جرج کرزن

لرد جُرج ناتانیل کرزن (به انگلیسی: Lord George Nathaniel Curzon)، از سیاستمداران و رجال معروف بیست و پنج سال نخست قرن بیستم در بریتانیا و ایران‌شناس بود.

عالی‌جناب

لرد جُرج ناتانیل کرزن

KG GCSI GCIE PC FBA
The Lord Curzon of Kedleston as Viceroy of India
وزیر مشاور در امور خارجه و مشترک‌المنافع
مشغول به کار
۲۳ اکتبر ۱۹۱۹  ۲۲ ژانویه ۱۹۲۴
پادشاهجرج پنجم (پادشاهی متحده)
نخست‌وزیردیوید لوید جرج
اندرو بونار لاو
استنلی بالدوین
پس ازآرتور بالفور
پیش ازرمزی مک‌دونالد
نایب‌السلطنه هند
مشغول به کار
۶ ژانویه ۱۸۹۹  ۱۸ نوامبر ۱۹۰۵
پادشاهملکه ویکتوریا
ادوارد هفتم
قائم‌مقامThe Lord Ampthill
پس ازThe Earl of Elgin
پیش ازThe Earl of Minto
Leader of the House of Lords
مشغول به کار
۳ نوامبر ۱۹۲۴  ۲۰ مارس ۱۹۲۵
پادشاهجرج پنجم (پادشاهی متحده)
نخست‌وزیراستنلی بالدوین
پس ازThe Viscount Haldane
پیش ازThe Marquess of Salisbury
مشغول به کار
۱۰ دسامبر ۱۹۱۶  ۲۲ ژانویه ۱۹۲۴
پادشاهجرج پنجم (پادشاهی متحده)
نخست‌وزیردیوید لوید جرج
اندرو بونار لاو
استنلی بالدوین
پس ازThe Marquess of Crewe
پیش ازThe Viscount Haldane
ریاست مجلس اعیان
مشغول به کار
۱۰ دسامبر ۱۹۱۶  ۲۳ اکتبر ۱۹۱۹
پادشاهجرج پنجم (پادشاهی متحده)
نخست‌وزیردیوید لوید جرج
پس ازThe Marquess of Crewe
پیش ازآرتور بالفور
مشغول به کار
۳ نوامبر ۱۹۲۴  ۲۰ مارس ۱۹۲۵
پادشاهجرج پنجم (پادشاهی متحده)
نخست‌وزیراستنلی بالدوین
پس ازThe Lord Parmoor
پیش ازآرتور بالفور
President of the Air Board
مشغول به کار
۱۵ مه ۱۹۱۶  ۳ ژانویه ۱۹۱۷
پادشاهجرج پنجم (پادشاهی متحده)
نخست‌وزیرهربرت هنری اسکویت
دیوید لوید جرج
پس ازThe Earl of Derby
پیش ازThe Viscount Cowdray
اطلاعات شخصی
زاده
جرج ناتانیل کرزن
George Nathaniel Curzon

۱۱ ژانویهٔ ۱۸۵۹
کدلستون، دربی شر، انگلستان، بریتانیا
درگذشته۲۰ مارس ۱۹۲۵ (۶۶ سال)
لندن، انگلستان، بریتانیا
حزب سیاسیحزب محافظه‌کار (بریتانیا)
همسر(ان)Mary Leiter
(ا. ۱۸۹۵–۱۹۰۶)
Grace Duggan
(ا. ۱۹۱۷–۱۹۲۵)
فرزندانماری کرزن, 2nd Baroness Ravensdale
Lady Cynthia Mosley
Lady Alexandra Curzon
محل تحصیلکالج بالیول، آکسفورد

زندگی‌نامه

در سال ۱۸۵۹ در دربی شر انگلستان متولد شد. پدرش اسقف نامداری بود.

جُرج دوران کودکی اش را زیر نظر دایه‌ای سختگیر و آموزگاری بسیار منضبط طی کرد و به همین علت از آغاز زندگی به رعایت انضباط و انجام تکالیف و قیود اخلاقی خو گرفت. در مدرسه ابتدایی نبوغ ذاتی خود را نشان داد و به جوایز لیاقت بسیاری دست یافت و در نامه‌نگاری و مقاله‌نویسی متبحر گردید.

در ۱۹ سالگی عازم آکسفورد شد. دوران پنج سال تحصیل در آکسفورد جُرج را با بسیاری از مسائل مهم روز و سیاستمداران زمانش آشنا کرد. نطق‌هایی که در «انجمن ادبی آکسفورد» ایراد می‌کرد و همچنین مقالاتی که برای روزنامه‌های لندن می‌نوشت به شناساندن او در محافل ذی‌نفوذ کمک شایانی کرد و همین شهرت موجب شد تا در سال ۱۸۸۶ اولین بار نماینده مجلس گردد و یک سال بعد سفر به دور دنیا را آغاز کرد و شیفته آسیا شد.

آنچه کرزن با دیدی محققانه و ژرف در اثنای این جهانگردی به رشته تحریر درآورد به شکل مقالاتی در روزنامه تایمز لندن به چاپ رسید و همین مقاله‌ها بود که استخوان‌بندی سه کتاب معروف وی، روسیه در آسیای مرکزی (۱۸۸۹)، ایران و قضیه ایران (۱۸۹۲) که نام‌آورترین اثر او بود و مشکلات خاور دور (۱۸۹۴) را تشکیل داد.

در سال ۱۸۹۱ با قبول مقام معاونت وزارت امور هندوستان اولین گام خود را در نردبان سیاست برداشت و سال ۱۸۹۹ نایب السلطنه هندوستان گردید و مدت هفت سال فرمان فرمایی و نیابت سلطنت در هندوستان را عهده‌دار بود. در خلال این مدت به کامیابی‌های بزرگ دست یافت، ولی به علت اختلاف نظر با وزارت جنگ انگلیس مجبور به استعفا گردید و در سال ۱۹۰۵ به انگلستان بازگشت و به ریاست دانشگاه آکسفورد برگزیده شد و تا مدتی به مطالعه و تحقیق و تألیف و اصلاح اوضاع دانشگاه پرداخت.[1]

در سال ۱۹۱۵ مجدداً وارد عرصه سیاست شد و به دولت ائتلافی هربرت هنری اسکویت پیوست و هنگامی که لوید جُرج بر سر کار آمد، او به عنوان لرد به ریاست مجلس اعیان رسید؛ و از آن پس یکی از اعضای هیئت دولت بود که به سیاست و امور جنگ جهانی اول پرداخت و در دولت پس از جنگ به عنوان وزیر خارجه انتخاب شد.[2] لرد کرزن یک سال پس از پایان جنگ جهانی اول (۱۹۱۹) در زمان وزارتش در امور خارجه سیاستی را اجرا کرد که بر اثر آن نزد ایرانیان منفور شد. در آن تاریخ به اشاره او میان وثوق‌الدوله نخست‌وزیر ایران و سِر پِرسی کاکس نماینده دولت بریتانیا قرارداد ۱۹۱۹ به امضا رسید که مقامات انگلیسی را ناظر بر سازمان‌های ارتشی و دارایی ایران می‌کرد. مسلماً انگیزه عقد چنین پیمانی ترس کرزن از ناحیه روس‌ها و تدبیرش برای ایجاد موانعی بر سر راه توسعه‌طلبی رژیم جدید شوروی و تحکیم سلطه انگلستان بر ایران بود.[3] او طی یادداشتی در خصوص قرارداد مذکور چنین نوشت:

«غرض… آن نیست که ما اختیار ایران را به دست گرفته یا خواهیم گرفت، بلکه مقصود آن است که حکومت ایران دریابد که ما تنها قدرت بزرگ در همسایگی آن هستیم که به سرنوشت ایران سخت علاقه‌مندیم، می‌توانیم و مایل ایم… ایران را در احیای ثروت‌هایش یاری کنیم.» «وی با رضایتمندی آن را شاهکاری دیپلماتیک به‌شمار می‌آورد و این گونه می‌نویسد: «پیروزی بزرگی است و من به تنهایی آن را به انجام رسانده‌ام».[4]

لرد کرزن پس از پنج سال خدمت در پست وزارت امور خارجه سرانجام در بیستم مارس ۱۹۲۵ بر اثر بیماری در ۶۶ سالگی درگذشت.

وی در طول دوران خدمت خود در امور خارجه نقش بزرگی در سیاستگذاری بریتانیا ایفا کرد و در محافل سیاسی صاحب نظر در امور ایران و هندوستان شناخته می‌شد؛ هرچند خاطره تلخ پافشاری او در عقد قرارداد ۱۹۱۹ با ایران طبعاً داوری هر دانش‌پژوه ایرانی را دربارهٔ او متأثر می‌سازد.

کنایه رهبر ایران

رهبر ایران در ۱۲ شهریور سال ۹۴ با اشاره به ادبیات نامناسب دولتمردان آمریکایی در قبال جمهوری اسلامی ایران، این مواضع را شبیه ادبیات «لرد کرزن» انگلیسی خواند. او گفت:

«آقایان و خانم‌ها در مجموعه هیئت حاکمه آمریکا مثل انگلیسی‌های قرن نوزدهم حرف می‌زنند؛ یعنی از دنیا و از تاریخ، واقعاً دو قرن عقبند، یک جوری حرف می‌زنند که فرض کنید «لرد کرزن» در یک زمانی در خلیج فارس نسبت به ایران یا نسبت به منطقه حرف می‌زد؛ حرف زدنشان اینجوری است؛ دنیا فرق کرده. امروز ابرقدرت‌ها چنین قدرتی ندارند، چنین توانایی‌ای ندارند، عرضه یک چنین کاری را ندارند؛ بعد هم طرف، جمهوری اسلامی است؛ طرف، فلان کشور عقب‌افتاده فلان قاره نیست که شما هرچه دلتان بخواهد بگویید.»

کرزن در سال ۱۸۹۸ در کتاب خود نوشته‌است:

«برتری و تسلط نفوذ روسیه در شمال ایران باید با تفوق و تسلط بریتانیا در جنوب کشور ایران در حال تعادل و توازن باشد. الزامی وجود ندارد که به تقسیم ارضی کشور ایران بین دو قدرت بیندیشیم و به نظر می‌رسد که هیچ‌کدام از دو قدرت بریتانیا و روسیه تمایلی ندارند تا باری دیگر بر مسئولیت‌های خود بی‌فزایند. اما تقسیم ایران به مناطق نفوذ و کنترل و نظارت بر آن مسئله‌ای است که با وجود چنین ملت وامانده و فرسوده و حکومتی رو به زوال در آینده غیرقابل اجتناب به نظر می‌رسد.»

منابع

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به جرج کرزن در ویکی‌گفتاورد موجود است.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ جرج کرزن موجود است.
  1. . نصرالله نیک‌بین، فرهنگ جامع خاورشناسان مشهور و مسافران به مشرق زمین، ج ۲، تهران: آرون، ۱۳۷۹، ص ۸۰۰–۸۰۴.
  2. هرولد جُرج نیکلسون، آخرین سال‌های زندگی سیاسی لرد کرزن، برگردان اصغر قراگوزلو، تهران: مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، ۱۳۸۰، ص ی.
  3. نصرالله نیک‌بین، ص ۸۰۴.
  4. هرولد جُرج نیکلسون، ص ۱۱۹.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.