کرت

کِرِت (به یونانی: Κρήτη Kríti؛ به ترکی عثمانی: گرید، Girit؛ به لاتین: Candia,Creta؛ به فرانسوی:Crète) بزرگ‌ترین جزیره یونان است که ۳۲۲۰ مایل مربع پهناوری دارد و پنجمین جزیره بزرگ دریای مدیترانه نیز هست. نام این جزیره در منابع کهن عربی به شکل اقریطس آمده‌است.[1]

استان کِرِت

Περιφέρεια Κρήτης
استان
مختصات: مختصات: عرض جغرافیایی وارد نشده‌است
مختصات: مختصات: عرض جغرافیایی وارد نشده‌است
{{#coordinates:}}: عرض جغرافیایی نامعتبر
کشور یونان
مرکزهراکلیون
مدیریت
  فرماندار منطقهآثاناسیوس کارونتازوس
مساحت
  کل۸٬۳۳۶ کیلومتر مربع (خطای عبارت: عملگر < دور از انتظار مایل مربع)
بلندی
۲٬۴۵۶ متر (خطای عبارت: عملگر < دور از انتظار پا)
جمعیت
 (۲۰۱۱)
  کل۶۲۱٬۳۴۰
  تراکم۷۵/کیلومتر مربع (۱۹۰/مایل مربع)
منطقه زمانییوتی‌سی ۱+ (CET)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی ۲+ (CEST)
کد ایزو ۳۱۶۶GR-M
وبگاه
نگاره‌ای از جاده ئی۷۵ اروپا در کرت.
جادهٔ ئی۷۵ اروپا، یکی از جاده‌های اصلی قارهٔ اروپا است. این جاده از شهر کوچک وردو در نروژ شروع شده و نهایتاً در شهر سیتیا در یونان به پایان می‌رسد.

این آبخست به تقریب در مختصات جغرافیایی ۳۵ درجه شمالی و ۲۴ درجه شرقی جای گرفته‌است.

کرت کانون تمدن مینوسی کهنترین تمدن اروپا بوده‌است.

تاریخچه

کرت مرکز کهن‌ترین تمدن در اروپا-تمدن مینوسی- بوده‌است. گاه این جزیره را گهوارۀ تمدن اروپا نیز می‌خوانند. با این همه دانسته‌های ما از خاستگاه این تمدن به دلیل کم بودن آگاهی‌ها و ناخوانا ماندن دبیرۀ آنان ناچیز است. برخی از دانسته‌های ما در هاله‌ای از افسانه از تاریخ‌نگاران و شاعران یونانی‌ای چون هومر به ما رسیده‌است.

در زمان رومیان کرت درگیر جنگ‌های مهردادی شد. مارکوس آنتونیوس کرتیکوس در ۷۱ پیش از به این جزیره تاخت ولی ناکام ماند؛ ولی سرانجام کوئینتوس کسلیوس متلوس سردار رومی پس از سه سال و با سه لژیون توانست این جزیره را ضمیمهٔ روم کند. از این پس این جزیره بخشی از امپراتوری روم و در آینده امپراتوری بیزانس گردید تا اینکه در ۸۲۴ میلادی عرب‌ها بر کرت دست یازیدند. در ۹۶۰ میلادی بیزانسی‌ها کرت را باز پس گرفتند. در جنگ‌های صلیبی این جزیره چند بار دست‌به‌دست شد تا اینکه در ۱۶۶۹ عثمانی‌‌ها بر کرت چیره شدند. محاصره کرت به دست عثمانی‌ها که به چیرگی اینان بر این جزیره انجامید بیست‌ویک سال به درازا کشید و می‌نماید که این درازترین محاصره در تاریخ باشد.

کرت و یونان

در جنگ استقلال یونان؛ که از ۱۸۲۱ آغاز شد؛ مردمان کرت بسیار کوشا بودند و این جزیره صحنۀ خشونت عثمانی‌ها گردید. در زمان استقلال یونان ۴۵ درصد مردمان این جزیره مسلمان بودند که بسیاری از آنان پس از آن به کیش پیشین خویش مسیحیت بازگشتند و بازماندۀ مسلمانان نیز در ۱۹۲۴ در روند جابه‌جایی تبعه‌های دو کشور ترکیه و یونان از این جزیره بیرون رفتند.

در روند جنگ جهانی دوم کرت در مۀ ۱۹۴۱ صحنۀ نبرد کرت میان چتربازان آلمانی و نیروهای انگلیسی بود.

نگارخانه

منابع

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ کرت موجود است.
  1. حدودالعالم ۴.۳۶
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.