علی شیخ

علی شیخ، (آل ایشیق) روستا ای است از توابع بخش صفاییه و در شهرستان خوی استان آذربایجان غربی ایران از سال تاسیس روستا اطلاعات دقیقی در دست نیست ولی قدمت آن بر اساس اطلاعات موجود به بیش از ۵۰۰ سال می‌رسد ولی عده‌ای قدمت آن را ۳۰۰۰ سال می دانند، روستای علی شیخ در فاصله ۴۸ کیلومتری شمال غربی شهرستان خوی در بخش صفائیه (سکمن آباد) قرار دارد، در نوشته های اخیر فاصله خوی تا علی شیخ را ۴۵ کیلومتر می نویسند و این به دلیل افزایش وسعت شهرستان خوی به ویژه در جهت غرب و تغییر مبدا اندازه گیری می باشد، مساحت روستا ۵ هزار متر مربع مساحت اراضی آبی ۱۵۰ هکتار و مساحت اراضی دیمی ۴۴ هکتار می باشد مساحت مراتع و چراگاه های آن به ۲ هزار و ۱۰۰ هکتار بالغ می‌گردد، دبستان نظامی علی شیخ (شهید بهمن شیرسوار) در سال ‌های اول تاسیس ۱۳۲۵_۱۳۲۸ ۴۰ تا ۵۰ نفر دانش آموز داشته است. در حال حاضر بیش ۶۰ خانواده در این روستا زندگی می کنند، هم اکنون (۱۴۰۰) بیش از ۶۰ نفر از جوانان وابسته به این روستا در مقاطع مختلف در دانشگاه ‌ها مشغول به تحصیل می باشند از اهالی این روستا بیش از ۴۰ خانوار در تهران و بیش از ۱۶۰ خانوار در شهر های دیگر ایران و حدود ۱۰ خانوار در خارج از کشور زندگی می کنند بعضی از تهران نشینان قدمتی بیش از ۷۰ سال دارند‌.

علی شیخ
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانآذربایجان غربی
شهرستانخوی
بخشبخش صفاییه
دهستانسکمن‌آباد
مردم
جمعیت۱۸۱ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۰۴۱۴۴۲

ویژگی های شکل زمین

ویژگی های اقلیمی

منطقه علی شیخ (آل ایشیق) در محدوده اقلیمی مدیترانه ای سرد قرار گرفته که متوسط دمای سالانه آن ۷.۵ درجه سانتیگراد و متوسط بارندگی سالانه آن ۳۵۰ میلیمتر است.

تیپ اراضی و منابع خاک

این منطقه در واحد اراضی کوه ها، دشت های دامنه ای و اراضی مخلوط قرار گرفته است که روستای علی شیخ در واحد اراضی دشت های دامنه ای و غار علی شیخ در واحد اراضی کوه ها قرار می گیرند. در این منطقه خاک های حاصلخیز محدود به امتداد دره های منطقه می شوند و کوههای منطقه غالبا دارای عمق خاک کم و بیرون زدگی های سنگی هستند و همین جهت شدت فرسایش خاک در واحد کوه ها بسیار زیاد در واحد دشت های دامنه ای بسیار کم و در واحد اراضی مخطوط کم می باشد.

زمین شناسی

واحد های زمین شناسی منطقه شامل سنگ های پریدوتیت همراه با هارزبورژیت، دونیت، لرزوبیت و وبستریت،آهک پلاژیک تفکیک نشده و چرت رادیولاری و سنگ های آتشفشانی متشکل از پریدوتیت، گابرو، دیوریت، ترانجمیت، دیاباز و گدازه های بازالتی است. غار علی شیخ در واحد سنگ های آهکی شکل قرار گرفته است و پدیده های استلاکتیت و استلاگمیت را در جاهایی که نفوذ آب ممکن بوده در غار می توان دید. در این منطقه هیچ گسلی وجود ندارد.

منابع آب سطحی و زیززمینی

مهمترین منبع آب منطقه رودخانه آغ چای است که دو انشعاب از آن در شمال غربی روستا به هم می پیوندند و از مجاور روستا به سمت جنوب شرقی جریان می‌ یابند. در شاخه غربی رودخانه و در بالادست روستا آب بند روی رودخانه احداث نموده اند و از طریق آنها آب را به کانال های آبیاری کشاورزی هدایت می کند. همچنین این آب بندها نقش کنترل سیل در منطقه را نیز بر عهده دارند. در این منطقه تنها یک چشمه آب معدنی کوچک در جنوب روستا وجود دارد.

پوشش گیاهی

پوشش گیاهی غالب منطقه مرتعی است و تنها در محدوده دره‌ ها و مجاور رودخانه رویش ‌های درختی اعم از مثمر و غیرمثمر وجود دارد.

مناطق حفاظت شده

این منطقه در منتهی الیه شمال شرقی پناهگاه حیات وحش زورآباد (زرآباد) قرار گرفته که ابتدا روستا مرز شمال شرقی آن است، از این رو اراضی خارج از محدوده سکونتگاهی و زراعی و باغی روستا و محدوده غار جز پناهگاه حیات وحش محسوب نمی‌شوند.

مخاطرات طبیعی

این منطقه از لحاظ خطر زمین لغزش در محدوده بدون خطر تا کم خطر قرار دارد ولی از لحاظ خطر زمین لرزه در محدوده با خطر زیاد قرار می‌گیرد. مهمترین مخاطرات منطقه پدیده سیل است که در اثر بارش های ناگهانی و طغیان رودخانه اراضی زراعی و باغی و حتی مسکونی تحت تاثیر قرار می گیرند.

جمعیت

این روستا در کل دارای ۸۱ خانوار می باشد که هم اکنون ۵۳ خانوار دایمی و ۲۸ خانوار فصلی می باشند و جمعیت ۵۳ خانوار دایمی بر اساس سرشماری طرح سردار حاج قاسم سلیمانی در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ (۱۹۶) نفر می باشد.

کاربری اراضی

کاربری کلان اراضی منطقه مرتعی است که در پیرامون رودخانه مخلوط اراضی زراعی و باغی و درختزار ها توسعه یافته اند در محدوده ارتفاعات اراضی برهنه و در معرض فرسایش وجود دارد.

سیمای کلان سرزمین و ساختار فضایی مراکز زیستی

سیمای کلان سرزمین کوهستانی است که در آن در دره های متعددی به وجود آمده است و روستای علی شیخ در دامنه کوه و در امتداد یکی از این درده ها شکل گرفته است ساختار فضایی روستای علی شیخ کوه پایه‌ای است و روستا روی شیب های ملایم دامنه کوه قرار گرفته و مزارع و باغات آن در اراضی پست تر و نسبتا مسطح و در امتداد رودخانه توسعه یافته اند. در این منطقه شکل زمین (توپوگرافی و شیب) موجب محدودیت توسعه روستا می گردد.

زیر ساخت ها، خدمات و تسهیلات گردشگری منطقه

دسترسی به منطقه از شهر خوی از طریق یک جاده آسفالته اصلی میسر است که تا شهر فیرورق امتداد دارد و شهر فیرورق تا شهر زورآباد (زرآباد) از طریق یک جاده آسفالته فرعی میسر است و از شهر زورآباد تا روستای علی شیخ (آل ایشیق) از طریق جاده روستایی آسفالته صورت می‌گیرد که این جاده از کنار روستا تا نزدیک غار امتداد داده شده است و حدود ۱.۳ کیلومتر آن تا نزدیک غار خاکی است. مهمترین جاذبه گردشگری منطقه غار در تشکیلات آهکی منطقه به وجود آمده و دارای دو دهانه ورودی است که هر دو ورودی در دامنه کوه قرار دارند و مسیر ورودی یکی از دهانه ها شیب بندی و پلکان گذاری شده است. در پیرامون غار سفال های خرد شده و استخوان هایی به چشم می‌خورد که بیانگر تاریخی بودن غار است و از وجود اسکلت در غار نیز سخن گفته شده است. همچنین محوطه ای در جنوب غار نیز به عنوان محوطه تاریخی ثبت شده که دارای سنگ نوشته است و خرده های سفال را در کل محوطه آن می‌توان مشاهده کرد. در حال حاضر غار فاقد روشنایی است و درون آن خفاش و یک نوع گیاه و اشکال مختلف استلاکتیک مشاهده شده است. گروههایای بازدید کننده از غار غالباً از مشعل یا چراغ قوه یا چراغ های دستی برای مشاهده غار استفاده می‌کنند و به دلیل آنکه غار نقشه برداری نشده و مسیرهای درون آن مشخص نشده ‌اند، غار را بی انتها توصیف نمودند بازدیدکنندگان غار غالبا گروه‌های تخصصی هستند که برای مشاهده و یا مطالعه و بررسی های علمی وارد آن می‌شوند. در منطقه برای گردشگران هیچ گونه تاسیسات و تسهیلات گردشگری پیش‌بینی نشده و در حدود دو کیلومتری روستا و نزدیکی شهر زورآباد (زرآباد) زمین بازی و پارک فضای سبز ایجاد شده است گردشگران غالباً از این فضاها و درختزار های کنار رودخانه برای تفرج و پیک نیک استفاده می‌کنند. در روستا دو عدد مغازه و در شهر زورآباد چند قهوه‌خانه و اغذیه فروشی وجود دارد که گاهی گردشگران از آن استفاده می کنند.

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.