شکار
شکار یا نخجیر کُشتن یا به چنگ آوردن موجودی زنده توسط موجود زندهٔ دیگر است. به کسی که شکار میکند نیز شکارچی، یا نخجیربان گویند. شکار جانورانان توسط انسان برای تجارت شاملِ فروش پوست و مو، استخوان و عاج، گوشت و دیگر اجزای بدن یا برای تفریح (به اسم ورزش) انجام میشود.
شکار جرگه، که گاه در گذشته شکار قمرغه نامیده میشد، نوعی از شکار است که در آن مردم بسیاری نخجیر را احاطه نمایند تا حیوان به سمت شکارچی رانده شود. در هند به این نوع شکار هتهجوری گویند.
شکارچی غیرمجاز
شکار جانوران خارج از فصل شکار و بدون دریافت مجوزهای لازم، شکار غیرمجاز محسوب میشود. شکارچی غیرمجاز کسی است که بدون توجه به وضعیت زیستی جانوران و مقررات وضع شده برای حفاظت از گونههای در معرض نابودی، به شکار آنها میپردازد. شکارچیگری غیرمجاز از معضلات جوامع امروزی در سراسر جهان است و موجب قانونشکنی، آسیب به محیط زیست و نهایتاً آسیب به جوامع انسانی میشود.
تا مهرماه ۱۳۹۶ خورشیدی صدونوزده محیطبان بههنگام انجام مسئولیت محیطبانی و در رویاروییِ مستقیم با شکارچیان غیرمجاز، جان خود را از دست دادهاند.[3] همچنین شکارچیان غیرِ مجاز موجبِ آسیب و آزار جانوران میشوند. یکشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۶ خورشیدی و در پناهگاه حیات وحش میاندشت، یک شکارچی متخلف که یک آهو را زندهگیری و داخل کیسه کرده بود، به علت ترس از محیط بانان، آن را به درون جوی آب پرتاب کرد و باعث خفگی آهو شد.[4]
فصل شکار
فصل شکار دورهای زمانی در هر سال است که شکارچیان قانونی میتوانند با پرداخت هزینه و دریافت مجوزهای لازم و در محیطهای تعریف شده از سوی دولت و سازمان محیط زیست به شکار قانونی و کنترل شده بپردازند.
پایان فصل شکار هنگامهای است که به منظور محافظت گونهها از شکار و محافظت از جمعیت آنها در زمان جفتگیری، کم بودن جمعیت و شرایط بدِ زیستی برقرار میگردد.[5] شکار در زمانی که فصل شکار پایان یافتهاست، تخطی از قانون بوده و پیگرد دارد. عمدهٔ تلفات محیط بانان در هنگام انجام وظیفه، در رویارویی با شکارچیان غیرمجاز و در زمانی است که فصل شکار، پایان یافتهاست.
جریمهٔ شکار غیرمجاز در ایران
پس از مسایلی که در مورد شکار جانوران وحشی و انقراض برخی از گونههای جانوری و نیز کشتهشدن محیطبانان و جنگلبانان بهدست شکارچیان غیرِ مجاز در ایران بهوجود آمد، دولت و سازمان محیط زیست تلاش بسیاری را برای مقابله با این پدیده بکار بستند. سرانجام قانونی تصویب شد که بر اساس آن جریمهٔ شکار جانوران وحشی با توجه به مادهٔ سوّمِ قانون شکار و صید، بهطور متوسط حدود پنج برابر و برخی از گونهها تا بیش از ۱۰ برابر افزایش یافت.
تعرفههای جریمهٔ شکار غیرمجاز در ایران
در تعرفههای جدید برخی از جریمهها تا ۱۶ برابر نیز افزایش یافتهاست که نشان از اهمیّت حفظ گونههای جانوری دارد. در تعرفهٔ جدید جریمه پلنگ از ۵ میلیون تومان به ۸۰ میلیون تومان و یوزپلنگ از ۲۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافتهاست. جریمه گوزن زرد ایرانی از ۵ میلیون تومان به ۶۰ میلیون تومان، مرال و شوکا از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به ۳۵ میلیون تومان و قوچ و میش و کل و بز و جبیر به ۱۰ میلیون تومان افزایش یافت. همچنین انواع نهنگها از ۱۵ میلیون تومان به ۵۰ میلیون تومان افزایش یافت و فک خزری در دوره قبل جریمهای نداشت اما در جدول جدید جریمه ۱۵ میلیون تومانی برای آن در نظر گرفته شدهاست.[6][7]
عکسخانه
- بیست ریالی - پشت اسکناس عنوان: شکارگاه قرن سیزدهم هجری
جستارهای وابسته
منابع
- دقیقی: شیر گوزن و غرم را نشکرد ***چونکه تو اعدای ترا بشکری
- فردوسی: چو بهرام دانست کآمَدْش مرگ***نهنگی کجا بشکرد پیل و کَرگ
- سه رقمی شدن آمار شهدای محیطبان بایگانیشده در ۱۳ اوت ۲۰۱۸ توسط Wayback Machine تابناک
- «مرگ آهو در کیسه شکارچی متخلف». خبرگزاری مِهر. شناسهٔ خبر: 4025743 - یکشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۶–۱۳:۰۵. تاریخ وارد شده در
|تاریخ=
را بررسی کنید (کمک) - When can I hunt, Game Hunting, Recreation and Tourism; The Department of Sustainability and Environment (DSE), Government of Victoria, Australia., Accessed 4 December 2008. بایگانیشده در ۱ آوریل ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine
- جریمه شکار جانوران وحشی به بیش از پنج برابر افزایش یافت
- [خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) http://www.irna.ir]