پل لاتیدان

پل لاتیدان یک بنای تاریخی مربوط به دوره صفویه  است که در ۵۰ کیلومتری غرب بندرعباس، روستای نیمه کار، استان هرمزگان قرار دارد. این اثر در تاریخ یکم اردیبهشت ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۰۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.[1]

پل لاتیدان
نمایی از سی وسه پل لاتیدان
نامپل لاتیدان
کشورایران
استاناستان هرمزگان
شهرستانشهرستان خمیر
بخشمرکزی
اطلاعات اثر
نام محلیپلوند
سال‌های مرمت۱۳۷۹٬۱۳۸۶٬۱۳۹۶
کاربریپل
کاربری کنونیتاریخی،گردشگری
دیرینگیصفویه
دورهٔ ساخت اثرصفویه
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۲۰۰۵
تاریخ ثبت ملی۱ اردیبهشت ۱۳۷۷
اطلاعات بازدید
امکان بازدیدوجود دارد
پل لاتیدان
نام رسمی پل لاتیدان
محل شهرستان خمیر، روستای نیمه کار
شمار دهنه‌ها ۲۳۳
درازا ۱۰۰۰ متر

این پل، بر روی رودخانهٔ کول در جاده لار و ۷۰ کیلومتری غرب بندرعباس قرار دارد، از این‌رو به پل کول نیز معروف است.

پل لاتیدان در دوران شاه‌عباس بزرگ، برای انجام لشکرکشی برای بیرون راندن پرتغالی‌ها ساخته شده‌است و پس از پایان کار لشکرکشی، در اختیار کاروان بازرگانی قرار گرفت.

پل لاتیدان (پل‌کول)، کمابیش ۲۳۳ دهانه و بیش از ۱۰۰۰ متر درازا، از درازترین پل‌های تاریخی این سرزمین است. این پل که از شاهکارهای دوران صفویان است و برخلاف دیگر پل‌های دوران صفویان که با آجر ساخته شده‌اند، با سنگ‌های بی‌شکل ساخته شده‌است.

در میان دهانه‌های این پل، چشمه اتاق‌هایی در دو اشکوب ساخته شده که بر زیبایی این سازه، افزوده‌است. این پل، یکی از والاترین نمونه‌های پل‌سازی تاریخی کشور است.

این پل تاریخی در زمان‌های دور محور ارتباطی بندرعباس به لارستان بوده از روستاهای لاتیدان، مُغ احمد، دشت سراهو، کاروانسرای جونگوی، آرابی، قلعه پارو و کهورستان عبور کرده و به لارستان می‌رسد. با وجود اینکه درازای پل لاتیدان (پل‌کول)، سه برابر سی و سه پل اصفهان است و تاکنون گام‌های اندکی برای بازسازی، استحکام‌بخشی و نگاه‌داری این پل برداشته شده‌است. به‌گونه‌ای که تنها در سال‌های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۶، بازسازی اندکی بر روی آن به عمل آمده‌است.

از آن‌جا که این پل، در مسیر آبراهه‌های چندی قرار دارد و در فصل بارندگی، حجم آب در زیر پل بسیار زیاد است، از این رو باید با تعیین اعتبارات ملی برای این اثر ملی، کار بررسی‌های استحکام‌بخشی و بازسازی این پل آغاز شود، پیش از آن‌که این اثر که پس از گذشت سال‌ها بر اثر یک سیلاب سر برآورده‌است، در اثر سیلاب دیگری فرو ریزد و نابود شود.

نگاره

منابع

  1. «آثار ثبت شده». اداره‌کل میراث فرهنگی،گردشگری وصنایع دستی استان هرمزگان. ۲۰ دی ۱۳۹۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ ژانویه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۱۶ ژانویه ۲۰۲۱.

جستارهای وابسته

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.