عقیق

عَقیق یا آگات گونه‌ای سنگ گران‌بها است. عقیق یمن از گرانبهاترین عقیقهاست که یکی از راههای شناخت ان تراشدار بود عقیق است . امروزه در ایران تراش‌های متعددی قابل توجه اساتید میباشد که معروفترین آن‌ها تراش ثبتی و تراش قطعی وهمچنين تراش باپشت كاس مى باشد.نگینهایی که دارای سمبه‌های دایره و حلالی یا اصطلاحاً سمبهٔ ناخنی و نشانهایی مخصوص هستند که آن‌ها هم جزو عقیق‌های یمنی می‌باشند. عقیق در اسلام، یکی از احجار کریمه (یاقوت، فیروزه، دُرّ، عقیق، زبرجد، مرجان، لؤلؤ، الماس) است که دارای فواید جسمی و معنوی زیادی است.

عقیق
کلیات
ردهکانی
فرمولSiO2
ویژگی‌ها
رنگسفید تا خاکستری، آبی روشن، آبی متمایل به بنفش(کبود)، نارنجی تا سرخ، سیاه
حالت بلوریسنگ چخماق نهان‌بلورین
ساختارریزبلور لوزی‌پهلو
چگالی
۲٫۶۴-۲٫۵۸
دوشکستگیتا ۰٫۰۰۴+

کانی شناسی

عقیق سنگی سیلیسی و نوعی از در کوهی است که بیشتر از سنگ یمانی تشکیل شده‌است. ترکیب شیمیایی آن ۱۰۰% SiO۲ یا سیلیس است که البته گاهی عناصری نظیر Al، Fe، Mg، Ca، Ni، Cr در کنار آن قرار می‌گیرد. ویژگی عقیق ریزدانه بودن آن و روشنی رنگش است.[1] عقیق درخشنده و دارای چمک بلورین می‌باشد، بهترین آن سرخ، زرد و سفید است. گونه‌ای از آن که ذرات فراوان میکا دارد و براق است دلربا نامیده می‌شود.[2] شکل بلورهای عقیق، نازک و شش گوش است این کانی در هیدروکسید پتاسیم (KOH) حل می‌شود.

منابع

  1. Wikipedia contributors, "Agate," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Agate&oldid=205474813
  2. لغتنامه دهخدا، سرواژه عقیق.

پانویسĀ

  • ۱^ Cryptocrystalline silica
  • ۲^ Rhombohedral Microcrystalline
  • ۳^ birefringence
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.