های شهرستان تازه‌تأسیس قصر شیرین شدند.[4]

جمعیت

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۳۸۰ نفر (۹ خانوار) بوده‌است.[5]

جنگ ایران و عراق

بمباران شیمیایی

نخستین بار در ۱۸ دی‌ماه ۱۳۵۹ شهر سومار مورد حملهٔ شیمیایی ارتش بعث عراق قرار گرفت. ارتش بعث عراق سومار را در ۱۶ مهر ۱۳۶۶ مورد حملهٔ شیمیایی قرار داد که شمار زیادی از ساکنان آن کشته شدند.[6][7]

آزادسازی سومار

سومار در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۶۷ به‌طور کامل از دست نیروهای عراقی آزاد شد.[8]

وضعیت کنونی مردم سومار

مردم سومار، با آغاز جنگ ایران و عراق، اغلب در شهرهای نزدیک مقیم شدند و هم‌اکنون نیز در استانهای کرمانشاه و ایلام مستقر هستند. بیشتر مردم این بخش از مردمان ایل کلهر می‌باشند، و هم‌اکنون در شهر ایوان زندگی می‌کنند.

منابع

  1. «بانک اطلاعات تقسیمات کشوری». وب‌گاه رسمی وزارت کشور ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۴ ژوئیه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۶ مرداد ۱۳۹۲.
  2. http://www.parsine.com/fa/news/66687/سومار-کم-جمعیت-ترین-شهر-ایران-است.کرمانشاه-نهمین-شهرپرجمعیت-ایران
  3. برشور مسیرهای گردشگری جنگ،
  4. «مذاکرات جلسه ۱۴۲ دوره چهاردهم مجلس شورای ملی سوم مهر ۱۳۲۴».
  5. «تعداد جمعیت و خانوار به تفکیک تقسیمات کشوری براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵» (اکسل). درگاه ملی آمار.
  6. ساجد
  7. پایگاه خبری تحلیلی سیرنیوز: رژیم عراق شهر سومار را بمباران شیمیایی کرد؛ بایگانی‌شده در ۲۰۱۴-۱۰-۱۰ توسط Wayback Machine بازدید در ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۱۴ میلادی.
  8. «روزنامهٔ ابتکار». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۲ دسامبر ۲۰۰۷.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.