فیجی

فیجی با نام رسمی جمهوری جزایر فیجی (Republic of the Fiji Islands) کشور جزیره‌ای در منطقهٔ ملانزی در اقیانوس آرام جنوبی است که در ۲ هزار کیلومتری جزیرهٔ شمالی زلاندنو قرار گرفته‌است. پایتخت و بزرگ‌ترین شهر فیجی شهر سووا است. در فیجی سه زبان انگلیسی، فیجیایی و هندی فیجی رسمیت دارند. جمعیت فیجی ۸۹۶،۰۰۰ نفر [13]و واحد پول آن دلار فیجی است که در حال حاضر (می ۲۰۱۸) هر دلار فیجی معادل حدود ۴۸ سنت آمریکایی می‌شود. ۷۰ درصد مردم این کشور مسیحی، حدود ۲۶ درصد هندو و ۴ درصد نیز مسلماناند.

جمهوری فیجی

  • Matanitu Tugalala o Viti (فیجیایی )
  • फ़िजी गणराज्य (فیجی هندی )

فیجی
نشان ملی
شعار: "Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui" (فیجیایی )
"از خدا بیم دار و ملکه را ارج گذار[1] "
سرود: "خدا فیجی را خجسته بدارد"
پایتختسووا[2]
۱۸°۱۰′ جنوبی ۱۷۸°۲۷′ شرقی
بزرگترین شهرپایتخت
زبان(های) رسمیزبان فیجیایی
زبان انگلیسی
هندی فیجی[3]
زبان(های) محلیRotuman
گروه‌های قومی
(2016[4])
دین(ها)
(۲۰۰۷[5])
نام(های) اهلیتFijian
حکومتحکومت متمرکز نظام پارلمانی جمهوری
 رئیس‌جمهور
جورج کونروت
 نخست‌وزیر
فرانک باینیماراما
 رئیس مجلس
اپلی نایلاتیکاتو
قوه مقننهParliament
استقلال
 از بریتانیا
۱۰ اکتبر ۱۹۷۰
 Republic
۷ اکتبر ۱۹۸۷
مساحت
 کل
۱۸٬۲۷۴ کیلومترمربع (۷۰۵۶ مایل‌مربع) (151ام)
 آبها (٪)
جزیی
جمعیت
 برآورد سال ۲۰۱۸
۹۱۲٬۲۴۱[6] (161ام)
 سرشماری ۲۰۱۷
۸۸۴٬۸۸۷[7]
 تراکم
۴۶٫۴ /به ازای هر کیلومترمربع (۱۲۰٫۲ /مایل‌مربع) (148ام)
تولید ناخالص داخلی (GDP)  برابری قدرت خرید (PPP)برآورد ۲۰۱۸ 
 کل
$۹٫۱۱۲ میلیارد[8]
 سرانه
$۱۰٬۲۵۱[8]
تولید ناخالص داخلی (GPD) (اسمی)برآورد ۲۰۱۸ 
 کل
$۵٫۲۲۳ میلیارد[8]
 سرانه
$۵٬۸۷۶[8]
شاخص جینی (۲۰۱۳)۳۶٫۴[9]
شاخص توسعه انسانی (۲۰۱۹) ۰٫۷۲۴[10]
98th
واحد پولدلار فیجی (FJD)
منطقه زمانییوتی‌سی+۱۲ (FJT)
 تابستان (ساعت تابستانی)
یوتی‌سی+۱۳[11] (FJST[12])
جهت رانندگیچپ
پیش‌شماره تلفنی+۶۷۹
کد ایزو ۳۱۶۶FJ
دامنه سطح‌بالا.fj

نزدیکترین همسایگان آن از غرب وانوآتو، از جنوب غرب کالدونیای جدید ِ فرانسه، از جنوب شرق جزیرهٔ کرمادچ نیوزیلند، از شرق ساموآ، از شمال شرق جزایر والیس و فوتونایِ فرانسه و از شمال تووالو است. این کشور از ۳۲۲ جزیره و ۵۳۳ صخره تشکیل شده‌است. تنها ۱۰۶ جزیره آن مسکونی هستند و ۸۷ درصد جمعیت کشور در دو جزیره اصلی زندگی می‌کنند.

در سده‌های هفدهم و هجدهم میلادی هلندی‌ها و بریتانیایی‌ها فیجی را کشف کردند که تا سال ۱۹۷۰ مستعمرهٔ بریتانیا به‌شمار می‌رفت. فیجی با توجه به جنگل‌های بسیار، منابع زیرزمینی و ذخایر ماهیان، یکی از پیشرفته‌ترین اقتصادهای منطقهٔ اقیانوسیه را داراست. امروزه مهمترین منبع تجارت خارجی این کشور گردشگری و صادرات شکر است.

جمهوری فیجی در حال حاضر رئیس گروه ۷۷ است. فیجی از اعضای جدید جنبش غیرمتعهدها است و پس از استرالیا، نیوزیلند و پاپوآ گینه نو، چهارمین کشور بزرگ حوزه اقیانوسیه محسوب می‌شود.[14]

تاریخ

سفال‌های بدست آمده از شهرهای فیجی نشان می‌دهد این جزایر از ۱۰۰۰ تا ۳۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح مسکونی بوده‌است اما مسئله مهاجرت اقیانوس آرام هم هنوز مطرح است. فیجی از سده ۱۸ به دست بریتانیا افتاد و در سال ۱۸۷۴ مستعمرهٔ این کشور گشت، فیجی در ۱۰ اکتبر ۱۹۷۰ از بریتانیا اعلام استقلال کرد.

بسیاری بر این باورند که اهالی فیجی از جنوب شرقی آسیا و از طریق اندونزی به این کشور آمده‌اند، یعنی از زمانی که جزایر ملانزی و پلی‌نزی متحد شدند و یک جامعه توسعه یافته را پیش از رسیدن اروپایی‌ها، پدیدآوردند.

نخستین گروه اروپایی‌های کاشف فیجی در سال ۱۶۴۳ به رهبری «آبل تاسمان» هلندی پای به این جزیره گذاشتند و سپس در سال ۱۷۷۴ کاپیتان انگلیسی «جیمز کوک» کار آنها را دنبال نمود. اما معتبرترین روایت، مربوط به کشف فیجی توسط کاپیتان «ویلیام بلای» در سال ۱۷۸۹ است.

بازرگانان و دریانوردان اروپایی و استرالیاییان نخستین گروه‌هایی بودند که به این کشور آمدند و در آن اقامت گزیدند. مبلغان مذهبی در اوایل سده ۱۹ به فیجی آمدند و پادشاه فیجی در سال ۱۸۵۴ به آیین مسیحیت گروید. در در این هنگام آدم‌خواری ملغی گردید و جنگ‌های قبیله‌ای پایان یافت. در تاریخ ۱۰ اکتبر ۱۸۷۴ فیجی به مستمره بریتانیای بزرگ تبدیل شد و از سال ۱۸۷۹ تا ۱۹۱۶ کارگران هندی به این جزیره آمدند و در کشتزارهای نیشکر به کار مشغول شدند. این کارگران بعدها به مزرعه‌داران و بازرگانان مستقل تبدیل شدند به‌طوری که هندی‌ها هم‌اکنون کنترل بازرگانی فیجی را در اختیار دارند.

سیاست

فیجی تا پیش از کسب استقلال در سال ۱۹۷۰، مستعمره بریتانیا بود. در این کشور در سال ۱۹۸۷ نظام جمهوری را پذیرفت و طبق قانون اساسی سال ۱۹۹۷ نظامی دموکراتیک بر آن حاکم شده‌است. رئیس‌جمهور توسط شورای عالی رؤسا انتخاب می‌شود و قدرت اجرایی در دست وی است. دوره ریاست جمهوری ۵ سال است.

ژنرال سیتیونی رابوکا که دو ارتش در رهبری می‌کرد طی کودتایی در سال ۱۹۸۷ به قدرت رسید، در همین سال در فیجی نظام جمهوری برقرار گردید. راتو سیر کامیسسه مارا در سال ۱۹۹۴ رئیس‌جمهور فیجی شد، رئیس‌جمهور سابق، ژنرال سیتیونی رابوکا از حزب سیاسی فیجی نیز در سال ۱۹۹۲ در اولین انتخابات بعد از کودتا به سمت نخست‌وزیری رسید. در سال ۲۰۰۰ میلادی راتو ژوزفا ایلوئیلو رئیس‌جمهور و لایسنیا کاراسه نیز به عنوان نخست‌وزیر انتخاب شدند.

جغرافیا

فیجی در قلب اقیانوس آرام و در نیمه‌راه بین خط استوا و قطب جنوب و بین طول جغرافیایی ۱۷۵ و ۱۷۸ غربی و عرض ۱۵ و ۲۲ جنوبی واقع شده‌است. این کشور در تقاطعی واقع شده که مستقیماً به شمال نیوزیلند و غرب استرالیا یعنی دو کشور اصلی اقیانوس آرام منتهی می‌شود و در پیرامون آن سایر جزایر اقیانوس آرام هم‌چون تونگا، ساموآ، وانوآتو و کالدونیای جدید قرار دارند.

مساحت فیجی ۱۸٬۲۷۴ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۸۹۶،۰۰۰ نفر است. فیجی از بیش از ۳۰۰ جزیره تشکیل شده‌است و به صورت مجمع الجزایر می‌باشد. جمعیت فیجی اکثراً بین بومیان فیجی و نژاد هندی تقسیم شده‌است. بیشتر جمعیت فیجی در دو جزیرهٔ ویتی لوو[15] و وانوآ لوو[16] ساکن هستند. از شهرهای مهم فیجی می‌توان به، لائوتوکا[17] ۵۲٬۲۲۰ نفر، نادی[18] ۴۲٬۲۸۴ نفر، لاباسا[19] ۲۷٬۹۴۹ نفر و نائوسوری ۲۰۰۰ نفر اشاره کرد.

دو جزیره اصلی فیجی عبارتند از «ویتی لوو» با ۱۰۴۲۹ کیلومتر مربع و «وانا لووو» با ۵۵۵۶ کیلومتر مربع که مجموعاً حدود ۸۷ درصد مساحت زمین این کشور شامل می‌شوند. بالغ بر ۸۳ درصد زمین‌ها در مالکیت بومیان فیجی، ۹ درصد در مالکیت دولت و ۸ درصد بقیه نیز سرزمین آزاد می‌باشند. تنها ۱۶ درصد خاک این کشور قابل کشت است که عمدتاً در دشت‌ای ساحلی، دلتای رودخانه‌ها و دره‌ها واقع شده‌اند.

فیجی دارای آب و هوای استوایی با دو فصل اصلی گرم و مرطوب از ماه نوامبر تا آوریل و فصل خنک و خشک، از ما مه تا اکتبر است و در تمام طول سال، بادهایی بر فراز فیجی می‌وزد که باعث تعدیل هوا می‌شود و میانگین دمای هوا از ۲۲ درجه سانتی‌گراد در ماه‌های خنک سال تا ۲۶ درجه در ماه‌های گرم، در نوسان است. پایتخت این کشور شهر سووا با ۱۷۲۳۹۹ نفر جمعیت می‌باشد.

تقسیمات کشوری

فیجی به چهار ناحیه تقسیم شده که این نواحی جمعاً به ۱۴ استان تقسیم شده‌اند. جزیره روتوما و متعلقات آن حالت خودمختار دارد و خارج از این تقسیمات کشوری قرار می‌گیرد.

محل ناحیه مرکز استان‌ها
مرکزی سووا ۵ استان: نایتاسیری، ناموسی، ریوا، سروآ، و تایلوو.
شرقی لووکا کاداوو، لائو، لومایویتی.
شمالی لاباسا بوآ، کاکادرو، ماکوآتا.
غربی لاتوکا با، نادروگا-ناوسا، را.

اقتصاد

واحد پول فیجی، دلار با واحد جزء (سنت) نام دارد. 1FJD = 0.48 US Dollar (در می ۲۰۱۸) صادرات فیجی را، شکر، طلا، نارگیل و زنجبیل دربر می‌گیرد. فیجی از اعضای کشورهای مشترک‌المنافع به‌شمار می‌رود.

مردم

۵۲٪ نژاد این کشور را فیجیایی (بومیان فیجی)، ۴۱٪ را نیز هندی‌ها تشکیل می‌دهند، همچنین دین ۷۰٪ مردم فیجی مسیحی، ۲۶٪ هندو و ۴٪ نیز مسلمان است. زبان‌های رسمی فیجی را، انگلیسی، فیجیایی و هندی تشکیل می‌دهند.

فرهنگ

فرهنگ فیجی ترکیبی غنی از فرهنگ بومی، چینی، اروپایی و هندی شامل دموکراسی اجتماعی، زبان، غذا (عمدتاً غذاهای دریایی و سبزیجات)، پوشاک محلی، سیستم اعتقادی، معماری، هنر، صنایع دستی، موسیقی و رقص و ورزش است.

گردشگری

فیجی به مقدار قابل توجهی دارای گردشگر است که از جزایر نادی و دنارو دیدن می‌کنند. این کشور دارای اماکن غواصی زیاد و امکان دیدن کرانه‌های مرجانی است که از جاذبه‌های گردشگری این کشور به‌شمار می‌آیند. بودجه زیادی صرف بازکردن استراحتگاه‌ها در مناطق دور افتاده جهت افزایش گردشگری انجام شده‌است.[20]

پانویس

  1. "About Fiji – History, Government and Economy". www.fijihighcommission.org.uk. Archived from the original on 30 August 2018. Retrieved 1 September 2018.
  2. Although Suva is the largest population center that is classified as a "city", the town of Nasinu has a population that is slightly higher than Suva's. See "Age, Sex and Marital Status by Urban and Rural Enumeration, Fiji 2007". statsfiji.gov.fj. Fiji Bureau of Statistics. Archived from the original on 16 October 2017. Retrieved 5 June 2017.
  3. Compare: "Constitution of the Republic of Fiji". fiji.gov.fj. The Fijian Government. Archived from the original on 11 October 2016. Retrieved 14 March 2017. Subsection 3(3) reads: "This Constitution is to be adopted in the English language and translations in the iTaukei and Hindi languages are to be made available." Subsection 31(3) clarifies that Fiji Hindi is the intended meaning of "Hindi".
  4. "World Population Prospects 2017". United Nations-Population Division. 1 July 2017. Archived from the original on 19 September 2016. Retrieved 4 April 2018.
  5. Government of Fiji (10 January 2018). "Fiji Bureau of Statistics Releases 2017 Census Results". Archived from the original on 3 November 2018. Retrieved 3 November 2018.
  6. "Fiji". International Monetary Fund.
  7. "Gini Index". World Bank. Archived from the original on 7 November 2017. Retrieved 5 November 2017.
  8. "Human Development Report 2019" (PDF). United Nations Development Programme. 2019. p. 9. Archived from the original (PDF) on 24 October 2018. Retrieved 9 December 2019.
  9. "Fiji Reignites Daylight Saving Time on November 29". timeanddate.com. 10 November 2009. Archived from the original on 30 December 2009. Retrieved 2 May 2010.
  10. "FJST – Fiji Summer Time". timeanddate.com. Archived from the original on 20 October 2012. Retrieved 24 October 2012.
  11. «World Population Prospects - Population Division - United Nations». population.un.org. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۶-۱۲.
  12. «جمهوری فیجی در حال حاضر رئیس گروه هفتاد و هفت است». بایگانی‌شده از اصلی در ۹ مارس ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۳۱ اوت ۲۰۱۳.
  13. Viti Levu
  14. Vanua Levu
  15. Lautoka
  16. Nadi, Fiji
  17. Labasa
  18. Fiji Travel Information and Travel Guide. Lonely Planet. Retrieved April 2010.

منابع

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به فیجی در ویکی‌گفتاورد موجود است.
  • بیات، اصغر: آشنایی با کشور فیجی و تعاونی‌های آن. در: مجله «تعاون». دوره جدید، دی ۱۳۸۲ - شماره ۱۴۸. (از صفحه ۲۴ تا ۲۶).
ویکی‌سفر یک راهنمای سفر برای فیجی دارد.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ فیجی موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.