شهرستان آستارا

شهرستان آستارا از شهرستان‌های ساحلی استان گیلان در شمال ایران است. مرکز این شهرستان، شهر آستارا است. این شهرستان با کشور جمهوری آذربایجان همسایه است. بیشتر مردم این شهرستان به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند،[5][6][7][8] همچنین زبان فارسی و زبان تالشی نیز در این شهرستان رواج دارد. در مناطق کوهپایه‌ای شهرستان نظیر عنبران محله مردمان به زبان تالشی صحبت می­ نمایند.[9] شغل اکثر مردم شهرستان آستارا صادرات یا واردات کالا از جمهوری آذربایجان و کشاورزی است. همچنین این شهرستان همه ساله به خصوص در فصل‌های بهار و تابستان میزبان گردشگران بسیاری است که از شهرهای مختلف ایران و کشورهای قفقاز به این شهرستان مسافرت می‌کنند. وجود بازارچه ساحلی، پاساژهای متعدد نیز باعث رونق وضعیت اقتصادی این شهرستان شده‌است. وسعت این شهرستان ۴۳۰ کیلومتر مربع است.[10]

شهرستان آستارا
دریاچه استیل
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانگیلان
مرکز شهرستانشهر آستارا
سایر شهرهاآستارا و لوندویل
بخش‌ها۲
سال تأسیس۱۳۳۶
اداره
فرماندارعباس صابر[1]
مردم
جمعیت۹۱٬۲۵۷ نفر[2]
تراکم جمعیت۲۶۵٫۳ نفر بر کیلومتر مربع
مذهباسلام

(اکثریت شیعه)

(اقلیت سنی)
جغرافیای طبیعی
مساحت۳۴۴ کیلومتر مربع کیلومتر مربع
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۱۵ درجهٔ سانتی‌گراد
بارش سالانه۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ میلی‌متر[3][4]
داده‌های دیگر
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۱۳
وبگاهوبگاه فرمانداری آستارا

تقسیمات کشوری

شهر: آستارا

شهر: لوندویل

تاریخچه

منطقه آستارا تا پایان دوران صفوی بخشی از ولایت گیلان بود. پس از کشته‌شدن نادرشاه، آستارا مرکز یک حکومت نیمه‌مستقل به نام خانات تالش شد. با انعقاد عهدنامه ترکمانچای و جدا شدن نیمی از سرزمین تالش از ایران، ادارهٔ امور بخش‌های باقی‌مانده از خانات تالش، از جمله آستارا، در اختیار نایب‌السلطنه عباس میرزا حکمران آذربایجان قرار گرفت. قسمتی از مناطق مذکور بین خان‌های محلی گیلان به صورت تیول تقسیم شده و مابقی به ایالت آذربایجان ضمیمه شد و تا پایان دوران قاجاری نیز به همان شکل باقی ماند. در تقسیمات کشوری سال ۱۳۱۶ خورشیدی، بخش آستارا از گیلان جدا شد و به زیرمجموعهٔ شهرستان اردبیل از استان آذربایجان شرقی محسوب شده بود. در سال ۱۳۳۶، با تأسیس فرمانداری، به یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی ارتقا پیدا کرد. شهرستان آستارا از خرداد ۱۳۳۹به استان گیلان ملحق گردید.

از دوره بیستم مجلس شورای ملی، شهرستان آستارا دارای نماینده مستقل بوده‌است.

جغرافیا

شهرستان آستارا از شمال با کشور جمهوری آذربایجان، از غرب به شهرستان نمین (استان اردبیل)، از جنوب به شهرستان طوالش همسایه‌است. همچنین از شمال به رودخانه مرزی آستاراچای، از جنوب به رود قره‌سو و از غرب به کوه‌های تالش محدود می‌شود.

گردشگری

آستارا با داشتن جاذبه‌های گردشگری متعدد در تمامی فصول سال میزبان تعداد زیادی از مسافرین ایرانی و گردشگران خارجی به خصوص از حوزه قفقاز می‌باشد. منطقه نمونه گردشگری حیران، جنگل فندقلو،[11] ساحل صدف، طرح شناگاه سفیر امید و نیز بازارچه ساحلی، چشمه آبگرم 'کوته کومه' و علی داشی در گیلده، تالاب استیل، پناهگاه حیات وحش لوندویل و… که باعث شده‌است سالانه در حدود شش میلیون نفر از ایرانیان و بالغ بر ششصد هزار نفر از کشورهای خارجی از این شهر دیدن کنند.[12]

اماکن گردشگری

چشم‌اندازی از تالاب استیل
سراسرنمایی از تالاب استیل، آستارا

اماکن تاریخی

آثار تاریخی

اکنون قدیمی‌ترین بنای منطقه متعلق به دوره ایلخانی بوده و تعداد دیگر از آثار دوران صفویه و قاجاریه این بنای کهن را همراهی می‌کنند. شایان ذکر است که بناها و آثار دوران اسلامی منطقه شهرستان آستارا اکثراً شامل قبور قدیمی و بقاع و آرامگاه‌هایی هستند که در دامنه کوه‌ها و جنگل‌ها به صورت متروک و برخی بدون تاریخ و بنا واقع شده‌اند و از لحاظ فیزیکی وضعیت مناسبی ندارند.

هتل

آستارا با دارا بودن ۱۳ هتل، ۹ هتل آپارتمان، هفت مهمانپذیر، ۲۶ واحد پذیرایی بین راهی، ۷۰۰ مسافر کاشانه، چهار کمپینگ با حدود ۴۶۶ سکو، ۱۶۹ کلاس درس که برخی از هتل‌های مشغول به فعالیت عبارتند از:[13]

ردیف نام هتل وب سایت
۱ هتل بین‌المللی اسپیناس(*****) https://web.archive.org/web/20140517115526/http://espinashotels.com/fa/hotels-a-resorts/
۲ هتل ایساتیس (***) http://www.esatishotel.com
۳ هتل ابوالفضل(***)
۴ هتل تتیس(***)
۵ مهمانسرای جهانگردی آستارا www.ittic.com/Reservation/default.aspx?tabid=۱۳۷۴
۶ هتل وصلی
۷ هتل خلیج فارس
۸ هتل بلال
۹ هتل نژلا
۱۰ هتل باران
۱۱ هتل دریا
۱۲ هتل سیدان
۱۳ هتل جهانگردی
۱۴ هتل کاج

به جز هتل‌های شماره(۱٬۲٬۳٬۴) مابقی دارای درجه‌بندی کمتر از سه ستاره هستند

مردم

جمعیت

در سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت شهرستان آستارا ۹۱٬۲۵۷ نفر (۲۸٬۷۴۲ خانوار) اعلام شد.[14]

هرم جمعیتی شهرستان آستارا در سال ۱۳۹۰[15]
مردانسنزنان
۱۵۷ بالای ۸۵ سال ۲۰۸
۳۱۷ ۸۰–۸۴ ۲۹۵
۴۸۴ ۷۵–۷۹ ۵۰۳
۵۸۹ ۷۰–۷۴ ۵۵۴
۶۹۴ ۶۵–۶۹ ۷۶۳
۱٬۱۳۹ ۶۰–۶۴ ۱٬۱۵۴
۱٬۷۳۵ ۵۵–۵۹ ۱٬۶۵۵
۲٬۲۱۶ ۵۰–۵۴ ۲٬۱۲۸
۲٬۵۰۳ ۴۵–۴۹ ۲٬۴۳۸
۳٬۳۳۱ ۴۰–۴۴ ۲٬۹۲۸
۳٬۳۹۰ ۳۵–۳۹ ۳٬۲۴۲
۴٬۲۰۰ ۳۰–۳۴ ۴٬۲۱۶
۴٬۹۳۰ ۲۵–۲۹ ۵٬۰۷۰
۴٬۳۱۸ ۲۰–۲۴ ۴٬۳۸۳
۳٬۵۶۱ ۱۵–۱۹ ۳٬۸۱۴
۳٬۲۲۶ ۱۰–۱۴ ۳٬۲۳۳
۳٬۲۸۶ ۵–۹ ۳٬۱۳۵
۳٬۵۱۴ ۰–۴ ۳٬۴۴۳

کشاورزی و دامداری

باغات کیوی آستارا از مهمترین و معروفترین محصولات کشاورزی صادراتی

این شهرستان با توجه به شرایط ویژه اقلیمی از مناطق مستعد کشاورزی به‌شمار می‌آید و یکی از فعالیت‌های مهم مردم این شهرستان می‌باشد. از محصولات مهم کشاورزی آن می‌توان برنج، گندم، جو، ذرت، محصولات جالیزی و سبزیها را نام برد.. سطح زیر کشت این شهرستان۴۲۹۵۸ هکتار که برنج، سبزی و صیفی، مرکبات و میوه‌های دانه دار برداشت می‌شود.[16] در نتیجه کاشت برنج در شالیزارهای شهرستان آستارا، گمان بر این است که برخی ارقام برنج مانند رقم حسنی در اثر انتخاب سنتی توسط کشاورزان، از این شهرستان نشات گرفته‌اند.[17] کاشت برنج در ۳۲۰۰ هکتار زمین و شالیکوبی در ۱۰ کارخانه برنجکوبی تولید به ۱۵۱۰۷ تن محصول در سال منجر می‌شود[18] همچنین از ۳۰۰ هکتار زمین زیر کشت توتون هر ساله ۲۱۰ تن برگ سبز به دست می‌آید.[19] گندم نیز در ۳۹۸ هکتار کشت می‌شود و ۴۹۲ تن در سال محصول می‌دهد.[20]

شهرستان آستارا به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی برای کشت نباتات علوفه‌ای و برخورداری از مراتع برای دامپروری نیز مستعد است. در این شهرستان گوشت قرمز، گوشت مرغ، شیرو تخم مرغ و عسل تولید می‌گرددو انواع مختلف ماهی پرورش وصید و خاویار تولید می‌گردد.

از دیگر فعالیت‌های اقتصادی شهرستان زنبورداری است که از رونق زیادی برخوردار است و براساس آمارگیری از زنبورداران، در سالجاری مقدار ۲۵۸ نفر از اعضاء تعاونی زنبورداران شهرستان آستارا با ۳۷۵۰۹ کلنی زنبورعسل مقدار ۷۹۴ تن عسل به ارزش اقتصادی سی و پنج میلیارد ریال پرورش دادند.[21] وجود دریای خزر علاوه بر اینکه صید ماهی را رواج داده‌است موجب ایجاد کارخانجات صدف کوبی گردیده که در آن‌ها از صدف‌های اطراف ساحل، خوراک طیور تهیه می‌کنند شهرستان آستارا از مراکز مهم کشاورزی در استان گیلان به‌شمار می‌رود که همه ساله بخش وسیعی از تولیداتی چون؛ برنج، کیوی، ازگیل، خرمالو، ذرت و گندم، علاوه بر عرضه در بازار مصرف داخلی به کشورهای حاشیه دریای خزر صادر می‌گردد.[22]

نخستین باغ کیوی گیلان در شهرستان آستارا با ۲۲ سال قدمت در فضایی به مساحت دو هکتار معروف به 'باغ کیوی ماهوتی دایر شده‌است. مرکز تحقیقاتی به منظور مطالعات کارشناسی ایجاد باغات کیوی در شمال و همه مناطق مستعد کشور در کنار قدیمی‌ترین باغ کیوی استان گیلان دایر می‌شود.[23] باغ کیوی برادران شیبانی به مساحت پنج هکتار در حومه آستارا هر ساله به تولید بیش از ۱۵۰ تن کیوی می‌پردازد.

پانویس

  1. «انتصاب فرماندار جدید آستارا با حکم وزیر کشور». وزارت کشور. ۴ اسفند ۱۳۹۵. دریافت‌شده در ۲۴ اسفند ۱۳۹۵.
  2. «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۹۵ - جمعیت و خانوار به ترتیب استان، شهرستان». مرکز آمار ایران. ۲۳ اسفند ۱۳۹۵. دریافت‌شده در ۲۴ اسفند ۱۳۹۵.
  3. «127 روز بارانی سال گذشته در آستارا». تابناک گیلان. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۴-۲۰.
  4. «ایرنا - پارسال آستارا با یکهزار و 711 میلی‌متر بارش 121 روز بارانی بود». ایرنا. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۴-۲۰.
  5. library Great Encyclopedia of Islam – Astara
  6. "Archived copy". Archived from the original on 20 March 2015. Retrieved 18 March 2015.
  7. "Archived copy". Archived from the original on 3 December 2013. Retrieved 12 August 2013.
  8. "Archived copy". Archived from the original on 21 July 2013. Retrieved 12 August 2013.
  9. https://gsi.ir/guilan/fa/page/3520/شهرستان-آستارا
  10. https://gsi.ir/guilan/fa/page/3520/شهرستان-آستارا
  11. «آغوش باز قدیمی‌ترین جنگل کره زمین بر گردشگران/ «فندقلو» نگین طبیعت - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency». www.mehrnews.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۲۹.
  12. «استقبال گردشگران از مناطق گردشگری و تفریحی شهر ساحلی آستارا». ایرنا. ۱۵ خرداد ۱۳۹۴. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ ژوئن ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۳۹۴/۰۴/۱۰. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  13. «بازدید بیش از 341 هزار نفر از جاذبه‌های گردشگری آستارا در تعطیلات عید فطر». خبرگزاری ایرنا. ۱۹ تیر ۱۳۹۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۲ اوت ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۳۹۵/۴/۲۰. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  14. «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۹۵ - جمعیت و خانوار به ترتیب استان، شهرستان» (اکسل). درگاه ملی آمار ایران. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۴-۱۹.
  15. مرکز آمار ایران
  16. «دانشنامه گیلانیکا». بایگانی‌شده از اصلی در ۴ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۷ ژوئن ۲۰۱۵.
  17. Pazuki Arman, Sohani MM (2013). "Phenotypic evaluation of scutellum-derived calluses in 'Indica' rice cultivars". Acta Agriculturae Slovenica. 101 (2): 239–247. doi:10.2478/acas-2013-0020.
  18. برنج. کام
  19. شمال نیوز
  20. سرزمین خبر
  21. «مدیریت جهاد کشاورزی آستارا». بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۷ ژوئن ۲۰۱۵.
  22. خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران
  23. خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.