سد پانزده خرداد

سد پانزده خرداد در شمال شرقی شهرستان دلیجان و در فاصله ۵ کیلومتری آن قرار دارد.

مشخصات سد

سد از نوع خاکی غیرهمگن با هسته رسی با حداکثر ارتفاع از کف رودخانه ۳۰/۵۴ متر می‌باشد. ارتفاع از روی پی ۹۶ متر، طول تاج ۳۲۰ متر و عرض آن در تاج ۱۰ متر است. حجم آب مفید آن ۱۶۵ میلیون متر مکعب می‌باشد. این سد به وسیله آبهای جاری خمین تغذیه می‌گردد که عملیات آن در قالب طرح انتقال آب اجرا شده‌است. این سد همچنین با بارندگی‌های فصلی دشت های اطراف شهر دلیجان را نیز تغذیه می‌کند.

این سد آب مورد نیاز استان قم را تأمین می‌کند. همچنین مقداری از آب سد نیز به کشاورزان این منطقه اختصاص پیدا می‌کند.با اینکه این سد در استان مرکزی قرار دارد اما زیر نظر سازمان اب استان قم می باشد .و حتی در شهرستان دلیجان هیچگونه حمایتی جهت استفاده تفریحی برای مردم این شهر انجام نگرفته است.

گونه‌های جانوری منطقه

گونه‌های جانوری منطقه شامل پستانداران، پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها می‌باشند که به معرفی آنها به اختصار می‌پردازیم: پستانداران: پستاندارانی که در این منطقه شناسایی شده‌اند عبارتند از: روباه، شغال، کفتار، گرگ، موش صحرایی، خرگوش و جوجه‌تیغی.

پرندگان: این منطقه مکان مناسبی برای گذران زمستانی برخی از پرندگان مهاجر می‌باشد؛ که از آن جمله می‌توان به: اردک سبز، اردک زیره‌ای، چنگر، حواصیل، انواع مرغابی، انواع غاز، مرغ کرمخوار و غیره اشاره کرد.

همچنین پرندگانی در حواشی سد زندگی می‌کنند که عبارتند از: کبک، تیهو، قرقی، کبوتر، انواع گنجشک، زاغ، کلاغ و هدهد.

خزندگان: گونه‌های خزنده‌ای که در منطقه مشاهده شده‌است عبارتند از: انواع مارمولک، مار آبی، بزمجه و مار.

آبزیان: عمده‌ترین ساکنان این دریاچه ماهی‌ها می‌باشند. کپور معمولی وحشی، کاراس، سوف و ماهی سفید رودخانه از عمده‌ترین گونه‌های ماهی این دریاچه هستند.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.