میلاجرد

میلاجرد شهری است در بخش میلاجرد شهرستان کمیجان استان مرکزی قرار دارد. این شهر در ۲۰ کیلومتری جنوب کمیجان واقع است و همچنین جمعیت این شهر طبق آخرین سرشماری ۹۲۷۸ نفر است.

میلاجرد (میلاگرد)
کشور ایران
استانمرکزی
شهرستانکمیجان
بخشمیلاجرد
مردم
جمعیت۹۲۷۸
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۶۷۵ متر
آب‌وهوا
میانگین بارش سالانه۲۸۰ میلی‌متر
روزهای یخبندان سالانه۲۵ روز
اطلاعات شهری
شهردارابراهیم غریبی
ره‌آوردانگور، کشمش، لبنیات
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۸۶۳۵۵۵
وبگاهhttp://www.milajerd.com/

نامگذاری

حسن بن محمد قمی در کتاب تاریخ قم می‌نویسد: «میلاذبن جرجین (میلاد گرگین) آن موضع را بنا کرده‌است و آنچنان بوده‌است که میلاد بدان موضع فرود آمده‌است.» این شهر را «میلادگِرد» نام نهادند که ترکیبی از دو کلمه «میلاد» و «گِرد» است. میلاد نام یکی از پهلوانان ایرانی است و او را پدر گرگین می‌دانند. این عنوان به مرور زمان به میلاجرد تغییر پیدا کرده‌است.[1]

تاریخچه

طبق مطالعات انجام شده بر روی تپه‌های باستانی قلعه تپه میلاجرد تاریخچه این شهر به ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یعنی دوره حکومت مادها در محدوده هگمتانه بر می‌گردد.

قلعه تپه میلا جرد مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در میلاجرد، غرب شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۸۴۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.[2]

موقعیت جغرافیایی

میلاجرد در شمال غربی استان مرکزی و از غرب با استان همدان هم‌مرز می‌باشد؛ و در طول جغرافیایی ۴۹ درجه ۱۲ دقیقه ۰ ثانیه نیم‌کره شرقی و عرض جغرافیایی ۳۴ درجه ۳۷ دقیقه ۰ ثانیه نیمکره شمالی با مساحتی به وسعت ۶۰ کیلومتر مربع و بخش میلاجرد با ۵۷۵ کیلومتر مربع است.

آب و هوا

میلاجرد آب و هوای معتدل مایل به سرد و نیمه خشک دارد. بر اساس نتایج به دست آمده از ایستگاه کلیماتولوژی میلاجرد میزان بارندگی ۲۸۰ میلی‌متر در سال است. دمای این شهر نوسانات بسیار زیادی دارد به‌طوری‌که در تابستان دمای هوا به ۳۵ و در زمستان به صفر و چندین درجه زیر صفر هم می‌رسد. توده‌های هوایی که از سمت غرب وارد کشور می‌شوند این شهر را تحت تأثیر قرار می‌دهد به‌طوری‌که بارش نسبتاًخوبی در فصل پاییز می‌باشد.

ناهمواری

از نظر زمین‌شناسی بیشتر دشت میلاجرد در دوره گواترنر به وجود آمده و از نظر زمین‌ریخت‌شناسی، شهر در یک دشت صاف و هموار واقع شده و فقط طرف شرق آن در منطقه کوهستانی واقع است که ارتفاع بلندترین قله آن «زردکوه» در زبان محلی «ساری‌داغ» ۱۹۴۹ متر از سطح دریا است؛ ولی در کل ارتفاع میلاجرد از سطح دریا۱۶۷۵ متر است. خاک‌های دشت میلاجرد مرغوب بوده و قسمت اعظم آن را خاک‌های قهوه‌ای تشکیل می‌دهد که برای کشاورزی بسیار مناسب است اما در بخش‌هایی از غرب میلاجرد نزدیک به رودخانه قره چای خاک شور که در زبان محلی به آن (آق یر) یعنی جای سفید یا خاک سفید که خاک نامرغوبی از نظر کشاورزی است نیز وجود دارد.

زرد کوه میلاجرد

زبان مردم میلاجرد

زبان مردم میلاجرد ترکی است ولی پیش از آن به زبان تاتی تکلم می‌کردند، که هنوز هم تعدادی از روستاهای منطقه مانند وفس، چهرقان، گورچان، به دلیل واقع شدن در منطقه کوهستانی و دور از دسترس بودن این زبان را حفظ کرده‌اند و با این زبان صحبت می‌کنند.

شهدای میلاجرد

پوستر شهدای میلاجرد

میلاجرد بیش از شصت شهید در جنگ ایران و عراق داده‌است.

پیوند به بیرون

اوقات شرعی میلاجرد نمایش سالانه اوقات شرعی

ایستگاه هواشناسی میلاجرد ایستگاه کلیماتولوژی

نقشه هوایی میلاجرد:نمایش نقشه هوایی میلاجرد در ویکی مپیا با گوگل ارث شما با استفاده از این برنامه می‌توانید با کلیک کردن روی + از فاصله ۵۰ متری جزئیات بیشتری را مشاهده فرمائید.

سایت میلاجرد میلاجرد

لغت‌نامه دهخدا میلاجرد در لغت‌نامه دهخدا

منابع

  1. مهرالزمان نوبان (۱۳۷۶نام مکان‌های جغرافیایی در بستر زمان، تهران: انتشارات ما، ص. ۴۷۱، شابک ۹۶۴-۶۴۹۷-۰۰-۴
  2. «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. دریافت‌شده در ۲۰۱۱-۰۵-۱۹.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.