حیدر مصلحی

حیدر مصلحی (۱۳۳۶، شهرضا) رئیس سازمان نشر آثار و ارزش‌های مشارکت روحانیت در دفاع مقدس، و وزیر اطلاعات سابق ایران در دولت دهم محمود احمدی‌نژاد است. او در ۲۸ فروردین ۱۳۹۰ از این سمت استعفا داد و این استعفا مورد پذیرش احمدی‌نژاد قرار گرفت. اما به دلیل مخالفت آیت الله سید علی خامنه‌ای رهبر ایران با این استعفا[3] او تا پایان کار دولت دهم در سمت خود ماند.[4][5]

حیدر مصلحی
وزیر اطلاعات ایران
مشغول به کار
۱۴ شهریور ۱۳۸۸  ۲۴ مرداد ۱۳۹۲
رئیس‌جمهورمحمود احمدی‌نژاد
پس ازمحمود احمدی‌نژاد (سرپرست)[1]
پیش ازسید محمود علوی
معاون وزیر اطلاعات ایران
مشغول به کار
۶ شهریور ۱۳۸۴  ۱۲ بهمن ۱۳۸۶
رئیس‌جمهورمحمود احمدی‌نژاد
پس ازاکبر رمضانی
پیش ازعلی یعقوبی
اطلاعات شخصی
زاده۱۳۳۶
شهرضا، ایران
حزب سیاسیائتلاف رایحه خوش خدمت[2]
همسر(ان)فاطمه کرمی
فرزندانمنصوره، مائده، زینب، زهرا
محل تحصیلمؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
دانشگاه تهران
دیناسلام

وی دارای مدرک کارشناسی ارشد الهیات و معارف اسلامی از مؤسسه آموزشی امام خمینی قم است. وی همچنین تحصیلات حوزوی را تا سطح خارج فقه و اصول در حوزه‌های علمیه قم و تهران گذرانده‌است. او از طرف محمود احمدی‌نژاد، به‌عنوان دهمین وزیر اطلاعات ایران به مجلس معرفی و در روز ۱۲ شهریور همان سال با کسب اکثریت آرا به وزارت انتخاب شد.

در خرداد ۱۳۹۰، حیدر مصلحی از ترکیب اعضای شورای پول و اعتبار حذف شد.[6]

به گزارش عصرایران،[7] نام "حیدر مصلحی" به عنوان یکی از پنج شخصیت ایرانی که در لیست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان که از سوی نشریه آمریکایی " فارن پالیسی" منتشر شده‌است، دیده می‌شود. گفتنی ست نام‌های ایرانی آمده در این لیست عبارتند از: " سید علی خامنه‌ای"، "رستم قاسمی" وزیر نفت، "محمدعلی جعفری" فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی "حیدر مصلحی" وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، "محسن فخری‌زاده " استاد فیزیک هسته‌ای دانشگاه امام حسین (ع).

وی در مورد اکبر هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی گفته است: "کسی که خود را پیشگوی حوادث ۸۸ عنوان می‌کند و می‌گوید 'من گفتم، من بیانیه دادم' در حقیقت پیشگویی نکرده است، ما اطلاعات دقیقی داریم که این آقا در فتنه دست داشته است.

اشاره او به اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس تشخیص مصلحت نظام است که چند روز پیش کلیک گفته بود که پیش از انتخابات دوره قبل نسبت به شرایط کشور و آینده آن که با «مشکل» رو به رو می‌شود «هشدار داده بود».

آقای مصلحی دربارهٔ آقای هاشمی گفت: «زمانی که رهبری در نماز جمعه آن خطبه‌ها را بیان فرمودند چه کسی بود که نامه بدون سلام علیکم داد.»

آقای مصلحی همچنین در بخشی دیگر از سخنانش گفت: "کسی که جزو سران فتنه بوده و انقلاب و نظام به دلیل یک سری ملاحظات او را مانند آن دو تن دیگر چندان محصور نکرده و به او آزادی عمل داده است امروز امر بر او مشتبه نشود که انقلاب یادش رفته این آقا در فتنه چه نقشی ایفا کرده است."[8][9]

تحریم اتحادیه اروپا و وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا

اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۱۸ مهر ۱۳۹۰ (۱۰ اکتبر ۲۰۱۱)، ۲۹ مقام ایرانی از جمله حیدر مصلحی را به اتهام نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم شد. کلیه دارایی‌های این مقامات نیز در اروپا توقیف خواهد شد[10].

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا نیز در مهرماه ۱۳۸۹ حیدر مصلحی را به دلیل نقض جدی حقوق بشر مورد تحریم قرار داد. بر پایه این تحریم دارایی‌های حیدر مصلحی در آمریکا توقیف و از ورود او به این کشور جلوگیری می‌شود. هم‌چنین شهروندان آمریکا حق انجام هیچ‌گونه معامله‌ای را با او نخواهند داشت[11].

موارد نقض حقوق بشر

طبق بیانیه اتحادیه اروپا[12] ،وزارت اطلاعات تحت هدایت حیدر مصلحی به طور مداوم و گسترده از ابزارهای آزار و اذیت و شکنجه، بازداشت های خودسرانه علیه مخالفان سیاسی و معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ استفاده کرد. وزارت اطلاعات مسئولیت اداره بند ۲۰۹ زندان اوین را بر عهده دارد که بسیاری از معترضان و مخالفان حکومت در آن زندانی هستند[13].

یر اساس بیانبه وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا حیدر مصلحی به عنوان وزیر اطلاعات در بازداشت‌های گسترده و خودسرانه معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و مخالفان سیاسی نقش داشته است. در این بیانیه همچنین آمده که مصلحی در مورد ضرب و شتم، شکنجه روانی و سوء استفاده‌ جنسی از بازداشت شدگان در بند ۲۰۹ زندان اوین که توسط وزارت اطلاعات اداره می‌شود، مسئول است. اخذ اعترافات اجباری از زندانیان بند ۲۰۹ زندان اوین و دخالت در روند قضایی پرونده‌های آنان از دیگر مواردی که به عنوان دلایل تحریم مصلحی عنوان شده است [14].

اتهام نقش داشتن در رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی

وی متهم به نقش داشتن در رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۹۲) شد.[15]

سوابق اجرایی

منابع

  1. «احمدی‌نژاد، شخصا سرپرست وزارت اطلاعات شد». خبرآنلاین. ۶ مرداد ۱۳۸۸. دریافت‌شده در ۲۶ مهر ۱۳۹۹.
  2. پایان حیات سیاسی جبهه متحد اصولگرایان
  3. «نامه رهبر انقلاب خطاب به حجت‌الاسلام مصلحی وزیر اطلاعات». پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله خامنه‌ای. ۳۱ فروردین ۱۳۹۰.
  4. «حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات ایران استعفا داد». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۸ فروردین ۱۳۹۰.
  5. «مصلحی در وزارت اطلاعات ماند». تابناک. ۲۸ فروردین ۱۳۹۰.
  6. «مصلحی: حذف من از شورای پول علت خاصی ندارد». رادیو فردا.
  7. «نام 5 ایرانی در لیست 500 قدرتمند جهان». عصر ایران. دریافت‌شده در ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  8. «روایت وزیر اطلاعات از نقش هاشمی و خاتمی درفتنه سال 88». خبرگزاری مهر. ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  9. «وزیر اطلاعات: پیشگوی ۸۸ در فتنه دست داشت». BBC فارسی.
  10. «فهرست دوم تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا علیه مقامات ایرانی». عدالت برای ایران. ۲۲ اسفند ۱۳۹۱. دریافت‌شده در ۵ مرداد ۱۳۹۴.
  11. «آمريکا هشت مقام دولتی و حکومتی ايران را به دليل نقض حقوق بشر تحريم کرد». رادیو فردا. ۸ مهر ۱۳۸۹. دریافت‌شده در ۸ بهمن ۱۳۹۸.
  12. «فهرست تحریم‌های حقوق بشری اتحادیه اروپا علیه مقام‌های ایرانی». تارنمای ژورنال اتحادیه اروپا. ۱۸ مهر ۱۳۹۰. دریافت‌شده در ۷ بهمن ۱۳۹۸.
  13. «پرونده ناقض حقوق بشر: حیدر مصلحی». عدالت برای ایران. ۱۵ آبان ۱۳۹۰. دریافت‌شده در ۵ مرداد ۱۳۹۴.
  14. «تحریم مقامات ایرانی که در نقض جدی حقوق بشر نقش داشته‌اند». وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا. ۷ مهر ۱۳۸۹. دریافت‌شده در ۸ بهمن ۱۳۹۸.
  15. «کلمه: وزیر اطلاعات مانع از تأیید صلاحیت هاشمی رفسنجانی شد». بی‌بی‌سی فارسی. دریافت‌شده در ۱۲ ژوئن ۲۰۱۳.
پیشین:
غلامحسین محسنی اژه‌ای
وزیر اطلاعات ایران
۱۳۸۸ - ۱۳۹۲
پسین:
سید محمود علوی
مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به حیدر مصلحی در ویکی‌گفتاورد موجود است.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.