دراج

دُرّاج یا کبکنجی یا پور[1] پرندگانی از زیرتیره کبکیان هستند که از گذشته به طور سنتی در سرده فرنکلینوس طبقه‌بندی می‌شدند اما اکنون اغلب آن را شامل چند سرده می‌دانند.

دراج
دراج سیاه (نر)
آرایه‌شناسی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پرندگان
راسته: ماکیان‌سانان
تیره: قرقاولان
زیرخانواده: کبکیان

زیستگاه و پراکندگی

دراج در دشتها و علفزارها، در کنار تالابها و در نواحی خشک زندگی می کند. این پرنده از قبرس تا هند دیده می شود. دراج بومی ایران است، در جنوب شرقی دریای خزر و نیز در سیستان و بلوچستان و هرمزگان تا جنوب استان فارس وجود دارد و بیشتر در مناطقی زندگی می‌کند که درخت گَز می روید.

ویژگی‌ها

ظاهر

درازای بدن دراج در حدود ۳۱ سانتی‌متر و بالهایش گِرد و کوتاه است. رنگ پرنده نر سیاه، فوق سر و پشت گردن قهوه‌ای، پرهای گونه سفید است و خالها و راه‌راه عرضی سفید، به ویژه در پهلوها، و نیم طوق پهن خرمایی رنگ در گردن دارد. پرنده ماده، معمولاً، قهوه‌ای است و روی بدن آن نقشهای نخودی‌رنگ و سیاه دیده می شود.

رفتار

پرنده نر و ماده با هم دیده می شوند؛ خارج از فصلِ جفت‌گیری، گاهی در گله‌های کوچک هم زندگی می کنند. این پرنده، بیشتر، خود را مخفی نگه می‌دارد و به‌دشواری پرواز می‌کند. پروازش مستقیم و پر سر و صداست. و میان انبوه گیاهان آشیانه می سازد. پرنده ماده ۸ تا ۱۲ تخم می‌گذارد و جوجه‌ها پس از ۱۸ تا ۱۹ روز از تخم بیرون می آیند.

دراج سیاه (ماده)

تغذیه

دراج از حشرات و مواد گیاهی تغذیه می‌کند.

نگرانی‌ها

در گذشته، محل زندگی دراج از شمال اسپانیا تا هند بود، اما اکنون از قبرس تا هند دیده می‌شود و نسل آن در قبرس نیز در آستانه انقراض است.[2]

سرده‌ها و گونه‌ها

منابع

  1. دراج بایگانی‌شده در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۵ توسط Wayback Machine پرندگان ایران
  2. فرهنگ‌نامه‌ی کودکان و نوجوانان. جلد چهاردهم جلد. شورای کتاب کودک.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ دراج موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.