آمریکای جنوبی

آمریکای جنوبی بخش جنوبی قاره آمریکا است.[1] آمریکای جنوبی را گاه به عنوان قاره‌ای جدا نیز در نظر می‌گیرند.{نيازمند منبع}

آمریکای جنوبی
مساحت۱۷٬۸۴۰٬۰۰۰ کیلومتر مربع
جمعیت۴۱۰٬۰۱۳٬۴۹۲
ترکم جمعیت۲۱٫۴ نفر در کیلومتر مربع
کشورها۱۲
متعلقات۳
زبان‌هاپرتغالی، اسپانیایی، انگلیسی، فرانسوی، هلندی، کچوا و شمار زیادی از زبان‌های محلی سرخ‌پوستی
منطقه زمانییوتی‌سی ۲:۰۰- تا یوتی‌سی ۵:۰۰-
بزرگترین شهرهاسائو پائولو (برزیل)
لیما (پرو)
بوگوتا (کلمبیا)
ریو دو ژانیرو (برزیل)
سانتیاگو (شیلی)
کاراکاس (ونزوئلا)
بوئنوس آیرس (آرژانتین)
سالوادور، باهیا (برزیل)
برازیلیا (برزیل)
فورتالزا (برزیل)
رسیفی (برزیل)
بلو هوریزونته (برزیل)
مدئین (کلمبیا)
والپارایسو (شیلی)
لاسرنا (شیلی)

آمریکای جنوبی در نیم‌کره غربی زمین واقع شده و بیشتر مساحت آن در نیم‌کره جنوبی است. آمریکای جنوبی از سمت غرب به اقیانوس آرام و از سوی شمال و شرق به اقیانوس اطلس محدود می‌شود. آمریکای شمالی و دریای کارائیب در شمال غرب آن واقع شده‌اند. محدوده آمریکای جنوبی را معمولاً از شمال کشور کلمبیا تا جنوب کشور شیلی در نظر می‌گیرند. خط استوا از این قاره می‌گذرد و رود بزرگ آمازون و جنگل‌های بارانی آمازون در این قاره قرار دارد.

آمریکای جنوبی ۱۷٬۸۴۰٬۰۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و ۱۲ کشور را در خود جای داده است. جمعیت این قاره در سال ۲۰۰۵ میلادی جمعاً ۳۷۲ میلیون نفر بود.[2] جمعیت قاره آمریکای جنوبی در سال ۲۰۱۶ میلادی بیش از ۴۲۰ میلیون نفر برآورد شد.[3]

به‌جز دوازده کشور مستقل، دو منطقه غیرمستقل به نام‌های گویان فرانسه و جزایر فالکلند نیز در آمریکای جنوبی قرار دارند که اولی از مستملکات فرانسه است و دومی جزئی از سرزمین‌های فرادریایی بریتانیا به‌شمار می‌آید. افزون بر این‌ها، در برخی تقسیمات، ترینیداد و توباگو، پاناما و شماری از جزایر آنتیل متعلق به پادشاهی هلند را نیز جزئی از آمریکای جنوبی به‌شمار می‌آورند.

کشورهای آمریکای جنوبی


جغرافیا

مرز شمالی آمریکای جنوبی را به‌طور معمول گسست دارین در نظر می‌گیرند. گسست دارین یک سرزمین باتلاقی و جنگلی توسعه‌نیافته است که به خاطر سخت‌گذر بودنش باعث به هم نپیوستن بزرگراه‌های آمریکای شمالی و جنوبی به هم و ایجاد گسستگی در بزرگراه سراسری قاره آمریکا شده‌است. برخی نیز کانال پاناما را مرز شمالی آمریکای جنوبی در نظر می‌گیرند.

از نظر زمین‌ساخت، تقریباً همه سطح خاک اصلی آمریکای جنوبی بر روی صفحه آمریکای جنوبی قرار گرفته‌است.

آبشار آنخل که بلندترین آبشار ناگسسته در جهان است در ونزوئلا در آمریکای جنوبی واقع شده‌است. آبشار کائتور در گویان نیز بلندترین آبشار یک‌مرحله‌ای در جهان است. بزرگ‌ترین رودخانه جهان (از نظر حجم آب) یعنی رود آمازون، طولانی‌ترین رشته‌کوه جهان، یعنی کوه‌های آند، و خشک‌ترین بیابان دنیا، بیرون از مناطق قطبی، یا همان بیابان آتاکاما در آمریکای جنوبی جای گرفته‌اند.[4]

آمریکای جنوبی هم‌چنین جایگاه بزرگ‌ترین جنگل بارانی جهان، یعنی جنگل‌های آمازون، مرتفع‌ترین پایتخت جهان، لاپاز (بولیوی)، مرتفع‌ترین دریاچه قابل کشتیرانی تجاری جهان، یعنی دریاچه تیتیکاکا، و جنوبی‌ترین روستای دائمی دنیا یعنی پوئرتو تورو (در شیلی) است.

منابع معدنی آمریکای جنوبی عبارتند از طلا، نقره، مس، سنگ آهن، قلع و نفت خام.

گردشگری

مراکز توریستی آمریکای جنوبی

پارک ملی تیرونا کلمبیا

در امتداد ساحل کارائیب کلمبیا و در فاصله یک ساعته از شهر ساحلی سانتا مارتا، یکی از باور نکردنی‌ترین پارک‌های ملی آمریکای جنوبی واقع شده‌است. با یک منطقه ساحلی بکر و دست نخورده و کیلومترها محیط جنگلی همراه با حیوانات و گیاهان مختلف و پارک تیرونا (Tayrona) که مکان مناسبی برای گردشگری و گذراندن اوقات خوش است. در این محیط می‌توان از تماشای حیوانات وحشی زیادی مثل میمون‌های قرمز، میمون‌های کاپوچین ، تامارین کلاه پنبه ای، ایگوانا ، قورباغه‌های دندان‌دار و از این قبیل لذت برد. می‌توانید غواصی کرد و غرق در تماشای صخره‌های مرجانی زیر آب شد یا فقط در ساحل بکر به استراحت و تمدد انرژی پرداخت.

پارک ملی جریکو کورا (Jericoacoara National Park)، برزیل

پارک ملی جریکوآکوآرا، برزیل

پارک جریکوآکوآرا (Jericoacoara)، محبوبیت و شهرت خود را مرهون تپه‌های شنی چشم نواز، بادبادک‌ها، موج سواری در باد، تالاب‌های پر شده از آب باران و سواحل سر پوشیده خود است. شما می‌توانید در محیط پارک با اسب یا درشکه گردش کنید یا در حال قایق‌رانی در رودخانه اسب‌های دریایی را ببینید. روستایی که در شهر جریکو کورا وجود دارد نیز در نوبه خود، یک مقصد گردشگری به‌شمار می‌رود که شامل اقامتگاه‌های لوکس و قسمت‌هایی برای کمپینگ و چادر زدن است. فراموش نکنید که در قسمت‌های طاقی شکل بسیار معروف پارک به نام پدرا فورادا (Pedra Furada) عکس‌های زیبایی در غروب آفتاب بگیرید.

پارک ملی تیرونا (Tayrona National Park)، کلمبیا

جستارهای وابسته

منابع

  1. "South America". Encyclopædia Britannica.
  2. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در 30 اكتبر 2016. دریافت‌شده در 10 نوامبر 2016. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  3. "World Population Prospects: The 2017 Revision". ESA.UN.org
  4. "Parts of Chile's Atacama Desert haven't seen a drop of rain since recordkeeping began. Somehow, more than a million people squeeze life from this parched land". National Geographic Magazine. Retrieved 2009-04-18.
مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به آمریکای جنوبی در ویکی‌گفتاورد موجود است.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ آمریکای جنوبی موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.