انگشتر

اَنگُشتَر یا حَلقهٔ دست نواری معمولاً از جنس فلز است که معمولاً به عنوان آلت زینتی به دور انگشتان دست قرار می‌گیرد.[1]

تعدادی انگشتر

انگشتر که به انگشت می‌شود یکی از نمادین‌ترین جواهر آلات است زیرا بعضی از انگشترها حلقه ازدواج هستند و بعضی از انگشترها میراث خانوادگی اشخاصند که از مادر یا پدر آنها به ارث رسیده‌است. حلقه‌های ویژه انگشت دست را انگشتر نیز می‌گویند. حلقه‌های زینتی دیگری برای بازو یا گردن نیز وجود دارد. برخی از انگشترها بسیار بزرگ و درشت هستند که برای دستان ظریف و کوچک مناسب نیست. اما افرادی با انگشتان کشیده در انتخاب مدل انگشتر آزادند.

انواع انگشتر

انگشتر عقیق

انگشتر عقیق، انگشتری معمولاً با رکاب نقره است که سنگ زینتی آن سنگ عقیق باشد و سنگ عقیق نوعی در کوهی و از جنس سیلیس می‌باشد.

انگشتر عقیق انواعی دارد که به علت تفاوت رنگ‌ها و طرح‌ها یا براقیت و … به اسامی مختلفی نامگذاری شده‌ است، با ارزش ترین نوع آن عقیق یمنی است.

انگشتر ازدواج

انگشتر ازدواج (Wedding rings): در مراسم ازدواج و به عنوان نشان و نماد عهد و پیمان بین دو نفر در نظر می‌شود و عموماً پس از قرائت خطبه عقد و با جابجایی بین خانم و آقا به صورت پیشکش استفاده آن آغاز گشته و به منظور نشان دادن پایبندی به عهد و پیمانِ زناشویی تا پایان عمر به عنوان یادگاری مهم حفظ می‌شود.

انگشتر نمادین و سمبلیک

این سبک از انگشتر بیشتر در بین افراد عضو در کلوپ‌های خاص، فارغ التحصیلان دانشگاه یا محصلین، اعضای باشگاه‌های ورزشی و غیره کاربرد دارد و غالباً شامل انگشترهای متحدالشکلی می‌شود که اعضا به نشانه اشتراک فکری، شغلی یا موارد دیگر سفارش داده و از آن استفاده می‌کنند.

روش های ساخت انگشتر

انگشتر به دو روش سنتی یا دست ساز و ماشینی یا ریختگری ساخته می شود.

انگشتر دست ساز

انگشترهای دست ساز با روش سنتی و ابزارهای ابتدایی ساخته می شوند. در این روش هنرمند انگشتر را با ابزارهای ابتدایی و به روش سنتی می سازد. تمام زیبایی اثر به ذوق، سلیقه و مهارت هنرمند بستگی دارد.

میز تولید انگشتر به روش سنتی در کارگاه یاقوت کویر استان قم

روش ریختگری یا ماشینی

در این روش با استفاده از طراحی کامپیوتری، ساخت مدل با رزین، قالب گیری و ماشین آلات ریختگی انگشترها تولید می شوند.

گرچه در این روش حجم تولید محصولات بسیار بالاتر از انگشترهای دست ساز می باشد ولی انگشترهای دست ساز به جهت هنر دست و اعتبار هنرمند خالق اثر ارزش بیشتری از انگشترهای ماشینی دارند.


تولید انگشتر نقره دست ساز در ایران

آمار دقیقی از میزان تولید انگشتر نقره در کشور در دسترس نیست اما مطابق نظر اکثر خبرگان و صاحب­نظران این صنعت شهرهای تبریز٬ زنجان٬ مشهد، قم، اصفهان، تهران و یزد مهمترین و فعال­ترین استان­های تولید کشور در این زمینه می­باشند. اکثر کارهای تولید شده در شهرهای قم و اصفهان در زمره کارهای نفیس به حساب آمده و توسط استادکاران این شهرها و با صرف زمان زیاد تولید می‌­شود اما اکثر کارهای تولید شده در شهر مشهد به روش سری کاری تولید می­شود. در این روش قسمت­‌ها و تراش­‌های مختلف یک انگشتر توسط چند نفر انجام شده و سرعت تولید محصولات بسیار زیاد می­‌شود. با این حال کیفیت این انگشترها نسبت به انگشترهای دست­ساز تولید شده در استان­های قم و اصفهان پایین­‌تر می­‌باشد.[2]

شهر مشهد تعداد کارگاه­های بیشتری نسبت به قم دارد و در عین حال تولید انگشتر آن بسیار بیشتر از مجموع تولیدات سایر شهرها می‌باشد. این امر به دلیل تولید انگشتر به صورت سری سازی و با حجم زیاد است. پس از مشهد، قم قطب تولید انگشتر ایران به حساب آمده و اکثر تولیدکنندگان این شهر به ساخت انگشترهای دست­ساز هنرمندانه می­‌پردازند.[2]

قم شهر ملی انگشتر

شهر قم به واسطه وجود تعداد زیاد هنرمندان انگشترساز از سوی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران در دومین جلسه مراسم اعطای گواهی‌نامه شهرها و روستاهای ملی صنایع‌دستی که صبح روز دوشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۹ در محل سالن آبی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد، به عنوان شهر ملی انگشتر انتخاب گردید. [3]

منابع

  1. «Finger_rings». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ سپتامبر ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۷ ژوئن ۲۰۰۸.
  2. «هنر ساخت انگشتر دست‌ساز استان قم». خوشه انگشتر استان قم. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۶.
  3. «قم، شهر ملی انگشتر شد. نزدیک شدن انگشتر سازان قم به جایگاه اصلی خود». خوشه انگشتر استان قم. ۲۰۲۰-۰۷-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۱۷.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ انگشتر موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.