شرق آسیا

آسیای شرقی یا شرق آسیا منطقه‌ای از آسیا است که بر پایهٔ جغرافیا یا فرهنگ تعریف می‌شود. از دید جغرافیایی این منطقه شامل کشورهای چین، مغولستان، کره (شمالی و جنوبیتایوان، ژاپن و مناطق خودمختار هنگ کنگ و ماکائو ۱۲ میلیون کیلومترمربع یا ۲۶٫۵٪ از خاک قارهٔ آسیا را شامل می‌شود که تقریباً ۱۴ درصد بزرگ‌تر از مساحت کل قاره اروپا می‌باشد. بیش از ۱/۵ میلیارد نفر در این منطقه از جهان زندگی می‌کنند که حدود ۳۸٪ جمعیت آسیا و ۲۲٪ یا بیش از یک‌پنجم جمعیت جهان است. این منطقه با تراکم جمعیتی ۱۳۳ نفر در هر کیلومتر مربع در قیاس با میانگین جهانی ۴۵ نفر در هر کیلومتر مربع (سه برابر) یکی از پرجمعیت‌ترین مناطق جهان به‌شمار می‌رود. در این بین، مغولستان کمترین تراکم جمعیتی را دارد. البته بیشتر این جمعیت در مناطق ساحلی متمرکز است کما این که مغولستان و نواحی غربی از تراکم جمعیت بسیار پایینی برخوردار هستند به گونه‌ای که مغولستان کم‌تراکم‌ترین کشور مستقل جهان به حساب می‌آید.

آسیای شرقی.

از منظر تاریخی بسیاری از جوامع آسیای شرقی بخشی از دایرهٔ فرهنگ چینی بوده‌اند و واژگان و خط آسیای شرقی بیش‌تر مربوط به زبان چینی باستان و خط چینی هستند. ادیان عمده شامل بودیسم، کنفسیانیسم یا نوکنفسیانیسم، تائوگرایی، ادیان قومی چین، شینتو در ژاپن، شمنیسم کره می‌باشد. این ترکیب از زبان، فلسفهٔ سیاسی و دین (همراه با هنر، معماری، مراسم‌ها و غیره)، با ساختار جغرافیایی آسیای شرقی در بیش‌تر نقاط مشترک می‌باشد.

آسیای شرقی عبارت نوین برای نام سنتی «شرق دور» است که جایگاه جغرافیایی منطقه را نسبت به اروپا تا به خود آسیا می‌سنجد.

تاریخ

سلسله‌های حکومتی چینی مدت طویلی بر امور فرهنگی، تجارتی و نظامی منطقه سیطره داشته‌اند به گونه‌ای که شواهد به دست آمده نشان می‌دهد حکام ژاپن و کره نیز به آن‌ها خراج پرداخت می‌کرده‌اند. نشان‌هایی نیز از تبادلات فرهنگی بین چینی‌ها و قدرت‌های منطقه‌ای و همسایه‌ها وجود دارد.

از زمانی که ارتباطات با دنیای غرب قوت پیدا کرد، قدرت چینی‌ها شروع به اضمحلال نمود. در همین زمان ژاپن که از زیر یوغ چینی‌ها خارج شده بود جایگاه خود را به عنوان کشوری مستقل تثبیت کرد. در جریان جنگ جهانی دوم کره، تایوان، بیشتر شرق چین، هنک کنگ و ویتنام به کنترل ژاپنی‌ها درآمد. با شکست ژاپن در این جنگ کره مستقل شد و پس از شکست جمهوری خواهان از کمونیست‌ها در چین، تایوان به عنوان جمهوری چین تشکیل گردید.

نگارخانه

منابع

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ شرق آسیا موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.