چوبر

چوبَر شهری از توابع شهرستان تالش در استان گیلان ایران است.[3] این شهر در سال ۱۳۸۴ خورشیدی از ادغام پنج روستا تشکیل شد.

چوبر
چوبار
کشور ایران
استانگیلان
شهرستانتالش
بخشحویق
نام(های) پیشینچاه‌بـِر
سال شهرشدن۱۳۸۴
مردم
جمعیت۵٬۵۵۴ نفر[1]
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۷- متر[2]
اطلاعات شهری
شهردارحامد قلی‌پور
پیش‌شمارهٔ تلفن٠١٣۴۴٢١

چوبر شهری بسیار زیبا از شرق چسبیده به دریای کاسپین و از غرب به کوههای استان اردبیل و تالشان، آب و هوای مرطوب و اکثرا بارانی را داراست که این موقعیت باعث شده کشاورزی مخصوصا برنج و کیوی از محصولات درجه اول این شهر بشمار بیاید و همچنان بزرگترین صادرات کیوی و میوه و سبزیجات در شمال غرب ایران بشمار برود. آبشارهای کوهستانی از جاذبه‌های گردشگری چوبر هستند.

شهر چوبر بعد از روی کار آمدن مهندس حامد قلی پور چهره زیبا و جدیدی پیدا کرده و بعد از چندین سال سکون مدیریتی در راستای اعتلا در حال پیشرفت می باشد. مهندس قلی پور یکی از شهرداران نمونه شهرستان تالش انتخاب شده است.

مکان‌های دیدنی

طرح ساحلی شهرداری چوبر، پارک جنگلی شهرداری چوبر، باغات کیوی در سطح شهر، تاواگولی واقع در بالامحله چوبر، اماکن متبرکه امازاده نرگس خاتون و نه ساله، سیدآباد محله، دروار محله، للکه محله، رودسرا، هنری محله، کچیم، خودکارمحله، مسجد قباقی، دهقان محله، الکوفی و ییلاقات.[4]

در قدیم

فرهنگ جغرافیایی ایران جلد ۲ در مورد چوبر می‌نویسد: دهی است از دهستان کرگان‌رود شمالی بخش مرکزی شهرستان طوالش. در ۳۷ هزار گزی شمال هشتپر و ۳ هزار گزی شمال حویق سر راه شوسه آستارا واقع شده‌است. جلگه و مرطوب است. ۱۷۲۵ تن سکنه دارد. از چشمه و رودخانه آبیاری می‌شود. از محصولاتش غلات، لبنیات، عسل، چای، گیلاس، سیب و پرتقال است. مردمش به کشاورزی اشتغال دارند. سر راه شوسه ۵ قهوه‌خانه و چند دکان دارد.[5]

در سال ۱۳۸۷ پدیدهٔ رانش زمین که پیش از این در منطقه چوبر بی‌سابقه بود، رخ داد.[6]

مردم

مردم چوبر به زبان‌های تالشی و ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند. برخی از مردم تالش‌تبار این شهر و چند روستای ساحلی اطراف به تدریج زبان تالشی را کنار گذاشته و به زبان ترکی آذربایجانی گویشور شده‌اند. این امر در بخش‌هایی از مناطق تالش‌نشین ایران شامل برخی مناطق در ناحیه‌ای که از شهر هشتپر آغاز می‌شود و تا آستارا ادامه می‌یابد نیز مشهود است. زبان تالشی هنوز در روستاهای کوه‌پایه‌ای و کوهستانی پیرامون چوبر برتری دارد.[7]

مردم و اهالی چوبر در گذشته اکثرا اهل تسنن بوده اند و به دلیل فشار حاکمان و شرایط اجتماعی تدریجا به اهل تشیع تغییر مذهب داده اند.

منابع

  1. https://www.amar.org.ir/سرشماری-عمومی-نفوس-و-مسکن/نتایج-سرشماری/نتایج-تفصیلی-سرشماری-1395
  2. https://en-il.topographic-map.com/maps/ok68/Chubar/
  3. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
  4. https://choobar.ir/about/
  5. رزم‌آرا، حسینعلی (۱۳۲۸). فرهنگ جغرافیائی ایران. ۲. چاپخانه ارتش.
  6. واحد مرکزی خبر یکشنبه ۱۷ شهریورماه ۱۳۸۷–۲۳:۱۱، بازدید: سپتامبر ۲۰۰۸.
  7. رهنمایی، محمدتقی، علل نفوذ زبان‌های ترکی و گیلکی در تالش. بایگانی‌شده در ۴ اکتبر ۲۰۱۷ توسط Wayback Machine، بازدید: سپتامبر ۲۰۰۸. (در قالب پی‌دی‌اف)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.