بروص (کاهن)

بروس (به انگلیسی: Berossos) مورخ بابلی - یونانی که در میان نویسندگان آغاز قرن سوم پیش از میلاد مقام علی‌حده‌ای دارد. بروس منجمی بود که در آغاز قرن سوم پ.م. در بابل جزو کاهنان خادم مردوک بشمار می‌رفت و معلومات یونانی زمان را کسب کرده بود.

بروس
نام اصلی
بروس
زادهقرن سوم پ.م.
بابل
محل زندگیخادم معبد
درگذشتهقرن سوم پ.م.
بابل
آرامگاهبابل
نام(های) دیگربروص
پیشهکاهن، منجم
ملیتبابلی-یونانی
مقاله‌هاتألیف تاریخ سلاله کوتیان
دلیل سرشناسیمورخ، منجم

فعالیت ادبی بروس

بروس عزم کرد فرمانروایان نوین بابل، یعنی یونانیان مقدونی را با دانش بابل آشنا کند و بدین منظور تاریخ بابل را نوشت و در تحریر بخش ویژهٔ تاریخی آن کتاب از بایگانی وقایع بابل و افسانه‌ها و از اسناد و فهرست‌های مکتوب سلطنتی سومر نیز استفاده کرد؛ و چون البته یونانیان که خواننده کتاب بروس بودند اصطلاحات باستانی و اکدی را نمی‌دانستند بروس بخاطر ایشان، آن اصطلاحات را به صورت مفاهیمی که در هزاره یکم پیش از میلاد متداول بود برگرداند.

مثلاً سلاله کوتیان که طبق رویات بعدی فهرست سلطنتی سومری مرکب از ۲۱ پادشاه بود بالطبع چون سلاله ماد مشخص گشت[1] زیرا که کوتیان در سرزمینی زندگی می‌کردند که بعدها سلطنت مادی‌ها در آنجا مستقر گشت.

در میان اهل علم فرضیه‌ای وجود داشت که بروس زرتشت بانی کیش اوستا را هم در شمار شاهان سلالهٔ کوتی آورده است. در ایامی که سال و مه‌های درهم و برهم تاریخ سلاله‌های مذکور در تألیف بروس هنوز روشن نشده بود و با قواعد تقویم بابلی مقایسه نگشته بود، برای این موضوع اهمیت خاصی قائل بودند؛ باضافه در آن زمان کسی از فهرست سلطنتی سومر اطلاعی نداشت. شهادت بروس چون به منابع باستانی شرقی مبتنی بود موثق‌ترین گواه شمرده می‌شد.

پانویس

  1. که تا اندازه‌ای هم صحیح بود

منابع

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.