گتوند

گُتوَند شهری است در استان خوزستان و مرکز شهرستان گتوند به شمار می‌رود. این شهرستان در سال ۱۳۹۵ حدود ۲۴۰۰۰ تن جمعیت داشته‌است.[1]

گتوند
گتند
کشور ایران
استانخوزستان
شهرستانگتوند
بخشمرکزی
مردم
جمعیت۲۴۲۱۶
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۶۵ متر
اطلاعات شهری
شهردارصدیقه میری
ره‌آورد
خرما -چلتوک(برنج)-ماهی‌شیربُت- کنار‌هندی-رمیله-انواع‌ توت
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۶۱۳۶۳۲
وبگاهشهرداری گتوند

گتوند پیش از این در بخش گتوند شهرستان شوشتر قرار داشت که با ارتقاء بخش گتوند به شهرستان، تقسیمات کشوری آن نیز تغییر کرد.[2] شهرستان گُتوند یکی از شهرستان‌های استان خوزستان است. مرکز این شهرستان شهر گتوند است. این شهرستان در آخرین سرشماری، تعداد ۷۴۰۰۰ تن جمعیت داشته‌است.[1]

شهرستان گُتْوَنْد در شمال شهرستان شوشتر قرار دارد و دارای دو ناحیه مرکزی و عقیلی است. بخش عقیلی خاکی حاصلخیز دارد. همچنین گتوند دارای یک سد تنظیمی به نام سد گتوند و یک سد بزرگ برای تولید انرژی و ذخیره‌سازی آب بنام گتوند علیا است.

اغلب مردم شهر گتوند به گویش گتوندی صحبت می‌کنند که همگونی زیادی با گویش شوشتری و گویش بختیاری دارد. گویش بختیاری نیز در این شهر رواج دارد.

سوغات‌شهرستان:خرما-چلتوک(برنج)-ماهی‌شیربُت- کنار‌هندی-رمیله-انواع‌توت‌و...

شهرها و بخش‌ها

شهرها: گتوند، جنت مکان، سماله، ترکالکی، صالح شهر

این شهرستان در مختصات جغرافیایی ۴۸ درجه و ۳۴ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۲۱ دقیقه طول شرقی و ۳۲ درجه و ۴ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۲۷ دقیقه عرض شمالی قرار دارد و در سال ۱۳۹۱ دارای ۲ بخش، ۵ شهر و ۱دهستان می‌باشد.

مردمان گتوند

گتوند شامل محله‌های سه‌محل، سِرِیکه و مال‌بالا است. تمامی محله‌های گتوند (سه‌محل-سِرِیکه-مال‌بالا) لهجه‌ متفاوت از گویش بختیاری دارند.

میراث فرهنگ ملی

۱- آرامگاه استاد ادب و شاعر دکتر قیصر امین پور ۲- پژوهشسرای دکتر امین پور ۳- گلزارشهدای دفاع مقدس ۴- یادبود شهدای گمنام

رودخانه‌ها

دو رودخانه در این منطقه جریان دارد یکی رودخانه بزرگ کارون که از کوه‌های بختیاری سرچشمه گرفته و در ابتدای ورود به جلگه خوزستان به شمال گتوند می‌رسد که توسط سد گتوند مهار شده و زمین‌های بخش مرکزی و بخش عقیلی را آبیاری نموده و کانال عظیم منشعب از آن جهت تأمین آب مصرفی شرکت کشت و صنعت کارون و صنایع جانبی آن نیز به سمت دیمچه روان است.

رودخانه شور یکی دیگر از رودهایی است که در جنوب گتوند به کارون می ریزد. از این رودخانه با مهارت خاصی نمک تولید می‌کنند. در منابع قدیم این رود به شور زن مرده یا زنگ مرده مشهور بوده است.

رودخانه کارون بعد از طی مسافتی وارد شهرستان شوشتر می‌شود.

آثار و بناهای تاریخی

  • شیخ سلیمو (قلعه رستم)
  • چغا تپه
  • گچ سنگی
  • آسیابهای راک
  • سنگ اژدها (برد اژدها)
  • کوه طبل خانه
  • دخمه‌ها (خرفخانه‌ها)
  • گلو گرد

همچنین گتوند دارای یک اردوگاه اسکان آوارگان خارجی تحت نظارت سازمان ملل بوده می‌باشد (شهرک شهید بنی نجار) که جمعیت ۲۵۰۰ نفری از آوارگان افغانستان و حدود ۲۰ نفری از آوارگان عراقی را میزبانی می‌کند

منابع

  1. پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران
  2. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.

پیوند به بیرون

ویکی‌سفر یک راهنمای سفر برای گتوند دارد.

سد گتوند علیا بایگانی‌شده در ۶ ژانویه ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.