ویلیام موریس

ویلیام موریس (به انگلیسی: William Morris) (مرگ ۱۸۹۶- زاده ۱۸۳۴) شاعر، هنرمند، طراح پارچه و انقلابی سوسیالیست که مشارکت بسیاری در تشکیل «اتحادیهٔ سوسیالیست» (با النور مارکس) داشت. موریس، هنرمندی بود که پس از فهم و مشاهدهٔ فقدان خلاقیت و آزادی هنری در پروسهٔ کار سرمایه‌داری، به کمونیستی انقلابی بدل گشت.

ویلیام موریس
ویلیام موریس اثر فریدریک هولیر، ۱۸۸۷
زادهٔ۲۴ مارس ۱۸۳۴
والتامستو، اسکس، انگلستان
درگذشت۳ اکتبر ۱۸۹۶ (۶۲ سال)
همرسمیت، میدلسکس (انگلستان), انگلستان
پیشههنرمند، طراح، نویسنده، سوسیالیستی
شناخته‌شده برایکاغذ دیواری و طراحی پارچه، داستان فانتزی / سوسیالیسم میانه
کارهای برجستهخبر از ناکجا آباد، چاه در انتهای جهان
ویلیام موریس

زندگی

موریس در ۲۴ مارس، ۱۸۳۴ در شهر والثامستو، اسکس، انگلستان به دنیا آمد. او تحصیلات خود را در دانشگاه آکسفورد ادامه داد و برای مدت کوتاهی، درس معماری خواند. او یکی از مؤسسان «مجلهٔ آکسفورد و کمبریج» به سال ۱۸۵۷ بود. او از بنیانگذاران و اعضا انجمن برداری پیشا رافائلی بود.

ادبیات خیال‌پردازی

وی به نظر مراد فرهادپور نخستین نویسندهٔ گونهٔ خیال‌پردازی است. وی نویسندهٔ کتاب چاه انتهای جهان (۱۸۹۶) است که نخستین داستان خیال‌پردازی (در مفهوم امروزی که جدا از داستان‌های خیالی گذشته و تنیده در زندگی روزمره بود) شمرده می‌شود و بسیاری آن را آتش‌زنهٔ چراغ ادبیات خیال‌پردازی امروزی که بزرگ‌ترین عرصهٔ آن در ادبیات زبان انگلیسی گشوده شده‌است، می‌شناسند. حال آن‌که هم‌دوره‌های او چون ادوارد پلانکت (لرد دانسنی) از داستان‌هایی در سرزمین‌های دور سخن می‌گفتند (که موریس با کتاب خبر از ناکجا نیز این‌گونه نوشت)، اما چاه انتهای جهان اش نخستین رمانی بود که در دنیایی کاملاً خیالی رخ می‌داد، نه اشاره‌ای به سرزمین‌های دوردست، یا آن‌جا که بشر در خیال خود می‌پروراند.

پیوند به بیرون

نگارخانه

منابع

    • «مدخل ویلیام موریس». مشارکت‌کنندگانِ دانش‌نامه‌ٔ هنر و ادبیات گمانه‌زن. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ نوامبر ۲۰۰۷.
    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ ویلیام موریس موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.