رابرت آلتمن

رابرت برنارد آلتمن (به انگلیسی: Robert Bernard Altman) (زاده ۲۰ فوریه ۱۹۲۵ – ۲۰ نوامبر ۲۰۰۶) از کارگردانان آمریکایی بود که ۵ بار نامزد دریافت جایزه اسکار شد و در سال ۲۰۰۶ جایزه اسکار دستاورد یک عمر فعالیت هنری را دریافت کرد.

رابرت آلتمن
زادهٔ۲۰ فوریه ۱۹۲۵
کانزاس سیتی
درگذشت۲۰ نوامبر ۲۰۰۶ (۸۱ سالگی)
لس آنجلس، کالیفرنیا
ملیتآمریکایی
پیشهکارگردان
صفحه در وبگاه IMDb

زندگی‌نامه

آلتمن در ۲۰ فوریه ۱۹۲۵ در شهر کانزاس سیتی در ایالت میزوری آمریکا به دنیا آمد. فعالیت هنری‌اش را با نویسندگی رادیویی آغاز کرد. وی در سن ۷۱ سالگی عمل پیوند قلب انجام داد و تا زمان دریافت جایزه اسکار این موضوع را فاش نکرد.

آثار

نخستین فیلم بلند آلتمن، با عنوان بزهکاران (به انگلیسی: The Delinquents) در سال ۱۹۵۷ ساخته شد که باعث ورود این کارگردان به هالیوود گردید. می‌توان از فیلم‌های بازیگر و برش‌های کوتاه در میان ده‌ها فیلمی که آلتمن طی شصت سال فعالیت سینمایی ساخت، به عنوان بهترین فیلم‌هایش نام برد. او یکی از تجربه‌گراترین فیلمسازانی بود که هالیوود می‌توانست او را تحمل کند، منتقدان فیلم همواره توجه خاصی به فیلم‌های آلتمن نشان داده‌اند و برخی چون پالین کیل فیلم‌های او را وجه دیگری از سینمای غیرهالیوودی خوانده‌اند. تجربه‌گرایی و درک متفاوت و منحصر به فرد مخاطب از روایت سیال برای وی از اهمیت بسیاری برخوردار بود و در فیلم‌های اخیرش، نافرمانی از ساختار روایی سینمای هالیوود خود را آشکارا نشان می‌داد. این کارگردان معتبر ساخت حدود نود فیلم را در کارنامه خود دارد.

جایزه اسکار

هرچند که آلتمن برای کارگردانی فیلم‌های مش (۱۹۷۱)، نشویل (۱۹۷۶)، بازیگر (۱۹۹۳)، برش‌های کوتاه (۱۹۹۴) و گاسفورد پارک (۲۰۰۲) نامزد اسکار بهترین کارگردان و برای دو فیلم نشویل و گاسفورد پارک هم‌زمان نامزد دریافت بهترین فیلم شد اما هیچ‌گاه نتوانست اسکار دریافت کند. با این حال، در سال ۲۰۰۶ جایزه اسکار دستاورد یک عمر فعالیت هنری را که هر بار به یک هنرمند فعال در عرصه سینما می‌دادند، از دستان مریل استریپ و لیلی تاملین دریافت کرد.

درگذشت

او در روز ۲۰ نوامبر ۲۰۰۶ در سن ۸۱ سالگی در یکی از بیمارستان‌های لس آنجلس بر اثر بیماری سرطان درگذشت.

فیلم‌شناسی

جوایز

  • برنده بفتای بهترین کارگردانی برای فیلم بازیگر
  • کاندیدای بفتای بهترین کارگردانی برای فیلم گاسفورد پارک در سال ۲۰۰۱

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.