کشت و صنعت کارون

شرکت کشت و صنعت نیشکر کارون شوشتر با بیش از ۲ هزار نفر کارمند، بزرگ‌ترین کارخانه تولید شکر در ایران و خاورمیانه است که در شمال باختری شهرستان شوشتر قرار دارد[1] و در زمین‌های کشاورزی این شهرستان بهره‌برداری شده‌است

کشت و صنعت کارون
village/company town
کشت و صنعت کارون
مختصات: ۳۲°۰۴′۱۲″ شمالی ۴۸°۴۰′۴۵″ شرقی
کشور ایران
استاناستان خوزستان
شهرستانشهرستان شوشتر
بخشبخش مرکزی شهرستان شوشتر
دهستاندهستان سردارآباد
جمعیت
 (۲۰۰۶)
  کل۷۲۱
منطقه زمانییوتی‌سی +۳:۳۰ (ساعت رسمی ایران)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی +۴:۳۰ (ساعت رسمی ایران)

ظرفیت تولید و محصولات

ظرفیت اسمی این کارخانه ۲۰۰ هزار تن شکر در سال است و منبع اصلی آب مزارعش از رودخانه کارون و از پشت سد تنظیمی گتوند تأمین می‌شود و بخشی از نیاز خود را هم از رودخانه دز تأمین می‌کند. محصول اصلی این کارخانه شکر است و نئوپان، کاغذ، فورفورال و خوراک دام نیز از صنایع جانبی این کارخانه عظیم به‌شمار می‌روند.

شرکت‌های تابعه

  • شرکت خوراک دام کارون
  • شرکت فورفورال
  • شرکت نئوپان کارون
  • شرکت پرورش ماهی کارون
  • شرکت کاغذسازی کارون[2]

وضعیت موجود

این شرکت دارای سه شهرک سازمانی می‌باشد، شوشترنو، نی آباد (شهرک شهید بهشتی)، بوستان (شهرک شهید رجایی) این سه شهرک هستند. در اوایل دهه ۷۰ شمسی این شرکت منازل سازمانی خود را در شهرک شوشتر نو به ساکنان آن واگذار کرد و در اوایل دهه ۸۰ شمسی هم که قانون کارهای سخت و زیان‌آور تصویب شد و در پی آن بسیاری از شاغلین این شرکت بازنشسته شدند بخش عظیمی از منازل شهرک بوستان بعلت فرسودگی ویران شد و در حال حاضر فقط شهرک نی آباد به‌طور کامل مسکونی است.

مسائل زیست‌محیطی

پدیده نادر بارش خاکستر از آسمان شوشتر و گتوند مشکل عمده‌ای است که توسط کشت و صنعت کارون برای مردم شوشتر و گتوند ایجاد شده‌است. این کشت و صنعت پس از برداشت نیشکر و استحصال شکر سفید در کارخانه، باقی‌مانده آن را در مزارع می‌سوزاند. این اقدام باعث تولید خاکستر و فرود آن بر مناطق مجاور به ویژه شوشتر و گتوند شده‌است.[3]

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.